Zamieszczam program DSM-Symulator, autorstwa ówczesnych asystentów (rok 2002) Wydziału Elektroniki i Informatyki Politechniki Koszalińskiej. W związku z tym, że w programie nie napisano nic o licencji, prosiłbym o wykorzystywanie tylko w celach edukacyjnych.
Załączniki:
DSM_Symulator.zip(341.48 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
Możesz wrzucić jeszcze pliki pomocy tego programu, bo nie wiem jak się z niego korzysta. Dałem że otworzyć program , który napisałem w notatniku w symulatorze ale on go nie widział.Zmieniłem rozszerzenie na hex i symulator pokazuję , że plik ma zły format Intelhex. Jak zrobić żeby można było sprawdzić działanie programu w symulatorze. Trzeba program w notatniku skomplitować do formatu hex programem DSm-51 firmy Micromade?
Symulator nie posiada plików pomocy. Program napisany w asemblerze należy skompilować, otrzymując plik wynikowy z rozszerzeniem hex (analogicznie jak w przypadku rzeczywistego DSM-51). Kompilator i inne narzędzia można znaleźć tu.
A wie ktoś jak symuluje się tym programem , bo ja skompilowałem program do formatu hex. Chciałem zastartować program to pisało , że nie ma programu pod podanym adresem. Może ktoś mi podać instrukcje jak symuluować w tym programie.Prosze o pomoc!!!!!!!!!
Wydaje mi się że problemem jest brak dostępu do funkcji np. WRITE_DATA, WRITE_HEX itd które są pod adresam 8xxx w górę. A program DSM Symulator ma tylko dostęp do 7FFF. Wie ktoś jak w nim odwoływać się do funkcji korzystających z wyświetlaczy itd?
Poszukiwano nowoczesnego i bezbłędnego symulatora systemu uruchomieniowego DSM-51 jako alternatywy dla starszej wersji Jagoda. W odpowiedzi udostępniono program DSM-Symulator, opracowany w 2002 roku przez asystentów Wydziału Elektroniki i Informatyki Politechniki Koszalińskiej, z zastrzeżeniem użycia wyłącznie w celach edukacyjnych. Użytkownicy zgłaszali problemy z uruchomieniem programów w formacie HEX, wskazując na konieczność kompilacji asemblera do formatu Intel HEX za pomocą narzędzi takich jak dsm51ass.exe. Dyskutowano o adresie startowym programu w symulatorze, który dla DSM-51 wynosi 100h, oraz o ograniczeniach DSM-Symulatora dotyczących dostępu do funkcji systemowych (np. WRITE_DATA, WRITE_HEX) z adresów powyżej 7FFFh, co może powodować błędy w symulacji. Wskazano również, że niektóre dostępne symulatory pod DOS dotyczą mikrokontrolera 8051, a nie DSM-51, co jest istotne przy wyborze odpowiedniego narzędzia. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.