Witam
Chciałbym zaprezentować układzik który zbudowałem sobie, do pomocy przy nauce programowania mikrokontrolerów PIC. Po prostu kiedyś składałem pewien projekt z tym właśnie kontrolerem i zaciekawiło mnie jak to działa
Jest zbudowany na bazie płytki uniwersalnej (nie chciało mi się bawić w wytrawianie, projektowanie, itd). Kontroler zasilany jest z stabilizatora napięcia 5V, do tego kondensatorki filtrujące, napędzany jest natomiast kwarcem 4MHz.
Na każdym z portów I/O umieściłem diody, odpowiednio dla portu B diody czerwone, a dla portb A zielone, żeby łatwiej rozróżniać. 8 przycisków służy do podawania stanu wysokiego do wszystkich wejść portu A i 4 pierwszych z B. Dodatkowo na portach I/O założyłem gniazdka, abym mógł dołączać ew inne urządzenia, np foto-elementy, czy termistory, zależy czym sie akurat "bawię".
Przy samym mikrokontrolerze umieściłem dwie listwy, tak że każda z nóżek układu ma swoje wyprowadzenie na zewnątrz, używam tego przy podłączeniu LCD, czy też większej ilości wyświetlaczy 7-segmentowych.
Ogólnie wydaje mi się że układ bardzo przydatny jak dla osoby która chce się nauczyć programować kontrolery i poznać ich działanie
Wszystkie połączenia wykonałem korzystając tylko i wyłącznie z noty PIC16F84A.