logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy dioda Zenera 12V ochroni LEDy przed skokami napięcia w lampie halogenowej?

tymoteuszek 26 Paź 2007 12:06 4677 7
REKLAMA
  • #1 4416277
    tymoteuszek
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    Witam,
    Taki sobie problem wymyśliłem, a ściślej sprawa wygląda następująco.
    Mam lampę halogenową 5x20W/12V, napięcie zmienne, niestabilizowane. Halogenki zacząłem wymieniać na LEDy (36-38LED na halogenek), gdyż nie potrzebuję super mocnego światła a jeśli wsadzę tam 5 takich halogenków-LED zamiast zwykłych to zamiast 100 W będzie niecałe 10 W - a to duża różnica w kosztach na dłuższą metę.
    Halogenki-LED włożyłem, świecą. Mimo że sprzedawca zapewniał, że z uwagi na mały pobór mocy same (bez założonych innych halogenków, zwykłych) mogą nie świecić - jednak świecą.
    Z tym że napięcie, które zmierzyłem to 13 V; po dołożeniu 1 halogenka zwykłego 20 W, spada do 12,8V (więc pewnie przy 5 szt. - do 12 V).
    Te LEDy tanie nie są, więc myślę jeszcze dokupić (na razie mam 2 szt.) - ale zastanawia mnie ich trwałość przy tych 13 V?:| Ewentualnie jakieś skoki napięcia - więc nie wiem czy czegoś nie udoskonalić.
    Czy dałoby się np. założyć diodę Zenera 12V - tylko czy one działają na napięciu zmiennym? Bo szczerze, mimo że kiedyś siedziałem w tej branży (20 lat temu), to nie pamiętam... :sm7: Jedynie co pamiętam, to to że na DC na pewno DZIAŁAJĄ.
    Ewentualnie co mogę zrobić bez wymieniania całego układu zasilającego? Poradźcie proszę, chyba dobry dział wybrałem...?:D
  • REKLAMA
  • #2 4416622
    andrew16
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Witam

Zapewne stare halogenki zasilałeś ze zwykłego transformatora 220/12V , tak przynajmniej pisze na transformatorze , tak się składa że to napięcie jest podawane przy nominalnym obciążeniu tego transformatora i tutaj masz rację zę podłącając 5 szt. halogenków to napięcie zapewne będzie bliskie 12V~ , rację też miał sprzedawca myśląc ze zasilasz halogeny ze specjalnej przetwornicy napięcia, przetwornica ta musi pracować z jakimś minimalnym obciążeniem , tak po prostu jest skonstruowana i podłączając obciążenie np. 1W to może nie zadziałać. Ale powracając do głównego pytania , 13V w żaden istotny sposób nie powinno wpłynąc na okres świecenia tych LED-ych źródeł światła , nie potrzeba robić aż tak stabilnego zasilania , producent tych lampek przewidział że napięcie zasilania nie jest stabilne i może się wahać w jakiś granicach, więc włącz światło i ciesz się że możesz zaoszczędzić trochę na rachunkach za prąd.,
  • REKLAMA
  • #3 4417206
    tymoteuszek
    Poziom 14  
    Czyli mogę dokupić jeszcze parę sztuk i nie przejmować się? :D
    A Zenerka działa na AC, czy jednak nie - na przyszłość pytam?

Swoją drogą, pytałem też dlatego, że zdarzyło mi się 3x Polluxa 18xLED na 230V wymieniać po 1-2 tygodniach...:|
  • REKLAMA
  • #4 4417230
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 394
    tymoteuszek napisał:

A Zenerka działa na AC, czy jednak nie - na przyszłość pytam?

Pojedyncza dioda Zenera działa na prądzie przemiennym obcinając jedną stronę sinusoidy. Do stabilizacji a raczej ograniczania prądu przemiennego wykorzystuje się dwie diody Zenera połączone szeregowo lub diodę Zenera wraz z mostkiem prostowniczym ze zwykłych diod.
  • #5 4417242
    tymoteuszek
    Poziom 14  
    Czyli tutaj przy AC - jeśli chciałbym - należałoby zastosować 2 Zenerki na 12V połączone szeregowo:?:
  • #6 4417283
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    A nie prościej odwinąć kilku zwojów z transformatora.
  • REKLAMA
  • #7 4417289
    tymoteuszek
    Poziom 14  
    żarówka rtęciowa napisał:
    A nie prościej odwinąć kilku zwojów z transformatora.

Nie, bo żeby to zrobić, musiałbym zdemontować ewidentnie całą lampę.
    A jak zdemontuję, to niektórych otworów w suficie nie wykorzystam już drugi raz.
  • #8 4417308
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Możesz do obniżenia napięcia zastosować dwie diody 1N400x połączone przeciwsobnie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem zasilania lamp halogenowych 12V (5x20W) zamienionych na LEDy (36-38 LED na halogenek) z niestabilizowanego napięcia zmiennego około 13V. Zauważono, że napięcie spada do około 12V przy pełnym obciążeniu pięcioma halogenkami. LEDy dobrze działają przy takim napięciu, a ich trwałość nie powinna być zagrożona przez niewielkie wahania napięcia, ponieważ producenci przewidują takie warunki pracy. W kwestii ochrony przed skokami napięcia rozważano zastosowanie diody Zenera 12V. Pojedyncza dioda Zenera na AC obcina tylko jedną połówkę sinusoidy, dlatego do stabilizacji napięcia przemiennego stosuje się dwie diody Zenera połączone przeciwsobnie lub diodę Zenera wraz z mostkiem prostowniczym. Alternatywnie można obniżyć napięcie przez zastosowanie dwóch diod prostowniczych 1N400x połączonych przeciwsobnie. Modyfikacja transformatora (odwijanie zwojów) jest trudna ze względu na konstrukcję lampy i montaż w suficie. Wspomniano także o problemach z trwałością LEDów Pollux 18xLED na 230V, które często ulegały awariom.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA