logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AsRock K7NF2-RAID - brak sygnału po podłączeniu dysku SEAGATE 40 GB

loony93 29 Sty 2008 03:12 2841 30
REKLAMA
  • #1 4747256
    loony93
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Witam,
    Kolejny mój (jak zawsze) nietypowy problem..

Otóż nabyłem od kolegi płytę głowną AsRock K7NF2-RAID która była na 100% sprawna. Wsadziłem ją do obudowy, przykręciłem itd. (napewno nic nie zwiera pinów itp.). Później zasilacz, procek, ram, grafika..

No i odpalam całość a tu lekkie ździwienie, bo komp pracuje a na ekranie pustka - brak sygnału z kompa. Zresetowałem BIOS - pomogło ;)

Wsadziłem CD-ROMa, podłączyłem - wykrywa.
    Ok, teraz dysk. No i właśnie !! Od tego zaczął się problem.

Dysk SEAGATE 40 GB, podpinam go pod zasilanie i taśmę, odpalam kompa, a tu jakieś bzzzz z zasilacza - nic takiego myśle - po 3-4 sekundach przestało brzęczeć. No ale brak sygnału do kompa !
    Reset biosu poraz drugi lecz bez zamierzonego efektu. Na dodatek poczułem jakiś smród - jak się później okazało pochodził z coolera (czyżby podłączenie wtyczki brązowej do białego gniazda na MoBo było przyczyną ?) Po za tym obserowałem jak na początku podczas bzyczenia wentylator kręcił się szybciej, a następnie zwolnił aż w końcu smród zaczął się nasilać. Wymiana coolera ani zasilacza nie pomogła!

Parę razy powtarzałem odpalanie i za każdym razem było chwilowe bzyczenie z zasilacza - po odłączeniu dysku od zasiłki bzyczenia podczas odpalania tak jak pisałem wyżej nie było..

Ale to nie pomogło na brak sygnału. Przełożyłem więc procek (Duron 1300) do płyty na której wcześniej działał, a tu to samo..
    Wsadzam Durona 1000 - wszystko śmiga..

Czyli podsumowując chyba straciłem Durona 1300, dysk oraz cooler - mimo że wszystko ładnie wcześniej śmigało, aczkolwiek komp chodził woooolno ale to chyba przez bady na dysku..

Co mam teraz robić ? Mogę wsadzić tego Durona 1000 do kupionej płyty ? Muszę mieć jeszcze jeden sprawny komp, więc zależy mi na czasie.

Dzięki za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4747292
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 10262
    Zmierz napięcia z zasilacza. Wszystko wskazuje jakby coś w zasilaczu było nie tak i dawał za wysokie napięcie.
  • #3 4748048
    loony93
    Poziom 15  
    Tak, tylko że podmieniłem zasilacz jak pisałem i jest dalej to samo ;/
  • Pomocny post
    #4 4748065
    GladiroR
    Poziom 26  
    Ocena: 35
    Może płyta się spaliła przez zasilacz? zobacz czy kondensatorki nie padły?
  • Pomocny post
    #5 4748174
    dexter_86
    Poziom 26  
    Ocena: 29
    Płyty asroka to jeden wielki badziew. Mi taka spaliła 2 procki, a potem działała tylko na 100MHz. Nie kombinuj dalej tylko wymień tą płyte główną.
  • #6 4748281
    loony93
    Poziom 15  
    Nie no sorki ale u paru kumpli ASRock ładnie śmiga, poza tym napewno nie każda ich płyta (nie każdy egzemplarz) to badziew. Ale ta płyta wcześniej działała!

Kondnsatorów napuchniętych nie widać.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 4749025
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1265
    Cytat:

Parę razy powtarzałem odpalanie i za każdym razem było chwilowe bzyczenie z zasilacza - po odłączeniu dysku od zasiłki bzyczenia podczas odpalania tak jak pisałem wyżej nie było..

Dla mnie to jest jednoznaczną odpowiedzią dlaczego płyta "działała i już nie działa". Jeśli zasilacz bzyczy, znaczy że jest przeciążony lub uszkodzony, i "próbowanie" uruchomienia go w ten sposób to jak dać małpie brzytwę.
    Moim zdaniem przez zasilacz pożegnałeś się z CPU, dyskiem i płytą.
    Jeśli masz drugi (porządny) zasilacz, sprawdź na nim czy coś się uratowało, a tamten zasilacz sprawdź albo wyrzuć.
  • #8 4749318
    loony93
    Poziom 15  
    Jest gdzieś na elektrodzie dość szczegółowy manual jak używać miernika :D ? Jak sprawdzam na MOLEXach to na każdym mam 13.8.
    Co jeszcze należy posprawdzać ?

Ten manual na Dzikie.net nie działa ;/
  • Pomocny post
    #9 4749707
    movzx
    Poziom 40  
    Mierzysz pomiędzy czarnym i żółtym, czarnym i czerwonym, czarnym i pomarańczowym.
    Jeśli rzeczywiście na linii 5V (czerwona) jest 13,8V to masz duży problem.

Zresztą z pozostałych objawów wynika że zasilacz albo jest przeciążony (zdradź nam wreszcie producenta i model) albo uszkodzony. W każdym razie w tym momencie nie powinien być używany.
  • #10 4750506
    loony93
    Poziom 15  
    movzx napisał:
    Mierzysz pomiędzy czarnym i żółtym, czarnym i czerwonym, czarnym i pomarańczowym.
    Jeśli rzeczywiście na linii 5V (czerwona) jest 13,8V to masz duży problem.

Zresztą z pozostałych objawów wynika że zasilacz albo jest przeciążony (zdradź nam wreszcie producenta i model) albo uszkodzony. W każdym razie w tym momencie nie powinien być używany.

Zasilacze mam dwa.

Pierwszy (na którym wystąpiło bzyczenie) to:
    DEER DR-B350ATV 350 W

pomiary (ustawienie V... (nad kropkami kreska) 20:

na molexach:

czarny-zółty (12v) - 11.95
    czarny-czerwony (5v) - 5.24

Drugi to:
    ModeCom FEEL-300ATX 300 W

pomiary (ustawienie jak wyżęj)

na molexach:

czarny-zółty (12v) - 12.38 - 12.39 (wacha się pomiędzy tymi dwoma wartościami)
    czarny-czerwony (5v) - 5.14

A który pomarańczowy z czarnym mierzyć to niewiem.. ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 4750610
    leoryk
    Poziom 13  
    A uzywasz filtra przeciwprzepieciowego ?
  • #12 4750641
    loony93
    Poziom 15  
    Jakiego filtra?

Zasilacz drugi (ModeCom) jest wyposażony w PFC, poza tym w chwili wydobycia się smrodu komputer był podłączony pod listwę zabezpieczającą.

I teraz mój problem właśnie czy mogę podłączyć drugi zasilacz pod tamtą płytę główną, wsadzić procek i czy wszystko powinno chodzić ? Nie chcę stracić kolejnego CPU :(
  • Pomocny post
    #13 4750778
    thrower
    Poziom 23  
    Ocena: 11
    Jeśli chodzi o wymienione zasilacze to o marce DEER nie słyszałem nigdy, ale sądze że to raczej żadna rewelacja, a jeśli chodzi o FEEL to nie jest zasilacz tylko kupa :)
    Weź od jakiegoś znajomego na 110% sprawny zasilacz, podłącz go do tej starej działającej płyty i przetestuj wszystie podzespoły żeby miec pewność co działa, a co nie. Potem obejrzyj bardzo dokładnię płytę główną (tą nową) czy nie widać na niej nigdzie żadnych uszkodzeń. Potem możesz przystąpić do powolnego jej testowania. Najpierw sama płyta z prockiem, potem dołożenie pamięci, potem dołożenie grafiki (za każdym razem start i kontrola reakcji płyty - dopóki nie będzie na niej proc+ram+graf powinno piszeczeć, z grafiką już nie).
    Ja bym jednak uważał z tą płytą, bo może być jakaś trafiona i pali podzespoły... Miałem taki przypadek że płyta po podaniu zasilania do zasilacza startowała, potem w zasilaczu nasilał się pisk, a po ok 20 sekundach tylko strzeliło dymem z zasilacza, i tyle go widzieli (prawdopodobnie wybuchł jakiś kondensator)... Po tym jak straciłem 2gi zasilacz płyta poleciała do kosza.
  • #14 4750795
    loony93
    Poziom 15  
    Nie no ten DEER to faktycznie nie rewelacja.. zwykły fajans z najniższej półki cenowej..

A ten ModeCom (FEEL) faktycznie się nie nadaje ?
  • Pomocny post
    #15 4750796
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6443
    Obydwa w/w zasilacze to w zasadzie to samo i do obydwu lepiej pasuje termin bomba zegarowa niż zasilacz komputerowy.
    Mam Codegena co tak bzyczy jak mu się zapnie dysk... lepiej nie patrzeć na oscyloskopie co wtedy jest na liniach zasilających ;)
  • #16 4750807
    loony93
    Poziom 15  
    Więc jakie zasilacze są z tej wyższej półki (tzn. te full zasilacze - nie bomby) ?

Codegen odpada, ModeCom również... jakoś nie kojarze co może być lepsze ;d ?

Poza tym nie musi to być jakiś super wypasiony kombajn itd itp.. chodzi mi o stabilny zasilacz do kompa z prockiem max 2000 MHz, jednym dyskiem oraz jednym napędem - nic wygórowanego..
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #17 4750821
    tzok
    np. ModeCom MC-350 (by FSP Group).
  • #18 4750823
    loony93
    Poziom 15  
    Przed chwilą przecież ModeCom odpadł ? Czy tu chodzi o model, a nie o firmę ?

I jak rozpoznać czy zasilacz jest by FSP Group ?
  • Pomocny post
    #19 4750844
    movzx
    Poziom 40  
    Chodzi o firmę i model. Nawet o numer przy modelu - na przykład ja od 2 lat mam Modecoma Feel II, obciążony pięcioma dyskami twardymi i w miarę nowym sprzętem, i nie ma żadnych problemów, napięcia trzyma wzorowo. No i kosztuje trochę więcej niż Feel I, co o czymś świadczy.
    Są oczywiście firmy droższe, gdzie nie znajdzie się modelu o parametrach bomby - na przykład Chieftec, Tagan, Antec.
  • #20 4750890
    loony93
    Poziom 15  
    Ale chyba nie byłoby znów tak źle jakbym potestował na FEEL I ? Chyba że są mocne przeciwskazania to już przeczekam te pare dni na ten zasilacz co mi wyżej Kolega polecał.
  • Pomocny post
    #21 4751383
    tzok
    FEEL jest robiony przez firmę L&C Technology (odpowiedzialną m. in. za "słynne" LC-B300), seria GTF i MC jest robiona przez FSP Group (Fortron/Source). Sam ModeCom niczego nie produkuje. Marka Deer (oraz m. in. Rubicon, Tracer, Megabajt) funkcjonuje na podobnych zasadach.
  • #22 4751676
    loony93
    Poziom 15  
    Czyli mam najpierw wymienić zasilacz, tak ? Nie chcę zbędnych wydatków, więc wolę się upewnić.

Chodzi oTAKIE COŚ ?
  • Pomocny post
    #23 4751767
    tzok
    Tak, właśnie "o takie coś".
  • #24 4752249
    czosnek20
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    loony93 napisał:
    Więc jakie zasilacze są z tej wyższej półki (tzn. te full zasilacze - nie bomby) ?

Codegen odpada, ModeCom również... jakoś nie kojarze co może być lepsze ;d ?

Poza tym nie musi to być jakiś super wypasiony kombajn itd itp.. chodzi mi o stabilny zasilacz do kompa z prockiem max 2000 MHz, jednym dyskiem oraz jednym napędem - nic wygórowanego..

Polecam Zasilacze BeQuiet Straight Power , Chieftek , Tagan ewentualnie Ever albo Coolermaster. Nie są jeszcze tak strasznie drogie a A są stabilne i jak jest napisane 450w to tak jest !Właśnie tak tak się dzieje jak używa się zasilacza made in moja szopa zrobionego przez chinczyka o imieniu No name! Jak juz inwestujesz w płyte procka to zainwestuj w dobry zasliacz jego szybko nie wymienisz i bedziesz spokojny ze wszystko bedzie działało tak jak działac ma !
  • #25 4752402
    loony93
    Poziom 15  
    A co oznacza jeżeli wtyczka jest brązowa a podłączam ją do gniazda białego (3 piny) ??

Czy to nie przez to poszedł smród z coolera?
  • #26 4752404
    tzok
    Raczej nic to nie oznacza, jeśli gniazdo było opisane CPU_FAN i miało 3 bolce, to ok...

--------

Jako ciekawostkę mogę powiedzieć, że Modecom 350 GTF to Fortron FSP300 GTP... Mam też dwa identyczne Codegeny na tych samych płytach i jeden ma (na naklejce) 200W, a drugi 300W, to chyba nie wymaga komentarza.
  • #27 4753313
    loony93
    Poziom 15  
    Ok, mam tego MC-350ATX 2.0 PFC, tylko mały dylemat - jak montować ? Tym dużym wentylatorem w dół ( w kierunku procesora) ? Z reguły trzymam się zasady żeby montować napisem do góry, ale w takim wypadku 120mm wentylator chyba nie byłby zbyt wydajny..
  • #28 4753337
    thrower
    Poziom 23  
    Ocena: 11
    Hmmm... Nie rozumiem skąd ten dylemat... Wystarczy wziąć to na logikę, co taki wiatrak miałby robić skierowany do góry? On jest tam po to żeby wyciągać ciepłe powietrze z obudowy, więc ma być skierowany do jej wnętrza.
  • #29 4753431
    tzok
    Na odwrót się nie da... popatrz na otwory na wkręty w obudowie.
  • #30 4754381
    loony93
    Poziom 15  
    No ok, wolałem na wszelki wypadek zapytać :)

A tak na boku to co mogę zrobić z dwoma wolnymi miejscami 5,25" ? Nie bardzo mi się widzi żeby poprostu były puste (nie mam zaślepek).

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy płyty głównej AsRock K7NF2-RAID, która po podłączeniu dysku twardego Seagate 40 GB powoduje brak sygnału wideo oraz charakterystyczne bzyczenie zasilacza i zapach spalenizny z wentylatora. Reset BIOS-u pomagał tylko częściowo. Pomiar napięć na zasilaczach DEER DR-B350ATV 350W i ModeCom FEEL-300ATX 300W wykazał poprawne wartości, jednak oba zasilacze są oceniane jako niskiej jakości i potencjalnie uszkodzone lub przeciążone, co może prowadzić do uszkodzenia płyty głównej i innych podzespołów. Zalecane jest użycie wysokiej jakości zasilacza, np. ModeCom MC-350 (wyprodukowany przez FSP Group), Chieftec, Tagan, BeQuiet Straight Power lub Antec, aby zapewnić stabilne napięcia i ochronę sprzętu. Dyskusja porusza także kwestie prawidłowego montażu zasilacza (wentylator skierowany do wnętrza obudowy) oraz podłączenia wtyczki wentylatora CPU (brązowa wtyczka do białego 3-pinowego gniazda jest prawidłowa i nie powinna powodować problemów). Dodatkowo zasugerowano ostrożność przy testowaniu uszkodzonej płyty, aby nie uszkodzić kolejnych komponentów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA