logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Compaq Armada 7400 - działanie na zasilaczu bez baterii, problem z wyłączaniem

rollins 06 Lis 2003 16:03 7036 26
  • #1 389404
    rollins
    Poziom 11  
    Czy Laptop Compaq Armada 7400 moze dzislac bez baterii na samym zasilaczu?Gdzie znajduje sie element wykonawczy przetwornicy?W baterii?Sytuacja jest taka ze notebook na samej baterii dziala a na zasilaczu sie wylacza...tzn wlaczenie wtyczki zasilacza powoduje wylaczenie komputera.
  • #2 389687
    Bavido

Poziom 24  
    Ocena: 28
    Proszę pomóżcie mu. Chodzi o czy w baterii jest jakiś układ zwiazany z ładowaniem i czy zasilanie zewnętrzne przechodzi przez baterię.
    Z zasilacza wychodzi +18V i nie siada po podłączeniu, ale powoduje natychmiastowe wyłączenie notebook-a. Zasilanie dochodzi do zewnętrznych pinów baterii.
    Konto firmowe:
    BAVIDO-MED
    Murawa 35/16, Poznań, 61-655
  • #3 389955
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6461
    Odpowiedz na te pytania to ja spróbuję odpowiedzieć na Twoje:
    *Czy po wyjęciu baterii działa na samym zasilaczu?
    *Czy przy wyłączonym komputerze ładuje baterię?
    *Czy podczas pracy/ładowania baterii dochodzą z wnętrza obudowy wysokie dźwięki (piski)?
    *Czy zasilacz wydaje z siebie jakieś dźwięki?
  • #4 390359
    rollins
    Poziom 11  
    Po wyjeciu baterii komputer nawet sie nie wlacza, przy wlozonej baterii i zasilaczu komputer sie wlacza na ok 3 sekundy i wylacza. Na baterii dziala ok.
    Komputer nigdy nie laduje baterii...dioda sie nie swieci.
    Ani komputer ani zasilacz nie wydaje dzwiekow...
    Pozdrawiam i prosze o pomoc
  • #5 390658
    jerry77
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Na ftp compaqa jest serwisówka do tego modelu, może to ci coś pomoże.
    ftp://ftp.compaq.com/pub/supportinformation/techpubs/maintenance_guides/272412-001_rev1_us.pdf
  • #6 390786
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6461
    To wniosek jest raczej prosty - masz uszkodzony zasilacz lub raczej moduł zasilania (skoro nie działa ani nie ładuje to raczej sam moduł ładowania powinien być sprawny) na płycie głównej. Sprawdź jeszcze dokładnie zasilacz, czy np. nie ma dużych tętnień, ew. sprawdź na innym zasilaczu.
  • #7 391345
    Thomaster
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Układ ładowania baterii jest na płycie głównej. Sprawdź cewki zabezpieczające zasilanie zewnętrzne. Jeżeli to nie pomoże to oscyloskopik i szukanie gdzie kończy sie zasilanie z sieci. :wink:
  • #8 391387
    rollins
    Poziom 11  
    Wiem, ze to prawie nierealne ale masz moze schemat takiego notebooka?
    No i zastanawi amnie czy ten notebook powinien pracowac na samym zasilaczu z fizycznie wyjeta bateria?
    Pozdrawiam
  • #9 481261
    zort
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Sam kupiłem niedawno ARMADĘ 7400 i postaram się odpowiedzieć na pytania i zadać swoje, może ktoś coś wymyśli.

A więc. Laptop oczywiście będzie działał na samym zasilaczu należy do pinów 1 i 4 podłączyć zasilanie (18V) a do pinu 2 masę (rysunek GNIAZDA - nie wtyczki poniżej). Problem jednak jest taki. Nie można na stałe zewrzeć pinu 1 i 4 bo laptop nie wystartuje na baterii a ona sama rozładuje się bardzo szybko. Więc podczas pracy na baterii piny te musza być rozwarte. Pin 3 jest niepodłączony. Bateria przy tak podłączonych pinach do zasilania będzie się oczywiście łądować, ale nie wyłączy się ładowanie automatycznie co grozi przeładowaniem baterii. A teraz to co wiem o pinach:

W gnieździe które wygląda
    powiedzmy tak:

----------
    | 1 2 |
    | 3 4 |
    \--------/

pin 1 - główne zasilanie. Spaliła mi się kostka LM350 więc nie bawiłem się dokładnie ze zmienianiem napiecia na tym pinie, ale nie sądzę, żeby to dużo dało. Pobór prądu jest ogromny ;) powyżej 2A... (o dziwo na zasilaczu który ma niby prąd max 2,2A grzała mi się 3A dioda schottkiego). Po odłączeniu zasilacza na tym pinie jest napięcie równe napięciu połączonych szeregowo wszystkich ogniw (16,8V przy pełnym naładowaniu)

pin 2 - masa

pin 3 - N.C. (tak mi się wydaje skoro zasilacz ma tylko 3 przewody)

pin 4 - hehe... i tu o dziwo podaje się napięcie, które mówi laptopowi że podłączony jest zasilacz. Jednak gdy tego napięcia tu nie ma, a jest na pinie 1 to laptop się nie włączy, nawet gdy bateria jest w środku. Zmieniałem to napięcie od 3,3V do 18,5V - bez rezultatu. Na początku myślałem, że jest to napięcie odniesienia dla ładowarki baterii - kiedy ma przestać, ale gdy zmieniłem napięcie na 3,3V a ona dalej się nie wyłączyła to oznaczało, że to chyba nie to. Laptop działa przy tych napięciach (zakres 3,3V do 18,5V) a pobór prądu na tym pinie jest znikomy (poniżej 100mA) więc na pewno nie jest to jedno z napięć zasilających. Gdy się odłączy na którką chwilę ten pin komputer zachowuje się tak jakby pracował na baterii. Dioda ładowania gaśnie i znaczek pioruna symbolizujący zasilanie z sieci także (na czas odłączenia potem wraca wszystko do normy). Gdy się wyłączy go na stałe po naładowaniu (czy w trakcie ładowania) laptop się wyłącza.

Nie wiem o co w tym wszystkim chodzi, ale zauważyłem pewną rzecz. Mimo, że laptop nie wyłącza ładowania wtedy kiedy powinien to wie, że ma nie łądowac baterii gdy ma ona powyżej 90% naładowania. To znaczy, ze jeśli bateria jest naładowana powyżej 90% i podłączę zasilacz bateria NIE BĘDZIE ładowana i można spokojnie pracować na zasilaczu i włożonej baterii bez ryzyka przeładowania. Tak samo stanie się gdy bateria naładuje się do tych 99% wyjmę ją i włożę i też nie bedzie ładowana.

Może ktoś ma oryginalny zasilacz i jest w stanie podpiąć go pod ojszczyloskop i sprawdzić przebiegi. Albo chociaż sprawdzić jakie są napieca na poszczególnych pinach.

Prosze pomóżcie, bo takie ciągłe kontrolowanie stanu naładowania jest nieco uciążliwe.
  • #10 574330
    mkos1
    Poziom 30  
    Ocena: 132
    Witam !
    ja od niedawna jestem posiadaczem Armady 7770.
    Nie sądzę aby bateria miała się przeładować, gdyż w niej jest "trochę" elektroniki, która nadzoruje jej stan łącznie z pomiarem temperatury.
    Na razie mam tylko problem z bateriami które jakoś nie za bardzo chcę "wstać". W jednej mam uszkodzony bezpiecznik SMD i jeszcze nie wiem do końca jaki jest jego wewnętrzny układ połączeń.
    Poza tym bez baterii sprzęt mi się normalnie uruchamia.

Pozdrawiam !
    Marek
    P.S. Zapraszam do dyskusji: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic103814.html+armada
  • #11 575280
    Thomaster
    Poziom 19  
    rollins napisał:

Mam schematy do notebooków compaqa, ale tylko tych nowszych. Podaj mi serwisowy model płyty (jest na naklejce na gniazdach ramu - cos w stylu 31MBHQ100...) to postaram sie poszukać
  • #12 575491
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Ocena: 38
    :arrow: zort
    Na tych pinach nie ma prawa być napięć po odłączeniu zasilacza. Jeśli jest inaczej to jest źle. Jeden pin robi za zasilanie główne (1) a drugi za napięcie ładujące (4). W środku natomiast powinny być diody w obu liniach zasilających oraz dodakowo kawałek elektroniki sterującej zasilaniem i ładowaniem. W większości laptopów 2-napięciowych bez dodatkowego kabelka można dołączyć zasialcz 1-napięciowy dobierając odpowiednio jego parametry. I trzeba mieć na uwadze przede wszystkim napięcie ładujące. W zasilaczach 2-napięcia + dodatkowy kabelek sprawa jest dużo trudniejsza bo cała elektronika sterująca ładowaniem jest w zasilaczu. W momencie kiedy aku się naładują napięcie do jest wyłączane w zasilaczu. Ja miałem doczynienia z jednym i drugim typem zasilaczy i muszę powiedzieć, że te drugie są wredna jak nie ma się oryginału. Owszem można podłączyć zasilacz 1-napięciowy ale trzeba się liczyć z możliwością uszkodzenia aku.
  • #13 575581
    crazy_drako
    Poziom 12  
    Thomaster napisał:
    rollins napisał:

Mam schematy do notebooków compaqa, ale tylko tych nowszych. Podaj mi serwisowy model płyty (jest na naklejce na gniazdach ramu - cos w stylu 31MBHQ100...) to postaram się poszukać

A masz może schemat compaq armada 110 ??
  • #14 578017
    Thomaster
    Poziom 19  
    crazy_drako napisał:
    Thomaster napisał:
    rollins napisał:

Mam schematy do notebooków compaqa, ale tylko tych nowszych. Podaj mi serwisowy model płyty (jest na naklejce na gniazdach ramu - cos w stylu 31MBHQ100...) to postaram się poszukać

A masz może schemat compaq armada 110 ??

Jeszcze raz powtórzę - model serwisowy płyty - nie wiem jaka płyta siedzi w jakim lapie, a wszystkie schematy mam tylko serwisowe.
  • #15 610197
    Gostek
    Poziom 17  
    Witam

Na mojej Armadzie 7400 pod klapką ram jest napis na płycie:

BOARD NO. 008119-001 FAB RAV C

Są też dwie podobne do siebie naklejki pod każdym gniazdem, ale na obu są inne numery.

Masz może taką serwisówkę ?

Pozdrawiam
  • #16 717281
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 724259
    zort
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    :arrow: Connor MacLeod

I tu się mylisz :D Rozwiązałem problem zasilania w armadzie. Na pin 4 podajemy normalne 18-18.75 V z zasilacza, na pin 1 podajemy to samo napięcie ale przez diodę prostowniczą (najlepiej TO220 i przykręcić do radiatora). W zasilaczu nie ma elektroniki sterującej ładowaniem. Odpowiada za to elektronika na płycie głównej. Bateria jednak może być przeładowana. Elektronika która jest w niej zawarta nie odłączy zasilania.
  • #18 724371
    Gostek
    Poziom 17  
    I tu się mylisz, :) W bateri jest elektronika utrzymująca ją w jak najlepszej kondycji, tzn. jest tam m.in. układ ładujący i układ awaryjnego odcinania zasilania ( patrz w innym moim poście ). Na płycie głównej jest TYLKO zasilacz.
  • #19 724477
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Ocena: 38
    :arrow: zort
    A czy ja napisałem, że tak jest w tej Armadzie? Proszę abyś cztał trochę dokładniej posty innych. A swoją drogą gratuluję rozwiązania problemu....
  • #20 725676
    Gostek
    Poziom 17  
    Dla spokoju : mój post dotyczy Armady 7400 :)

Pozdro
  • #21 944469
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #22 952822
    Gostek
    Poziom 17  
    Nalezy zaintalowac partycje z biosem, do pobrania ze strony Compaq, trzeba zrobic dwie dyskietki startowe lub plyty ( setup i diagnose ) i z nich zainstalujesz bios. Pozniej bedziesz wchodzil naciskaja F10 przy starcie. Pisze z kafejki, wiec tylko tyle, jak bedziesz mial jakies problemy, to napisz, jak pomoglem, to wiesz co zrobic :D
  • #23 964070
    klaus76
    Poziom 11  
    Witam!!! Powiem Wam na przykładzie armady M700 że komp bez baterii działa bezproblemowo.U mnie padła bateria nagle,sprawdziłem napięcia bezpośrednio na ogniwach,są 4 pary i po każdej nap wzrasata o 4V więc na końcu jest 16V Z tego wynika że ogniwa sa całe,a padła elektronika.kompa na baterii nie da sie włączyć,a w systemie pokazuje 100% naładowania.Nie wiem o co chodzi.Czy ktoś miał taki problem??
  • #24 964406
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2811
    W baterii jest układ tzw. bezpiecznik sterowany i on pada. Niestety jest nie do kupienia, ale można go "naprawić". Jest on opisany SF C 1605 A.
    Poszukaj na elektrodzie hasła "Armada 7400" było opisywane jak to zrobić
  • #25 964533
    klaus76
    Poziom 11  
    Ten układ ma na wejściu 1 nóżkę i trzy na wyjścia.Wchodzi do niego 16,54V i na wyjściu na każdej nóżce jest tyle samo.Więc...chyba jest dobry. Komputer widzi baterię,100% naładowania,ale po odłączeniu zasilacza komp nie chodzi na niej.Ciekawostką jest fakt ze z baterią w środku komp się uruchamia na zasilaczu ale po kilku próbach.Trzeba wyjąć baterię i włązyć.
  • #27 964624
    klaus76
    Poziom 11  
    chyba nie ma takiej potrzeby,bo po stronie 3-nóżkowej miedzy wszyskimi nózkami jest przejście 0 om.Chyba że po włączeniu kompa będzie inaczej to wyglądało,spróbuję jak wrócę do domu,mam tylko baterie przy sobie

Podsumowanie tematu

✨ Laptop Compaq Armada 7400 może działać na samym zasilaczu bez baterii, jednak wymaga odpowiedniego podłączenia pinów zasilania w gnieździe baterii (pin 1 i 4 do 18V, pin 2 do masy). Elektronika sterująca ładowaniem i zasilaniem znajduje się na płycie głównej, a nie w baterii, która zawiera układy zabezpieczające i kontrolne, w tym bezpiecznik sterowany (opisany jako SF C 1605 A). Problem z wyłączaniem się notebooka po podłączeniu zasilacza bez baterii może wynikać z uszkodzonego modułu zasilania na płycie głównej lub wadliwego zasilacza. Bateria w tym modelu nie zawsze jest ładowana poprawnie, co może być spowodowane uszkodzeniem układu ładowania lub bezpiecznika w baterii. Wskazane jest sprawdzenie zasilacza, cewek zabezpieczających oraz ewentualne użycie oscyloskopu do diagnozy. Dostępne są serwisówki i schematy techniczne, które mogą pomóc w naprawie. W baterii znajduje się elektronika nadzorująca stan ogniw i zabezpieczająca przed przeładowaniem, natomiast na płycie głównej jest układ zasilania i ładowania. W przypadku problemów z uruchomieniem bez baterii, konieczne jest dokładne sprawdzenie elementów zasilania i ewentualna naprawa bezpiecznika sterowanego w baterii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA