logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz 2xEL36 - jaki transformator wyjściowy zamiast typowego głośnikowego?

drozd56 01 Mar 2008 23:29 2967 7
REKLAMA
  • #1 4864071
    drozd56
    Poziom 15  
    Ocena: 37
    Witam
    Przymierzam sie do budowy wzmacniacza na lampach EL36, jestem w posiadaniu dwoch takich lamp. Przeszukalem siec, znalazlem kilka schematow i wybralem ponizszy, nie ukrywam ze ze wzglednu na prostote. Zamiast ECC83 mam zamiar uzyc ECF82. Mam juz wyszystko co bedzie potrzebne do wykonania wzmacniacza poza trafem wyjsciowym. Przeszukalem Elke, google i nic konkretnego nie znalazlem. Jedynie wypowiedz na innym forum:
    Cytat:
    Do tego wzmacniacza, jako tzw " prowizorke" mozna zastosowac jako glosnikowy, trafo sieciowe typu TS15 lub TS20
    z napieciem wtornym 18V dla 4om i 24V dla 8om. Nie da to takich efektow akustycznych jak specjalnie nawiniete trafo,
    ale dla wiekszosci zwyklych " zjadaczy chleba" bedzie nie do odroznienia.

Oczywiscie "do tego wzmacniacza" nie odnosi sie do schematu na dwoch EL36 tylko do wzm. na jednej lampie. Jak widac na schemacie uzwojenie pierwotne jest dzielone i tu rodzi sie moje pytanie.

Jesli zastosowalbym zwykle trafo sieciowe czy uzwojenie pierwotne powinno byc 230/120V ? Czy moze byc trafo z seri np. TS40/xx ? Czy w ogole zastosowanie takiego trafa mija sie z celem lub jest technicznie niemozliwe ? Wiem ze czestotliwosc przenoszenia nie bedzie taka jak dla typowych transformatorach glosnikowach ale pominmy to.

Wzmacniacz 2xEL36 - jaki transformator wyjściowy zamiast typowego głośnikowego?
  • REKLAMA
  • #2 4864447
    painlust
    Specjalista - wzmacniacze gitarowe
    Ocena: 747
    Poszukaj trafa od Melomana 25 na allegro. EL36 to octalova wersja magnovalowej EL500/504. Meloman chodził na telewizyjnych PL500/504, a te od EL różnią się tylo zarzeniem. Te trafo spokojnie współpracuje z EL36/PL36.
  • REKLAMA
  • #3 4864619
    drozd56
    Poziom 15  
    Szukalem juz i niestety nic nie znalazlem.
  • REKLAMA
  • #5 4864869
    drozd56
    Poziom 15  
    Przegladalem to juz wczesniej, prosze raczej o sugestie czy mozna zastosowac jakies trafo sieciowe. Chyba ze jest ktos kto posiada odpowiednie trafo prosze pisac na pw.

Niestety watpie w to ze udalo by mi sie nawinac takie trafo wedlug tego opisu, rdzen od sieciowki z Agi mam, tylko tyle ze szkoda rozbierac dobre trafo i nie byc pewnym ze sie uda.
  • REKLAMA
  • #7 4865560
    drozd56
    Poziom 15  
    O własnie, oczyms takim myslalem ale nie bylem pewien czy tak mozna.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Tematem dyskusji jest dobór transformatora wyjściowego do wzmacniacza lampowego 2xEL36. Autor planuje użyć lamp EL36 oraz ECF82 zamiast ECC83 i poszukuje odpowiedniego transformatora wyjściowego, gdyż nie znalazł typowego transformatora głośnikowego dedykowanego do tego układu. Pojawiła się sugestia zastosowania transformatora z wzmacniacza Meloman 25, który współpracuje z lampami EL36/PL36, gdyż EL36 jest wersją octalową lampy EL500/504. Wskazano również na możliwość użycia transformatora sieciowego jako wyjściowego, co choć nie jest optymalne pod względem charakterystyki częstotliwościowej, może być technicznie wykonalne. Podano linki do schematów i przykładów, m.in. z forum HTG2 oraz Elektroda.pl, gdzie można znaleźć opisy i dane dotyczące transformatorów do podobnych wzmacniaczy. Autor wyraził wątpliwości co do nawinięcia własnego transformatora na rdzeniu od transformatora sieciowego, ze względu na ryzyko uszkodzenia i brak pewności powodzenia. W dyskusji pojawiły się propozycje poszukiwania transformatorów na aukcjach internetowych oraz w zasobach serwisu Fonar, gdzie dostępne są schematy i dane techniczne dla wzmacniaczy z lampami EL36.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA