Witam!
To moja piewsza konstrukcja prezentowana w tym dziale
Jest to termometr cyfrowy,zaprojektowałem i wykonałem go do szkoły jako pracę przejściową(ktora podnosi ocenę końcową o 1 w górę,taki bonus ).
Zastosowałem czujnik ds18b20 (już niemalże legendarny ) a mikrokontroler jaki w nim siedzi to ATMega8. Program pisałem w bascomie. Cały układ rozmieszczony jest na dwóch płytkach,jedna jest modułem wyświetlacza a na drugiej znajduje się zasilanie i sterowanie.
Na module wyświetlacza elementy są zamontowane pod wyświetlaczami dla oszczędności miejsca:) Natomiast w module zasilania i sterowania kontroler jest zamontowany od strony ścieżek(nie miałem małego wiertła więc przylutowałem nóżki podstawki do ścieżek i dopiero w podstawce umieściłem µC)
Wiem że luty są tragiczne ale część lutowałem bez kalafonii no i w ogóle bez bicia się przyznaję że luty są koszmarne

Oba moduły są połączone dwiema taśmami i przewodem 2-żyłowym,czujnik jest podłączony na ok 70 cm przewodzie i zabezpieczony koszulką termokurczliwą.
Schematu na razie nie umieszczam gdyż cały czas próbuję go zrobić,podczas projektowania robiłem albo z głowy albo wg odręcznych szkiców,które raczej byłbyby bardzo niezrozumiałe

Pozdrawiam
Cool? Ranking DIY