logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Edycja plików autoexec i config czy ktoś to jeszcze potrafi

leszekraczka 12 Gru 2007 15:47 3810 11
REKLAMA
  • #1 4579953
    leszekraczka
    Poziom 23  
    Ocena: 26
    Witam.
    Usiłowałem zainstalować na podłączonym do laptopa pendrivie system. Najpierw planowałem DSL - ale przerósł moje siły. Następnie skusiłem się na W98. Pen sformatowany narzędziem HP jako FAT32, bez plików systemowych. Po prostu format i tyle. Na tak założoną patrycję ;-) przegrałem instalkę W98. Potem dyskietka z Cichy Disk Boot i uruchomienie z opcją USB . Następnie setupcor /is ( cóż nośnik miał swoje lata i setup się utlenił ) Wszystko zapowiadało się dobrze. Pojawiło się okienko instalatora i zaczęło mnie kusić do momentu kiedy nie pojawił się napis Musisz mieć minimum 16MB pamięcią aby... Co jest myślę sobie ? Cf 27 ma 64MB wbudowanej więc dołożyłem mu 32 i dalej... A on znów swój komunikat...Padaka. Wygrzebałem więc od znajomego W95 i chciałem zobaczyć jak toto pójdzie. Standart czyli kopiowanie systemu na pena i potem uruchomienie laptopa podobnież jak poprzednim razem. Doszło do momentu kiedy odmówił dalszej współpracy tłumacząc się skrzyżowanymi plikami. Załamka. Ale zapuściłem go drugi raz i w trybie bezpiecznym potraktował mnie jak człowieka, czyli się zainstalował :-) . Pięknie, więc zaprosił mnie na restart. Po restarcie oczywiście opcja USB, instalator informuje mnie o ustawianiu systemu i kaplica - brak pamięci . Miałem dość , bo to 01.00 była czas kiedy normalni ludzie śpią bądź walczą z bezsennością. W desperacji pomyślałem o wymianie BIOS, ale to PhoenixBIOS - zgroza jakich mało, bez żadnych narzędzi do edycji..Więc sobie wykombinowałem.. Może mógłby ktoś obeznany podpowiedzieć mi jak edytować config i autoexeca ? Jakieś sztuczki z pamięcią i wywalenie niepotrzebnych opcji z CDB. W sumie zależy mi aby widział tylko USB - reszta opcji typu memory testy i inne są mi niepotrzebne. Wkładam dyskietkę i automatyczna jazda. Laptop nie ma opcji botowania z pedriva, BIOS jest stary i szukałem ale nie znalazłem uaktualnień. Na ftp Panasonica wiedza dla mojego sprzętu zatrzymała się na poziomie W95.. Co do dysku to mam problem z przelotką, więc na razie jak mam czas kombinuje z USB.
    Załączniki:
    • Config.txt (100 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Autoexec.txt (133 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Autoexec z dyskietki.txt (1.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Config z dyskietki.txt (1.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4580042
    mic43
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Prawde mowiąc nie za bardzo rozumiem o co dokładnie chodzi? Co chcesz uzyskać? Chcesz zabootowac system z dyskietki nie mając go na niej? Nie za bardzo też rozumiem dlaczego windows mówi ze masz za mało pamięci. Nie wiem czy tu pomoże konfiguracja pamięci... Możę nie do końca zrozumiałem. Proszę o rozjaśnienie sytuacji, a potem spróbuję pomóc.
    Pozdrawiam
  • #3 4581497
    leszekraczka
    Poziom 23  
    Hej. Dziękuję za odzew. Widzę, że trochę niezrozumiale wytłumaczyłem. Laptop jaki uzywam nie posiada dysku ani przelotki. Wpadłem więc na pomysł aby pod USB podpiąć dysk lub pena, a botować z stacji dyskietek z systemem, który obsługuje USB. Wybór padł na Cichy Disk Boot System jest spakowany na dyskietce i umożliwia uruchomienie go z różnymi opcjami zawierającymi programy narzędziowe. W czasie uruchamiania tworzony jest w pamięci dysk wirtualny. Czyli część pamięci jest zabierana, a pozostała jakość używana. Teraz co do hdd z systemem jaki testowałem. Podpiąłem go przez kieszeń USB, ale to nie ruszyło. Po prostu kieszeń nie została wykryta. Przyszła kolej na pena. Mimo zainstalowanych 96 MB RAM instalator sugeruje, że jest za mało RAMu i żąda jej uzupełnienia. Twierdzi, że wymagane jest 16MB. Domyślam się, że rozchodzi się o wykorzystanie pamięci . Ale mogę się mylić. Kolejna sprawa. Mam 9 opcji do wyboru. Mnie interesuje tylko jedna, reszta mi nie potrzebna czyli wyrżnąć ją...
  • REKLAMA
  • #5 4581658
    tomek122
    Poziom 22  
    Ocena: 234
    Witam.

Spróbuj może w biosie.

Pamiętam że w starych kompach była opcja ustawienia adresowania pamięci po wyżej 16 MB czy coś takiego.

Wiem tylko że była opcja w biosie dotycząca pamięci 16MB.

Jeśli się mylę, proszę o poprawienie mnie.
  • REKLAMA
  • #6 4581743
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6426
    tomek122 napisał:
    Witam.

Spróbuj może w biosie.

Pamiętam że w starych kompach była opcja ustawienia adresowania pamięci po wyżej 16 MB czy coś takiego.

Wiem tylko że była opcja w biosie dotycząca pamięci 16MB.

Jeśli się mylę, proszę o poprawienie mnie.
    Się mylisz, opcja dotyczy adresowania powyżej 64MB i systemu OS/2.

Tu potrzeba załładować sterownik himem.sys i ew. emm386.
  • #7 4581941
    metalli
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Poszukaj dobrze na forum kolego... Zobacz np TUTAJ
  • #8 4582034
    leszekraczka
    Poziom 23  
    Załączam PrintScreena z widokiem dyskietki. Widać że wszystko spakowane. Chyba trzeba inaczej pokombinować. Wydaje mi sie, że nalezy najpierw wyodrębnić pliki aby wyedytować a potem spakować. Podejrzewam, że nie ruszę bez przesłania obrazu dyskietki na serwer..
    Edycja plików autoexec i config czy ktoś to jeszcze potrafi
  • #9 4582123
    tomek122
    Poziom 22  
    Ocena: 234
    tzok:
    Cytat:

Chodziło mi o inną opcję. Mianowicie o "Memory Hole".

"Memory Hole - opcja stanowiąca w dzisiejszych czasach komputerów raczej historyczną ciekawostkę. Jej włączenie powodowało rezerwację obszaru pamięci powyżej 15 MB (przedział 15-16). Oznaczało to, że obszar ten nie mógł być obsłużony przez cache. Wymagały tego niektóre karty rozszerzeń pracujące na magistrali ISA. Wobec zaniku obecności tej magistrali w coraz większej rzeszy obecnie produkowanych płyt głównych opcja ta nie ma praktycznie żadnego znaczenia. Zalecanie ustawienie: wyłączyć. Ciekawostka: w niektórych konfiguracjach zdarzały się sytuacje, kiedy uaktywnienie "Memory Hole" powodowało "znikniecie" całej pamięci powyżej 16 MB. "

Tak jest to dokładnie napisane w dodatku specjalnym z pisma enter 11/2002
  • #10 4582220
    leszekraczka
    Poziom 23  
    Sprawdzę tą opcję w BIOS. Tonący chwyta się brzytwy ;-) Wojtek wydaje mi się, że myślisz o tym iż zawartość pena jest ładowana do pamięci. To nie tak. Do pamięci ładowane są sterowniki ( chyba ) od portów USB.
  • #11 4582595
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6426
    tomek122 napisał:
    tzok:
    Cytat:

Chodziło mi o inną opcję. Mianowicie o "Memory Hole".

A i owszem - była taka opcja ale ona dotyczyła rezerwowania obszaru pamięci dla kontrolera EISA a nie sposobu adresowania pamięci powyżej jakiejś granicy.
  • REKLAMA
  • #12 4585747
    leszekraczka
    Poziom 23  
    Na kilka dni sobie odpuszczam. Brak czasu. Ruszę od poniedziałku. A jakie narzędzie jest wymagane aby utworzyć dyskietkę botowalną? Rozpakowałbym te pliki jakie są na obecnej dyskietce, wyrżnął niepotrzebne opcje i spakował na botdisk od nowa. Błędny tok myslenia?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik próbuje zainstalować system operacyjny na pendrivie podłączonym do laptopa bez dysku twardego i przelotki, bootując z dyskietki z systemem Cichy Disk Boot obsługującym USB. Próby instalacji systemów DSL, Windows 98 oraz Windows 95 kończą się niepowodzeniem. Windows 98 zgłasza błąd o niewystarczającej pamięci RAM mimo posiadania 96 MB RAM, co sugeruje problem z konfiguracją pamięci lub sterownikami USB ładowanymi do pamięci. Dysk podłączony przez kieszeń USB nie jest wykrywany. Dyskusja porusza kwestie konfiguracji pamięci w BIOS-ie, w tym opcje "Memory Hole" i adresowanie pamięci powyżej 16 MB, a także konieczność załadowania sterowników himem.sys i emm386 dla poprawnej obsługi pamięci w systemach DOS/Windows 9x. Użytkownik rozważa rozpakowanie i edycję plików z obrazu dyskietki, aby usunąć niepotrzebne opcje i ponownie spakować bootowalny nośnik. Wskazano, że do utworzenia dyskietki bootowalnej potrzebne są odpowiednie narzędzia, a problem może wynikać z błędnej konfiguracji lub ograniczeń sprzętowych laptopa i nośników USB.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA