Witam wszystkich wiem że tego typu tematów jest sporo na elektrodzie, lecz po przeczytaniu ich bardzo wielu nie odnalazłem odpowiedzi na moje pytanie mam pytanko, czy może ktoś wie jakzrealizowana jest regulacja obrotów (wentylatora) silnika indukcyjnego 230V 120W w tego typu sterownikach, zapewniają regulacje obrotów w zakresie od 30% do 100%, wiem że do silników indukcyjnych najlepszy jest falownik, ale cały sterownik kosztuje do 200zł i nie wieże że jest tam falownik, czy ktoś może wie jak to jest zrealizowane, muszę skonstruaować układ do takiej regulacji stosunkowo małym kosztem, sterownik mojej konstrukcji steruje podajnikiem pompą wentylatorem lecz tylko włącz wyłącz. Regulacja za pomocą tzw. ściemniacza powoduje zmiane obrotów w niewielkim stopniu być może do tego typu trzeba specjalnego ściemniacza, wykorzystałem układ od odkurzacza, chciałbym obniżyć obroty z 2800obr/min do 1/4 i 1/2 obrotów znamionowych. Instalowałem szwagrowi sterownik KOMFORT regulacja od 30% do 100% , chętnie bym w niego zerknoł ale jest plomba, a sterownik jest nowy. Czy ktoś wie jak to jest zrealizowane.