logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć falownik Omron 3G3EV do sterowania silnikiem 0,75kW?

Master929 02 Lis 2007 10:13 5848 12
  • #1 4439020
    Master929
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam, ostatnio zakupiłem używany falownik Omron 3g3ev do sterowania obrotami silnika (do 0,75kw na allegro za 150zł niby w 100% sprawny), mhhhhhhh niestety myślałem że będzie to prosta sprawa czyli podłączyć zasilanie i silnik i będę mógł sterować obrotami, ale niestety coś nie działa, falownik mniej więcej działa tzn. wyświetlacz działa, funkcje ustawiania parametrów też, ale jak włączam przycisk RUN nic się nie dzieje silnik nie rusza :-( Poczytałem sobie trochę na temat falowników znalazłem w necie instrukcje obsługi do tego falownika (niestety po angielsku). Z TEGO CO SIĘ DOCZYTAŁEM DO NIEKTÓRYCH FALOWNIKÓW TRZEBA PODŁĄCZYĆ STEROWANIE (przyciski) i POTENCJOMETR ABY ZADZIAŁAŁY, CZY W TYM TYPIE TEZ TAK TRZEBA CZY MAM ZEPSUTY FALOWNIK???

instrukcja obsługi wersja angielska:
    http://www.idmcontrols.com/downloads/manuals/3G3EV_Manual_I013-E2-1_0699.pdf

Jak podłączyć falownik Omron 3G3EV do sterowania silnikiem 0,75kW?
  • #2 4443132
    automatyk1
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Cześć Kolego.Prawdopodobnie mie masz uszkodzonego falownika tylko nie masz go do końca podłaczonego .Ja kiedys montowa łem nowe falowniki Lenze i tez nie chodziły.Mysisz poszykac jakieś instrykcji po polsku.mASZ YAM KILKA WOLNYCH ZACISKÓW OD STEROWANIA ,NA JEDNY, BĘDZIESZ MIAŁ prowdopodobnie 24 lub 12 v i musisz podać to napięcie na odpowiedni styk możę na kierunek obrotów ,no i niue wiem co zpotencjometrem.Po wekendzie w pracy popatrze w twój schemat i CI cis podpowiem.pozdrawiam
  • #3 4445481
    amalej
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam
    Co do dokumentacji sprobuj na stronie PSA.
    Aby ten falownik uruchomić należy go odpowiednio zaprogramować, tzn określić funkcje odpowiednich wejść. Jeżeli niewiesz jak to zrobić znajdż parametr odpowiedzialny za wpisanie parametrów fabrycznych, załadu je i jeśli jest OK to będzie działał z pulpitu "RUN" "STOP" a prędkość z potęcjometru. Potem sukcesywnie będziesz testował zmianę parametrów z efektem końcowym aż poznasz całą metodologię. Polecam kożystanie z instrukcji po polsku. Jeżeli coć daj znać to zrobimy to "online".
  • #4 4446887
    Tuning Marek
    Poziom 22  
    Ocena: 109
    musisz dobrze go zaprogramować ponieważ możesz wybrać gdy sterujesz go z przycisków na pulpicie lub na odległość czyli z podłaczonych do listwy przycisków ale podstawa do DTR po Polsku dzięki
  • #5 4448133
    falowniki.com
    Spec od Falowników
    Ocena: 132
    Witam,

przedstawiam rysuenk połączeń sterowania, jeżeli bedą jakieś niejasności pomożemy
    pozdrawiam
    Załączniki:
    • Jak podłączyć falownik Omron 3G3EV do sterowania silnikiem 0,75kW? 3g3g.gif (25.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 4449846
    zbymie
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    mam DTR po polsku do podobnego modelu
    Załączniki:
    • przetwor.OMRON polski.pdf (609.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 4449877
    zbymie
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Jeżeli byłbyś zainteresowany mam DTR po polsku 19 Mb 3G3MV,bardzo szczególowa musiał byś podac mailla
  • #8 4451592
    Master929
    Poziom 10  
    Dzięki wszystkim za pomoc, falownik działa :-) trzeba było tylko podłączyć przycisku sterujące. Tylko mam jeszcze jedno pytanie odnośnie sterowania prędkościami silnika, tzn. mogę płynnie regulować obroty za pomocą ustawień w falowniku ale chciałbym za pomocą potencjometra ale niestety to nie działa :-(, jak to zrobić?

P.S
    Potencjometr podłączyłem pod zaciski FS-FR-FC tak jak na schemacie zapodanym przez , a może trzeba jakieś zasilanie jeszcze podłączyć? Z góry dziękuje za odpowiedź
  • #9 4451811
    polik80
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    z tym zepsuty to się tak nie spiesz przegrzeb się przez wszystkie parametry. być może ktoś przeprogramował DI falownika i w tej chwili przycisk start jest podpięty pod inne wejście, w większości modeli przycisk RUN na panelu falownika też można programowo wyłączyć. do rezystora żadnego zasilania nie potrzebujesz. na stronie 110 instrukcji którą zamieściłeś parametr N02 ustaw na 3 - wejście napięciowe (rezystor działa jako dzielnik napięciowy) i sprawdz ustawienie switcha wyboru wejscia (str106 musi być ustawiony na V. możesz też ustawić ten parametr na 0 wtedy prędkością będziesz sterował z przycisków na panelu.

jeśli dostałe tą instrukcję po polsku to mi ją prześlij na polik-80(_at_)o2.pl wtedy będzie mi prościej (angielski stopień podstawowy). coś wymyślimy nie jeden falownik kręci się aż miło. a Omrony są stosunkowo proste w programowaniu.

Dodano po 42 [minuty]:

jeśli to co napisałem wcześniej nie pomoże to zmostkuj jeszcze wejścia SC SR SF i ustaw paramert n01 na 9 (str 48 i 110 zamieszczonej przez ciebie instrukcji)
  • #10 4475598
    Master929
    Poziom 10  
    do

Niestety potencjometr dalej nie działa, funkcji N02 nie mogę ustawić na 3>>>gdyż nie chce przyjąć takiej wartości nie wiem czemu (nie chce przyjąć żadnej wartości), ustawienie switcha wyboru wejścia na V też nic nie daje, a zacisków SC SR SF nie mogę zmostkować gdyż pod nie mam podłączone sterowanie obrotami silnika (prawo/lewo). Co robić dalej???

P.S Instrukcji po polsku od tego typu falownika nie posiadam>>>niestety
  • #11 4475863
    raf_79
    Poziom 11  
    Witam wszystkich

Przyłączam się nieco późno do dyskusji ale (chyba) lepiej późno niż wcale.
    Cytat:
    funkcji N02 nie mogę ustawić na 3>>>gdyż nie chce przyjąć takiej wartości nie wiem czemu (nie chce przyjąć żadnej wartości)

Taka pierwsza myśl może n01 jest ustawione na 0 i masz poblokowaną edycję parametrów powinno być na 1.

Nie bardzo załapałem w końcu jak chcesz tym sterować czy korzystając z panelu falownika czy z dodatkowych wejść bo na początku pisałeś że panel potem wejścia.

Pozdrawiam
    Rafał
  • #12 4480249
    Master929
    Poziom 10  
    Chciałbym sterować z dodatkowych wejść, nie z panelu, spróbuje teraz przestawić No1 na 1 i napisze co to dało, dzięki
  • #13 6742826
    patryk-84a
    Poziom 28  
    Ocena: 211
    Witam. Odświeżam temat ponieważ mam problem z tym falownikiem. U mnie falownik ustawiony jest tak że ruszał z przycisku start ze stałą częstotliwością. Podłączony do niego miałem silnik 1kW przy tarczówce. W czasie pracy falownik przestał działać tzn. silnik się zatrzymał. Nie ma żadnych errorów. Po prostu po naciśnięciu przycisku start zachowuje się tak jakby normalnie pracował ale silnik nie rusza. Gdyby ktoś tam grzebał to co innego ale stało się to podczas pracy.

Podsumowanie tematu

✨ Falownik Omron 3G3EV do sterowania silnikiem 0,75 kW wymaga odpowiedniego podłączenia i konfiguracji, aby działał poprawnie. Samo podłączenie zasilania i silnika nie wystarczy – konieczne jest podłączenie przycisków sterujących (RUN, STOP) oraz potencjometru do regulacji prędkości. Falownik musi być odpowiednio zaprogramowany, w tym ustawienie parametrów wejść sterujących (np. parametr N01 i N02) zgodnie z dokumentacją techniczną. Potencjometr powinien być podłączony do zacisków FS-FR-FC, bez dodatkowego zasilania, a jego funkcja wymaga aktywacji w parametrach falownika. Problemy z akceptacją wartości parametrów mogą wynikać z blokady edycji lub nieprawidłowych ustawień. Wskazane jest korzystanie z instrukcji obsługi, najlepiej w języku polskim, oraz sprawdzenie konfiguracji przełączników wyboru wejścia (switch). W przypadku problemów z uruchomieniem silnika mimo poprawnego działania falownika (brak reakcji na przycisk RUN) należy zweryfikować podłączenie i programowanie wejść sterujących. W dyskusji pojawiły się także informacje o problemach z falownikiem podczas pracy, gdzie silnik zatrzymał się bez błędów, co może wskazywać na uszkodzenie lub inne usterki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA