logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.
REKLAMA
  • Skaner Dyskotekowy

Prezentowane urządzenie to moja własna prywatna wizja skanera dyskotekowego pierwszym i głównym założeniem które przyjąłem przed budową było aby skaner nie pracował w rytm muzyki i nie wymagał komputera do sterowania. Miało to być urządzenie które będzie pracować bezpośrednio po włączeniu. Skanowanie odbywa się w dwóch płaszczyznach X i Y. W urządzeniu zastosowałem żarówkę halogenową 100W 12V.

Pozdrawiam :!:

Proszę dodać zdjęcia poprzez opcję "załaduj zdjęcie" i na przyszłość umieszczaj jedną fotkę na początku postu, dzięki temu pokaże się na głównej stronie.

CMS
    Załączniki:
    • Skaner Dyskotekowy 02-02-08_1758.jpg (38.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Skaner Dyskotekowy 30-01-08_2032.jpg (48.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Skaner Dyskotekowy 02-02-08_1759.jpg (34.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Skaner Dyskotekowy 02-02-08_1755.jpg (38.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Skaner Dyskotekowy 29-01-08_1617.jpg (51.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Skaner Dyskotekowy 10-01-08_2024.jpg (28.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Skaner Dyskotekowy 04-02-08_1355.jpg (60.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Skaner Dyskotekowy 04-02-08_1353.jpg (70.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Skaner Dyskotekowy 02-02-08_1757.jpg (45.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    Doktor5
    Poziom 19  
    L.I.M system
    Specjalizuje się w: sceno technika systemy oświetlenia, bms
    Doktor5 napisał 398 postów o ocenie 20, pomógł 3 razy. Mieszka w mieście Tarnów. Jest z nami od 2007 roku.
  • REKLAMA
  • #2 4769359
    wisnialdz
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Ogólnie mi się podoba. Czy można prosić o jakieś filmiki z pracy urządzenia ??
  • #3 4769362
    moon09
    Poziom 15  
    Ocena: 53
    wygląda dosyć porządnie - masz może jakiś filmik który pokazuje sprzet w akcji? :)
  • #4 4769388
    marniu
    Poziom 25  
    Ocena: 55
    czy te lustro nie za ciężkie jest trochę , schemat mógłbyś dać do wglądu publicznego

zdjęcie dokładniejsze silnika z lustrem mógłbyś zrobić

Popraw swoją wypowiedź bo brzmi jak słowa mistrza Yody. Pamiętaj też że zdania zaczynamy z wielkiej litery i kończymy kropką, używamy też przecinków.

CMS
  • #5 4769705
    jgrupa
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Konstrukcja ładna i pożądna tylko filmik by się przydał.
    Mam pytanie: skoro nie jest sterowane z kompa ani nie działa w rytm muzyki to jak działa?

Pozdrawiam
  • #6 4769747
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 4769794
    Doktor5
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    Lustro jest zamocowane w połowie, więc ciężar nie przeszkadza. Schematu jako takiego nie ma.
    Co do działanie to po prostu lustro porusza się na kole wykonując wahadłowy ruch i w drugiej płaszczyźnie też silnik porusza lustrem tak jak "pedała w rowerze" zdjęcie u góry jest nie aktualne najpierw była sprężynka ale nie zdała egzaminu.
    A co do filmu to postaram się w niedługim czsie zaprezentować.
    Wszystkie mechaniczne połączenia w skanerze są łożyskowane.

Niebawem zamieszczę zdjęcia mechanizmu do poruszania lustra.
    Załączniki:
    • Skaner Dyskotekowy 04-02-08_1149.jpg (39.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 4771231
    piasek1990
    Poziom 19  
    Ocena: 46
    Mógłbyś jakoś dokładniej pokazać jak sterujesz tym lusterkiem?
  • #9 4771705
    Doktor5
    Poziom 19  
    Owszem strasznie drżało, gdy silnik włączyłem na 12V, ale silnik dostaje tylko napięcie 3V wystarcza do powolnego poruszania lustrem "do góry i na dół". Całe ramie jest zamocowane na podstawie z dwoma łożyskami, co bardzo stabilizuje ramie.

Konstrukcja waży 7Kg nie wiem czy to dużo czy mało jak na tego typu urządzenie. Obieg chłodzenia jest dobry powietrze jest zasysane podłużnym otworem, w którym porusza się ramie i tunelem pod lustrem zostaje wyciągane przez wentylator chłodząc żarówkę i TRAFO (po 20 min pracy skaner był zimny).W urządzeniu jest zastosowany TRAFO od rzutnika.
    Załączniki:
    • Skaner Dyskotekowy 30-01-08_2024.jpg (51.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 4771717
    Maciek4141
    Poziom 22  
    Ocena: 5
    ciekawe rozwiązanie z tym lustrem, ale sam projekt jest super. Z tego co widzę na zdjęciach masz zmieniacz kolorów.
    A czy może gobos`ów też?

Również dołączam się z prośbą o filmik.

Gratuluje i pozdrawiam.
  • #11 4772096
    Doktor5
    Poziom 19  
    Niestety zmieniacza gobo nie mam wiedziałem, że nie zrobię go dokładnie, więc nawet nie robiłem.
    A co do hałasu to moim zdaniem największa "zmora" w tego typu urządzeniach udało się go ograniczyć jedynie do odgłosu silnika i wentylatora.

Zamieszczam zdjęcia mechanizmu poruszającym lustro niestety zdjęcia robione w nocy niska jakość.
    Załączniki:
    • Skaner Dyskotekowy 31-01-08_1509.jpg (61.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Skaner Dyskotekowy 31-01-08_1508.jpg (54.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Skaner Dyskotekowy 30-01-08_2136.jpg (52.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Skaner Dyskotekowy 30-01-08_2128.jpg (54.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Skaner Dyskotekowy 02-02-08_1754.jpg (38.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 4772407
    Maciek4141
    Poziom 22  
    No konstrukcja fajna, jestem jeszcze ciekaw jak zrobiłeś automatyczne sterowanie. za pomocą NE555 i kilku scalaków czy mikrokontroler??

Czekam na odpowiedź ponieważ w tej chwili buduję ruchomą głowę i oprócz sterowania ręcznego, w rytm muzyki dodałbym chyba funkcję AUTO.

Pozdrawiam maciek4141
  • #13 4772843
    kazek125
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    witajcie
    pozostalo mi dużo silników z czasów kiedy budowałem tego typu efekty dyskotekowe. Wygrzebałem je z moich świateł żeby Wam polecic stosowanie własnie takich, bo mają one wiele zalet i ogólnie są bardzo fajne :)
    Załączniki:
    • Skaner Dyskotekowy napedy,-(piovra,-derby,-tun.jpg (17.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 4775324
    Doktor5
    Poziom 19  
    Maciek4141 układ do zmieniacza kolorów zrobiłem z EP, ale obecnie wymontowałem go zmniejszyłem obroty tarczy, dzięki temu uzyskałem fajny efekt (zwłaszcza w zadymionym pomieszczeniu). Masz morze jakieś zdjęcia z budowy głowy sam chciałem coś takiego zrobić :D .

Pozdrawiam
  • #15 4775685
    Maciek4141
    Poziom 22  
    Zdjęcia będę robił, elektronikę sobie już zaplanowałem, tylko muszę dodać że moja głowa nie będzie miała gobo, zmieniacza kolorów, ale mam zamiar wstawić do niej efekt laserowy.
    W tej chwili zajmuję się mechaniką i buduję całe ramie.

Pozdrawiam maciek4141
  • REKLAMA
  • #16 4777245
    Doktor5
    Poziom 19  
    Ostatnia rzecz, jaka była w planach do skanera tylko wymiennie lustro na lepsze (to było tylko chwilowo) i wymaluje napisy, uznam projekt za skończony :D .
    Załączniki:
    • Skaner Dyskotekowy 06-02-08_1822.jpg (60.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 4777283
    kazek125
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    kup jeszcze albo wykonaj w domu uchwyt mocujący taki zeby mozna to bylo gdzies zawiesic bez problemu, mam na mysli na barierce w szkolnej sali sportowej, przydaje sie.
  • #18 4778624
    misiupan
    Poziom 35  
    Ocena: 441
    Doktor5 napisał:
    Ostatnia rzecz, jaka była w planach do skanera tylko wymiennie lustro na lepsze (to było tylko chwilowo) i wymaluje napisy, uznam projekt za skończony :D .
    Witam , widzę że w twojej konstrukcji nie zabrakło części z dysku twardego i z magnetowidu , podoba mi się konstrukcja , bo jest pomysłowo wykonana . Może chciałbyś zastosować jako dodatek mały laser ? przełączany na zmianę z żarówką lub pracujących jednocześnie lub zastosować kilka laserów ustawionych pod minimalnie innym kontem względem lustra , da to wtedy kilka wiązek , pokombinuj i będziesz miał ciekawe urządzenie . Super wykonane ,dużo pracy , pozdrawiam.
  • #19 4779429
    Maciek4141
    Poziom 22  
    Szkoda że tak mało ludzi się ostatni na Elektrodzie wypowiada.
    Doktor5 czy mógłbyś nakręcić film bo jestem bardzo ciekaw jak działa skanowanie lustra. Może być on nawet aparatem.

Pozdrawiam i gratuluję konstrukcji.
  • #20 4780564
    Hansol2_pl
    Poziom 20  
    Ocena: 10
    Fajnie zrobione i pomyslane. A promienie najpierw padaja na tarcze a potem przez soczewke na lustro? Jak ustawiałes odległosc tak jak w orginale była? Daj fotke z góry na to ustawienie.
  • #21 4783122
    Doktor5
    Poziom 19  
    Promienie najpierw oświetlają metalową blachę z otworem (część mocująca koło z kolorami) a następnie przechodzą przez szklane szkiełko i padają na soczewki.
  • #22 5856713
    Doktor5
    Poziom 19  
    Postanowiłem zmodernizować swój skaner mianowicie usunąłem lusterko zastąpiłem je rotacyjną głowicą, która rozprasza promienie światła (daje to bardzo ładny efekt) Brakuje mi jeszcze paska napędowego chwilowo zastąpiłem go gumką :D . Lusterka sa jednostronne od modułu laserowych.

Skaner Dyskotekowy

Skaner Dyskotekowy

Skaner Dyskotekowy
  • #23 7109260
    Jaromir Kurek
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Witam
    Czy można schemat i dokładny opis pierwszego mechanizmu "Napędzającego lustro" :?:
    Pozdrawiam
  • #25 9185113
    denzel2008
    Poziom 15  
    Jaromir Kurek napisał:
    Witam
    Czy można schemat i dokładny opis pierwszego mechanizmu "Napędzającego lustro" :?:

Też poprosze jeśli można :)

Podsumowanie tematu

✨ Przedstawiono autorską konstrukcję skanera dyskotekowego działającego bez komputera i synchronizacji z muzyką, wykorzystującego halogenową żarówkę 100W 12V oraz mechanizm poruszający lustrem w dwóch płaszczyznach (X i Y). Lustro jest zamocowane w połowie, co kompensuje jego ciężar, a ruch odbywa się za pomocą silników zasilanych napięciem 3V, wykonujących wahadłowy ruch. Mechaniczne połączenia są łożyskowane, a konstrukcja waży około 7 kg. Chłodzenie realizowane jest przez wentylator zasysający powietrze tunelem pod lustrem, chłodząc żarówkę i transformator (pochodzący z rzutnika). Autor zrezygnował z gobo i zmieniacza kolorów, ale zastosował zmniejszenie obrotów tarczy kolorów dla efektu wizualnego. W późniejszym etapie skaner został zmodernizowany poprzez zastąpienie lustra rotacyjną głowicą rozpraszającą światło, napędzaną paskiem (tymczasowo gumką). Dyskusja zawierała prośby o filmiki prezentujące działanie urządzenia oraz szczegółowe zdjęcia mechanizmu poruszającego lustrem. Poruszono także kwestie stabilności ruchu, hałasu pracy silnika i wentylatora oraz możliwości dalszej rozbudowy o lasery i automatyczne sterowanie. Konstrukcja wykorzystuje elementy z dysków twardych i magnetowidów oraz transformator od rzutnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA