logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Układ edukacyjny do PIC 16f84A i innych

korneliusz 13 Kwi 2007 21:56 5167 10
REKLAMA
  • Układ edukacyjny do PIC 16f84A i innych
    Witam

Chciałbym zaprezentować układzik który zbudowałem sobie, do pomocy przy nauce programowania mikrokontrolerów PIC. Po prostu kiedyś składałem pewien projekt z tym właśnie kontrolerem i zaciekawiło mnie jak to działa :)

Jest zbudowany na bazie płytki uniwersalnej (nie chciało mi się bawić w wytrawianie, projektowanie, itd). Kontroler zasilany jest z stabilizatora napięcia 5V, do tego kondensatorki filtrujące, napędzany jest natomiast kwarcem 4MHz.

Na każdym z portów I/O umieściłem diody, odpowiednio dla portu B diody czerwone, a dla portb A zielone, żeby łatwiej rozróżniać. 8 przycisków służy do podawania stanu wysokiego do wszystkich wejść portu A i 4 pierwszych z B. Dodatkowo na portach I/O założyłem gniazdka, abym mógł dołączać ew inne urządzenia, np foto-elementy, czy termistory, zależy czym sie akurat "bawię".

Przy samym mikrokontrolerze umieściłem dwie listwy, tak że każda z nóżek układu ma swoje wyprowadzenie na zewnątrz, używam tego przy podłączeniu LCD, czy też większej ilości wyświetlaczy 7-segmentowych.

Ogólnie wydaje mi się że układ bardzo przydatny jak dla osoby która chce się nauczyć programować kontrolery i poznać ich działanie :)

Wszystkie połączenia wykonałem korzystając tylko i wyłącznie z noty PIC16F84A.

O autorze
    korneliusz
    Poziom 16  
    korneliusz napisał 288 postów o ocenie 124, pomógł 4 razy. Mieszka w mieście Głogów. Jest z nami od 2003 roku.
  • REKLAMA
  • #2 3785753
    c++
    Poziom 22  
    Ocena: 9
    Witam,
    bardzo dobra robota. Dobra koncepcja na rozmieszczenie elementow. Ile cie to wszystki wynioslo??
    PZDR
  • #3 3785823
    Calineczka*
    Poziom 31  
    Ocena: 59
    Fajnie to wyglada ;-)
    JAk programujesz PICa?Przydal by sie zintegrowany programator...
  • REKLAMA
  • #4 3785902
    korneliusz
    Poziom 16  
    Ocena: 124
    Dużo mnie nie wyniosło, bo większość elementów miałem w domu, diody, PIC'a, kondensatory, wyświetlacz... Ale myślę że jakby budować wszystko z nowych elementów to można się zmieścić w 30zł spokojnie.

A programuje w programatorze JDM, zintegrowany programator by się przydał, to prawda, ale to może kiedyś... Chociaż w przyszłości pewnie będę budował pewnie jakiś bardziej uniwersalny "układ edukacjyjny" również dla większych PIC'ów...
  • #5 3786173
    memphis_2007
    Poziom 12  
    Witaj . Konstrukcja wykonana starannie , dobre rozmieszczenie elementów . Mała uwaga . Dodałbym max232 lub coś podobnego . Byłoby to bardzo przydatne . Pozdrawiam

P.S. Możesz zrobic zdjęcie od strony płytki ? Przydałby się początkującym .
  • REKLAMA
  • #7 3787790
    riodoro1
    Poziom 22  
    Ocena: 70
    ten układ jest bardzo ciekawy jak dla mnie chciałem się nauczyćprogramować i nareście mogę dzięki :D
  • REKLAMA
  • #8 3787803
    korneliusz
    Poziom 16  
    Ocena: 124
    Tak, rezystory są po drugiej stronie płytki zarówno do diod jak i wyświetlacza LED.

Co do widoku z drugiej strony płytki to nie ma tam nic nadzwyczajnego, kilka taśm podłączonych odpowiednio...
    Na stronie microchipa można znaleźć notę, a tam wszystko dokładnie opisane gdzie są porty I/O, gdzie zasilanie, gdzie i jak kwarc podłączyć. Nawet komendy asm są podane...
  • #9 3788652
    andrzej34
    Poziom 16  
    Ocena: 34
    Witam, jeśli ma to być dla początkujących "miłośników mikrokontrolerów" to daj jakiś "żywy" schemat, może stare wygi łapią wszystko
    Pozdrawiam
  • #10 3795838
    Magicjakub
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Ciekawa konstrukcja...

Mógłbyś dać zdjęcie jak to wygląda od dołu płytki?

pozdro
  • #11 3803703
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Przedstawiono autorski układ edukacyjny oparty na mikrokontrolerze PIC 16F84A, zbudowany na płytce uniwersalnej zasilanej stabilizatorem 5V i kwarcem 4 MHz. Układ posiada diody LED na portach I/O (czerwone na porcie B, zielone na porcie A) oraz 8 przycisków do podawania sygnału wysokiego na port A i pierwsze 4 piny portu B. Dodatkowo zastosowano gniazda umożliwiające podłączenie czujników takich jak fotoelementy czy termistory. Rezystory do diod i wyświetlacza LED umieszczono po drugiej stronie płytki. Programowanie odbywa się za pomocą programatora JDM, choć zasugerowano potrzebę zintegrowanego programatora oraz dodania układu MAX232 do komunikacji szeregowej. Dyskusja podkreśliła, że PIC 16F84A jest przestarzały i ograniczony funkcjonalnie, a lepszym wyborem do nauki są nowsze modele PIC, np. 16F628, 16F87x lub 18F452, które oferują więcej peryferiów i możliwości, jak wyświetlacze znakowe i graficzne. Polecono również zestawy edukacyjne EasyPic i BigPic jako bardziej uniwersalne platformy do nauki programowania mikrokontrolerów PIC.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA