logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skaner dyskotekowy- wersja rozwojowa

mariuszporęba 26 Paź 2012 17:54 6528 12
REKLAMA
  • Witam.
    Po kilkunastu godzinach pracy chciałem się pochwalić nową konstrukcją.
    Postanowiłem zbudować skaner dyskotekowego (zainspirowany kilkoma konstrukcjami głów na elektrodzie).
    Jest to pierwsze urządzenie więc zdecydowałem się na skaner a nie ruchomą głowę.
    Moim założeniem było zbudowanie urządzenia z tarczą koloru (7+biały), tarczą gobo (8 figur), efekt stroboskopu oraz skanowanie pan 180st i tilt 80st.
    Prace rozpocząłem od mechaniki.

Tarcze gobo wykonałem z laminatu dwustronnego. Średnicą tarczy 90mm, wywierciłem 8 otworów fi 18 i wlutowałem kształty gobo. Mechanizm obrotu zbudowałem na bazie napędu samochodowej zmeniarki CD. Silnik z przekładnią ślimakową napędza koło zębate zamocowane do tarczy gobo.

Skaner dyskotekowy- wersja rozwojowa Skaner dyskotekowy- wersja rozwojowa

Tarcza wyboru koloru wykonana jest z blachy stalowej. Posiada 8 otworów fi18. Napęd pochodzi ze starego magnetowidu.

Pozycjonowanie tarczy wykonałem na wyłącznikach krańcowych z rolką, podobnie jak w projekcie opublikowanym na łamach EP.

Jako źródło światła zastosowałem diodę Led 3W, gdyż mam możliwość zrobienia stroboskopu. W tylnej części obudowy znajdują się gniazda 230V, LEDy sygnalizacyjne i złącze DB do ewentualnej komunikacji ze sterownikiem.

Skaner dyskotekowy- wersja rozwojowa Skaner dyskotekowy- wersja rozwojowa Skaner dyskotekowy- wersja rozwojowa Skaner dyskotekowy- wersja rozwojowa

Największym problemem jaki napotkałem to sterowanie. Zastanawiałem się nad układem opisanym w EP 8/97 (CD4060+UCY74121) jednak pojawił się problem mojej megalomani. Mianowicie chciałbym mieć jakiś procesor sterujący całością, gdzie częstotliwość obrotu tarcz zmieniałaby się automatycznie (kilka programów). Kolejna sprawa to sterowanie lusterkiem. W planach mam serwomechanizmy lub silniki krokowe, jednak i tu narodził się pomysł ustawienia kilku programów-różnych wariantów ruchu lusterka, połączonych z efektem stroboskopu.

Zapraszam do komentowania i do zamieszczania pomysłów, jak rozwiązać sterowanie skanerem.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    mariuszporęba
    Poziom 19  
    mariuszporęba napisał 460 postów o ocenie 121, pomógł 8 razy. Mieszka w mieście Poręba. Jest z nami od 2005 roku.
  • REKLAMA
  • #2 11453824
    heberek
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Też jestem na początkowym etapie składania owego cuda, tylko mam problem ze zrobieniem lustra skanującego (sterowanie dwoma silnikami krokowymi). Najlepiej jakby ktoś miał już gotowy układ, bo nie znam się zbytnio na projektowaniu płytek drukowanych a co mówić jeszcze tworzenie ze schematu, to już czarna magia :) Także jestem za i chętnie będę śledził wątek i oczywiście łapka w górę :)
  • #3 11454207
    Shining Diamond
    Poziom 16  
    Ocena: 28
    A ja mam pytanie do kolegi mariuszporęba :)
    W jaki sposób kol wyciął tak idealne koło ?
  • #4 11454514
    mariuszporęba
    Poziom 19  
    Ocena: 121
    Shining Diamond napisał:
    A ja mam pytanie do kolegi mariuszporęba :)
    W jaki sposób kol wyciął tak idealne koło ?

Jeżeli chodzi o tarczę z laminatu, to wyciąłem brzeszczotem a potem żmudne piłowanie:) co do tarczy z kolorami, to akurat miałem taki krążek gotowy.
  • REKLAMA
  • #5 11454597
    joy_pl
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 225
    Koło z laminatu można wyciąć w prosty sposób.
    Bierzemy kwadratowy kawałek laminatu, wyznaczamy środek oraz obwód koła.
    Obcinamy to co zbędne, na środku wiercimy otwór pod śrubę, skręcamy śrubę.
    to wszystko montujemy w wiertarce zamontowanej w imadle.
    Dłuto, pilnik, papier ścierny itp. no i skrawamy do żądanego kształtu...
  • #6 11455813
    Dixi550
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    A może wykorzystać gotowe serwomechanizmy do sterowania modeli. Pozostaje jeszcze sterowanie samymi serwami
  • REKLAMA
  • #7 11456147
    heberek
    Poziom 13  
    Nie wiem czy serwa będą szybkie i zwrotne. Jednak silniki krokowe będą chyba lepsze..
  • #8 11457657
    Dixi550
    Poziom 10  
    nie znam sie na silnikach krokowych. Ale są serwa szybkie i wolniejsze. Silnik krokowy może byc trwalszy.
  • #9 11458312
    heberek
    Poziom 13  
    Ale z serwem moim zdaniem będzie motanina jeśli chodzi o połączenie z lusterkiem...
  • #10 11458467
    Dixi550
    Poziom 10  
    Nie wiem czy wiesz jak takie serwo wygląda. Ma orczyk i wystarczy połączyć je jakimś np stalowym drutem z lusterkiem przez snapy (przegub kulowy) Dwa serwa działajace pod kątem prostym względem siebie i lustro działa, obarca sie w dwóch osiach
  • REKLAMA
  • #11 11463956
    heberek
    Poziom 13  
    Wiem jak wygląda serwo modelarskie bo mam kolegę, który się zajmuje modelartswem na większą sklalę. No nie wiem wg mnie łączenie na jakieś druciki to mało fajny pomysł. 2 silniki krokowe będą chyba lepsze. No ale to moja subiektywna ocena.
  • #12 11466587
    Dixi550
    Poziom 10  
    Sam widziałem jak było napędzane lustro w profesjonalnym skanerze. Właśnie za pomocą popychacza z drutu stalowego 1 mm
  • #13 11478309
    mariuszporęba
    Poziom 19  
    Ocena: 121
    Witam.
    Oto postę prac:

Optyka i mechanika ukończona. Kolejny etap to dokończenie obudowy oraz rozwiązanie sprawy lustra skanującego. Wpadłem na pomysł, żeby wykonać układ AVT 395, który skanowałby w poziomie, lusterkami jak w barrel skanner.

Dołączem filmik obrazujący figury gobo, wg mnie wyszło całkiem przyzwoicie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat budowy skanera dyskotekowego, inspirowanego różnymi konstrukcjami. Użytkownik przedstawił swoje postępy, w tym mechanikę tarczy gobo wykonaną z laminatu oraz tarczę kolorów z blachy stalowej. Inni uczestnicy podzielili się swoimi doświadczeniami, pytaniami o cięcie kół z laminatu oraz wyborem silników do napędu lustra skanującego. Pojawiły się sugestie dotyczące użycia serwomechanizmów oraz silników krokowych, z dyskusją na temat ich zalet i wad. Autor planuje zastosować układ AVT 395 do skanowania w poziomie oraz zaprezentował filmik z efektami gobo.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA