logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

W którą stronę głośnik? Jakie są różnice odsłuchowe?

składacz 06 Lis 2007 16:11 1437 5
REKLAMA
  • #1 4452413
    składacz
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam gorąco. Mam zamiar złożyć suba. Widziałem takie konstrukcje:
    1. Głośnik do przodu i bass-reflex do przodu
    2. Głośnik do przodu a bass-reflex do tyłu
    3. Głośnik do dołu a bass-reflex do przodu
    4. Głośnik i bass-reflex do dołu
    5. Głośnik do przodu a bass-reflex do dołu
    Chciałem się więc dowiedzieć jakie są miedzy nimi różnice odsłuchowe, jak się to ma do promieniowania basu i co lepiej zbudować ?
    Sub ma być do wspomagania Tannoy M2 wdomu
  • REKLAMA
  • #2 4453772
    VIGOR_PICTURES
    Poziom 21  
    Ocena: 148
    Witam,
    Napisz może coś więcej o samym pomieszczeniu, i może jakiej muzyki słuchasz, albo do czego bardziej używasz Tannoy'ów (muzyka / filmy)

Z tego co wiem w każdym razie bas nie jest dźwiękiem kierunkowym (tak jak średnie czy wysokie tony). Jeśli dasz BR z tyłu, i przysuniesz Suba pod ścianę (albo ustawisz go w rogu pomieszczenia ) to będziesz miał podbicie basu dodatkowo. Tak naprawdę wszystko zależy od tego jaki chcesz efekt osiągnąć.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 4454506
    Pawel S.
    Poziom 39  
    Ocena: 124
    jezeli zachowasz odpowiednia odleglosc tunelu od sciany/podlogi to niema znaczenia jaki konfig zastosujesz...
  • REKLAMA
  • #4 4455561
    składacz
    Poziom 11  
    Słucham muzyki czasem disco a czasem poważnej (Mozart) no i oczywiście kino. Pokój 8,7m X 4m Tannoyki są po rogach w 2/3 wysokości. Dźwięk promieniowany jest po długości pomieszczenia i tak chciałbym ustawić suba pod oknem po środku między nimi. Myślałem o Ravemaster II 15"(jest tu gotowy projekt) ale generalnie nie będzie stał dalej niż 10 cm od ściany no i żeby nie był za duży.Do tej pory wspomagałem się kolumnami 5-drożnymi składanymi 20 lat temu z Radioelektronika na Tonsilowym Gdn 30/80. Bas jednak jest mulący (wolny) może dla tego, że kolumny promieniują na krótszą ścianę. Napędzane są Technicsem SUV 303 - mierzyłem mu moc (ma niby 90W na kanał) ale na HK 6500 kolegi nie było dużo lepiej. Te kolumny trzymam w sumie z sentymentu (pierwsze DIY).
  • REKLAMA
  • #5 4455746
    Pawel S.
    Poziom 39  
    Ocena: 124
    składacz napisał:
    Do tej pory wspomagałem się kolumnami 5-drożnymi składanymi 20 lat temu
    :lol:
  • #6 4467614
    składacz
    Poziom 11  
    Ok Zrozumiałem. Te stare Są w100% sprawne- może ktoś by mi podał namiar na napęd (w końcu to było moje pierwsze DIY). Więc proszę miłośników Altusów i Altusopochodnych (tak jak ja)- (Radioelektronik 09/85)by mieli szacunek do historii.
    Chciałem wspomnieć, że Tannoy, czy też Canton jest bardziej muzykalny od Altusów , ale Tonsil to jest nasza historia, a wszystkim Altusowcom i Altusopododnym chciałbym w tej historii dotrzymać kroku. Nieliczni (Ci co to złożyli, wiedzą o co chodzi i też szukają napędu, bo na razie nic nie mogę znaleźć co by te głośniki mogło "przegadać"). Testowałem różne subwoofery- nawet drogie do 25 cm średnicy(właśnie na próbę zakupiłem suba , gdzie impuls jest szybki ale dźwięk nie tak mocny). W końcu Altus to konstrukcja sprzed 30 lat. Pozdrawiam Wszystkich co się tym zajmują i życzę abyśmy długo słuchali tego niezapomnianego dźwięku. A może inny pomysł na nowszą generację? Szukam rozwiązań bez super wydatków. Główny napęd to Aiwa AV-D 97 do kina i Technics SUV 303 do wspomagania ogólnej muzyki disco z z moimi starymi kolumnami.Szukam nowych podpowiedzi.
REKLAMA