Witam
Jednak chcąc żeby ten stroboskop służył na dłużej postanowiłem go nieco przerobić
Gdy czytałem pytania na temat tego stroboskopu dużo odnosiło się do transformatora, w którym pytano czy można użyć większego transformatora niż 9V. Ja zastosowałem trafo które ma na wyjściu 10,1 V.
Dla bezpieczeństwa użyłem odpowiednik układu scalonego NE555 o nazwie ICM7555 który może pracować nawet przy napięciu 17V.
Następnie Rezystory 270Ω 4W zastąpiłem żarówkami 60W z dwóch względów podczas zmiany pojemności kondensatora nie musiał bym dobierać na nowo rezystancji. Druga sprawa ze po dłuższej pracy stroboskopu rezystory padały by pod wpływem ciepła a żarówka
Pracuje w dużych zakresach temperatur;)…..
Trzecia rzecz która mi nie odpowiadała był ten kondensator 10µF/350V. Dłuższa chwila pracy Stroba i kondensatory robiły by Bum!!!
Zastąpiłem każdy z kondensatorów, baterią kondensatorów w której każdy kondensator miał pojemność 3,7µF. czyli zwiększyłem pojemność do 11,1 µF. Zrobiłem małą przeróbkę schematu, umieściłem transformator impulsowy zaraz koło lampy…
PODSUMOWUJĄC:
Uzyskałem bardzo ciekawy efekt. Mam mocniejszy błysk a stroboskop jest przystosowany do Ciągłej pracy – na pewno nic się w nim nie przegrzeje..
U mnie to wyglądało tak;
-kondensatory 9szt. Pochodzą ze starych świetlówek wiec nic nie płaciłem
-żarówki 6zł + oprawki które już miałem
-obudowa Z-39 ok.20 zł
-Lampy (użyłem IFK120) 10zł za szt.
-transformatory impulsowe ok. 6zł szt.
-reszta części ok. 40zł
Moim zdanie Warto cos takiego sobie złożyć ze względu na dwie rzeczy efekt jaki można uzyskać i oczywiście satysfakcje ;D;D;D którą ja mam
Powodzenia tym co będą się brali za ten schemacik;) Wrzucam Fotki oraz schematy i wzory płytek
Uwaga!!!! W układnie występuje bardzo duże napięcie wiec OSTROŻNIE !!!!
Fajne? Ranking DIY