logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PANASONIC 1520 - Błąd E03-02 i problem z wykrywaniem pełnego tonera

RICOMAN 29 Sie 2007 09:39 2495 8
REKLAMA
  • #1 4227380
    RICOMAN
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam!

Problem jak w temacie. Maszyna najpierw pokazywała brak toneru pomimo ze byla pełna butla. Wczesniej wkladałem ja jeszcze raz i jakos ruszala, no ale do czasu. Teraz nie chce wogóle zaskoczyc i wyrzuciła blad.

SM mam, ale moze Koledzy z doswiadczenia powiedza gdzie szukac usterki.

POZDRAWIAM
  • REKLAMA
  • #2 4228708
    miras_l
    Poziom 18  
    Ocena: 58
    na samym początku bym zrobił RESET maszynie, z doświadczenia wiem że Panasonic lubi sie zawieszać
  • REKLAMA
  • #3 4230523
    Łikam
    Poziom 22  
    Ocena: 47
    Problem dotyczy faktycznie silnika co kręci butelka, jak silnik dobry to popukać, rozebrać wyczyścić i powinno pomóc.
  • #4 4233518
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1223
    Problemu szukaj w tzw butelce.
    Często zdarza się, że nowa butelka ma tak ciasno spasowaną oś przenoszącą napęd na umieszczoną wewnątrz sprężynę, że napęd nie może tego poruszyć.
    Warto więc przy użyciu np monety sprawdzić, czy tu jest dobrze.
  • REKLAMA
  • #5 4235010
    RICOMAN
    Poziom 12  
    Witam!
    Dziekuje za odpowiedzi. Silniczek sprawdzałem i kreci bardzo ładnie. jeszcze spróbuje go rozebrać moze pomoze.

Jezeli chodzi o butle z tonerem no cóz wyglada ze tez jest w porzadku. Dodam ze stosuje alternatyw ale nigdy nie bylo z nim problemów.

Moze jeszcze jakies sugestie?

Pozdrawiam
  • #6 4235659
    its
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Może ten alternatyw ma ciasny mechanizm. Spróbuj dać inna butelkę! A jaki alternatyw stosujesz??
  • REKLAMA
  • #7 4245209
    RICOMAN
    Poziom 12  
    jezeli chodz o alternatyw to stosuje ten z IMPEXU. Oni sa przedstawicielelm Panasonica i wiedza jaki alternatyw jest dobry. No ale jak tylko dostane nowy toner sprawdze i zobaczymy jak dziala.
  • #8 4254471
    Yarpen
    Poziom 12  
    Witam,
    Postawilbym zdecycowanie na nieoryginalny toner, nigdy nie bylo problemu w tym modelu z pobieraniem toneru. Wymien toner na inny i wtedy zobaczymy.
    Pozdrawiam
  • #9 4255287
    RICOMAN
    Poziom 12  
    Dziekuje za odpowiedzi.

No cóz problemem nie była zła jakosc toneru. Do slimaka transportujacego toner do wywoływaczki dostały sie kawałki uszelki łączacej moduł bębna z tonerem. Wyczysciłem caly mechanizm, pousuwałem skruszone kawałki gabki i... działa jak złoto :)

ZAMYKAM TEMAT

Podsumowanie tematu

✨ W drukarce Panasonic 1520 pojawił się błąd E03-02 związany z problemem wykrywania pełnego tonera. Początkowo urządzenie sygnalizowało brak tonera mimo pełnej butli. Sugerowano wykonanie resetu maszyny oraz sprawdzenie silnika napędzającego butlę z tonerem, który mógł być zablokowany lub zabrudzony. Zwrócono uwagę na możliwe ciasne spasowanie osi butli, co uniemożliwiało jej obrót. Użytkownik stosował toner alternatywny z firmy IMPEX, jednak problem nie wynikał z jakości tonera. Ostatecznie przyczyną usterki były fragmenty uszczelki łączącej moduł bębna z tonerem, które dostały się do ślimaka transportującego toner do wywoływaczki. Po dokładnym wyczyszczeniu mechanizmu i usunięciu resztek uszczelki urządzenie zaczęło działać poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA