logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Falownik Omron 3G3Mv- problem z kasowaniem błędu.

desty 26 Mar 2008 20:32 3421 12
  • #1 4958113
    desty
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Mam problem z kasowaniem błędu - nie można tego zrobić z konsoli anie z wejścia wielofunkcyjnego. Kasować można tylko wyłączeniem napięcia. Przeleciałem całą książeczkę i nic nie znalazłem. Tam gdzie pracuje jest wiele takich falowników - jedne kasuja błędy z konsoli lub wejścia S4 inne tylko wyłączeniem napięcia. Nie wiem czym to jest spowodowane. Czy po wielokrotnym wystąpieniu błędu już go nie można skasować ? Czy omron to jakoś zabezpieczył, a może jest ukryty parametr ?

Proszę o pomoc ludzi w temacie.
  • Pomocny post
    #2 4958311
    einstal
    Poziom 13  
    Ocena: 69
    Witam,
    Jaki to błąd? W tych falownikach możesz ustawić zachowanie się w przypadku błędu i są to parametry powyżej n79 z tego co pamiętam. Dawno już nie obsługiwałem tego modelu ale jak podasz kody błędu to mogę je sprawdzić.

Pozdrawiam
  • #3 4958330
    desty
    Poziom 10  
    Jest to błąd oL3 przeciążenie. Często występuje bo tak właśnie ma byc tylko problem jest z jego kasowaniem, ale innych błędów też nie kasuje np. Uu1.
  • #4 4958362
    einstal
    Poziom 13  
    A jakiego rodzaju jest to obciążenie? Wentylator, transporter?
  • #5 4958421
    desty
    Poziom 10  
    Urządzenie przepycha produkt i ma zadziałać błąd (przeciążenie) w momencie zablokowania produktu w prowadnicach żeby ich nie powyginało. Zdarza się to często. Poradziłem sobie z tym w inny sposób, ale jak by była mozliwość kasowania błędu z konsoli a jeszcze lepiej z zacisków S4 było by o wiele prościej.
  • #6 4958435
    einstal
    Poziom 13  
    zobacz jeszcze parametr n97 (kontrola prądu lub momentu) dla OL3, a dla Uu1 parametr n47 ale jego bym nie zmieniał
  • #7 4958462
    desty
    Poziom 10  
    Tak jak napisałeś parametry n97,98,99 wykorzystałem do szybkiej detekcji zmiany prądu , zeby falownik stawał. Sęk w tym ze błędu potem nie mozna skasować błędu. Jest to kłopotliwe bo trzeba wyłączać napięcie zasilające.
  • #8 4958784
    einstal
    Poziom 13  
    Popracuje jutro na żywym organizmie i dam znać :)
    Dziś podpowiadałem z CX-Drive
    Pozdrawiam
  • #9 5008410
    einstal
    Poziom 13  
    Witam,
    Miałem się odezwać na drugi dzień ale wyskoczyły inne pilne sprawy.

Więc tak: W jaki sposób realizujesz start falownika?
    Jeżeli w trakcie wyświetlania błędu masz podany sygnał -->[start] to nie masz możliwości kasowania błędu. W prosty sposób możesz to wykonać:
    [S1] przez styk NC przycisku [reset] lub wyj.programowalne [PC --> P1] [MC --> MA]
    [S4] przez styk NO przycisku [reset]

Pozdrawiam
  • #10 5008644
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    A czy generalnie jest możlwość kasowania tego typu błędów (przekroczenie dopuszczalnego prądu, spadek napięcia zasilającego)?
    Kiedyś przeryłem manuala do falownika bodajże Moellera - i nikt na temat nic nie wspomniał (a z tego co pamiętam nie było zacisku Reset)?

Prawde mówiąc takie zachowanie wydaje się być dosyć naturalnym - jeśli mamy przekroczenie dopuszczalnego prądu (w czasie normalnej pracy w większości przypadków) pracy, to znaczy że coś się dzieje nie tak w czasie procesu.
  • Pomocny post
    #11 5008848
    einstal
    Poziom 13  
    Witam kolegę mrrudzin
    Przycisk [reset] na konsoli operatorskiej maszyny, autor ma problem z resetem - przekroczenie momentu jest wg autora rzeczą normalną.
    A reset w tym falowniku możemy wymusić ręcznie bez konieczności wyłączania maszyny.
  • #12 5008894
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Cytat:

Przycisk [reset] na konsoli operatorskiej maszyny, autor ma problem z resetem - przekroczenie momentu jest wg autora rzeczą normalną.

Tak wiem - dlatego napisałem że w większości przypadków :)

Cytat:

A reset w tym falowniku możemy wymusić ręcznie bez konieczności wyłączania maszyny.

W falownikach z którymi miałem do czynienia można było resetować tylko niektóre błędy (chyba że czegoś nie dopatrzyłem w manualu...)
  • #13 5009533
    desty
    Poziom 10  
    Dzięki za pomoc. Faktycznie nie wziąłem pod uwagę że falownik cały czas dostaje sygnał startu i jakoś mi umknęło , ze błąd można skasować tylko gdy sygnał startu nie jest podawany. Jutro to sobie wypróbuję.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy kasowania błędów w falowniku Omron 3G3MV, zwłaszcza błędu oL3 (przeciążenie) oraz Uu1. Błędy te nie mogą być resetowane ani z konsoli operatorskiej, ani z wejścia wielofunkcyjnego S4, a jedynym sposobem jest wyłączenie zasilania. W falowniku można ustawić parametry dotyczące zachowania przy błędach, m.in. n79, n97, n98, n99 (detekcja prądu/momentu) oraz n47 dla błędu Uu1. Problem wynika z faktu, że falownik cały czas otrzymuje sygnał startu, co uniemożliwia reset błędu. Reset jest możliwy tylko, gdy sygnał startu nie jest aktywny. Można wymusić reset ręcznie przez styk NC lub NO przycisku reset lub wyjścia programowalne. Dyskusja wskazuje, że w niektórych modelach falowników Omron reset błędów przeciążenia jest zabezpieczony i wymaga przerwania sygnału startu, co jest zgodne z logiką zabezpieczeń procesu. Użytkownik planuje przetestować reset po odcięciu sygnału startu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA