logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy pompka od Webasto w Seat Alhambra powinna działać ciągle czy impulsowo?

Zbyszek1966 29 Mar 2008 21:50 8626 15
REKLAMA
  • #1 4970949
    Zbyszek1966
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Czy pompka ma dzialac caly czas czy impulsowo???
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4971585
    MakroSerwis
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 343
    Cały czas, jak pracuje dewasto.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4971829
    Kaszpir77
    Poziom 21  
    Ocena: 150
    Zbyszek1966 napisał:
    Czy pompka ma dzialac caly czas czy impulsowo???

Pompka w Webasto pracuje od momentu załącznia pieca do rozpoczęcia fazy wygaszania. Natomiast sam charakter pracy jest impulsowy czyli słychać charakterystyczne "cykanie" podczas tłoczenia paliwa.
    Pozdro
  • Pomocny post
    #4 4971858
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7776
    Witam

Tylko kolega nie napisał jakie Webasto i która pompka .Poaliwowa ,czy obiegowa (ogrzewanie mokre).Paliwowa jak napisał Kaszpir77,a obiegowa cały czas po włączeniu.

Pozdrawiam
    Arturavs
  • Pomocny post
    #5 4972462
    MakroSerwis
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 343
    Dokładnie, ja pomyślałem o pompie obiegowej. Polecam autorowi, aby się trochę rozpisał na temat objawów/podejrzeń nieprawidłowej pracy, no i niech poda typ.
  • #6 4972604
    Zbyszek1966
    Poziom 11  
    Objawem nieprawidłowego działania jest to ze pompka raz cyknie i dalej sie nie odzywa. Jest to pompka paliwa o numerze seryjnym: 25 1864 45 12V 3.1KW i jeszcze jakis numer 3497
  • Pomocny post
    #7 4972756
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7776
    Sądząc po numerze nie jest to Webasto tylko Eberspeacher D3WZ.Sprawdzić świecę żarową, przewody zasilające,kostki itp.Najlepiej sprawdzić testerem.

Pozdrawiam
    Arturavs
  • #8 4972836
    Zbyszek1966
    Poziom 11  
    Ta pompka wygląda tak. Przewody zasilające dorobiłem sam poniewaz stare skorodowały.

Poprawiłem foto. Do wklejania zdjęć służy przycisk "załaduj zdjęcie" pod okienkiem edycji postu. [MS]
  • REKLAMA
  • #9 4977276
    Seraf
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Zbyszek1966 napisał:
    Przewody zasilające dorobiłem sam poniewaz stare skorodowały.

Te za miesiąc też skorodują! Ale tak to jest jak ktoś nie kupuje nowych części, podzespołów tylko szkłem dupę podciera.
  • #10 5769920
    maryjan10
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Zbyszek1966 napisał:
    Objawem nieprawidłowego działania jest to ze pompka raz cyknie i dalej sie nie odzywa. Jest to pompka paliwa o numerze seryjnym: 25 1864 45 12V 3.1KW i jeszcze jakis numer 3497

... i tak ma być pompka jest sterowana impulsowo
  • REKLAMA
  • #11 5773567
    MirekL
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    MakroSerwis napisał:
    Dokładnie, ja pomyślałem o pompie obiegowej. (...).

W kwestii pompy obiegowej - czy wiadomo, jak ona jest wysterowana - pytam o silnik VW 1,9 TDI'01 z dogrzewaczem i pompką obiegową na podszybiu. Kiedyś działała non stop, a po wypięciu wtyczki i zapięciu ponownym przestała. Sama pompka "na krótko" pracuje poprawnie, a na wtyku brak jest jakiś sygnałów włączających. Czy może wiecie co nią steruje i jak to reanimować?...
  • #12 5774244
    Muzyk
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Zbyszek1966 napisał:
    Objawem nieprawidłowego działania jest to ze pompka raz cyknie i dalej sie nie odzywa.

ale to, że cyknie raz to już jest oznaka, że pompka działa i trzeba szukać przyczyny gdzie indziej tak jak napisał arturavs. Sterownik najwyraźniej anuluje proces uruchamiania nagrzewnicy.
    Rozumiem, że najpierw pracuje chwilę silnik (nawiew), a po pyknięciu pompki paliwa następuje proces wyłączania?
  • #13 5775411
    szirs
    Poziom 14  
    pompka obiegowa chodzi jak masz piecyk uruchomiony bez podgrzewacza okolo 3 minut po zgaszeniu samochodu z tad nie masz napiecia na wtyczce jak przekrecisz kluczyk
  • #14 5802346
    MirekL
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    szirs napisał:
    ... po zgaszeniu samochodu z tad nie masz napiecia na wtyczce jak przekrecisz kluczyk

Mogę prosić o precyzyjniejsze określenie co autor miał na myśli?...:|
  • #15 5813276
    szirs
    Poziom 14  
    u mnie gdy przekrecasz kluczyk nie mam podanego zasilania na wtyczke pompki napiecie pojawia sie gdy silnik pracuje. Po zgaszeniu silnika pompka powinna jeszce chodzic przez 3 minuty i sama sie wylaczyc wtedy mzoesz spawrdzic czy ci dziala slychac jak chodzi
  • #16 5816068
    maryjan10
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Zbyszek1966 napisał:
    Ta pompka wygląda tak. Przewody zasilające dorobiłem sam poniewaz stare skorodowały.

Poprawiłem foto. Do wklejania zdjęć służy przycisk "załaduj zdjęcie" pod okienkiem edycji postu. [MS]

Jeżeli dorobiłeś nowe przewody to musiałeś "rozfalcować" oryginalny falc żeby dostać się do cewki - a jak wyciągałeś cewkę to prawdopodobnie wybiłeś cylinderek w którym chodzi tłoczek... więc zwróć uwagę żeby cylinderek powrócił dokładnie w swoje miejsce a falc musisz zastąpić dobrym klejem ( ja zastosowałem POXIPOL i działa).
    Druga sprawa: za mała dawka paliwa dogrzewacz się włączy na ok 5s i zgaśnie po 2 próbach przestanie - zbyt duża dawka po 3-4 minutach zgaśnie, bo oryginalny układ wodny nie będzie miał zdolności odebrać tyle ciepła (nie wspominając już o zapchaniu sadzą samego pieca)... trzeba więc umiejętnie ustawić dawkę po rozebraniu.

Podsumowanie tematu

✨ Pompka paliwa w systemie Webasto w Seacie Alhambra powinna pracować impulsowo od momentu załączenia pieca do fazy wygaszania, co objawia się charakterystycznym "cykaniem" podczas tłoczenia paliwa. Pompka obiegowa (w systemie ogrzewania mokrego) działa natomiast ciągle po włączeniu pieca, zwykle przez około 3 minuty po zgaszeniu silnika. W przypadku problemów z pompą paliwa, takich jak pojedyncze "cyknięcie" bez dalszej pracy, należy sprawdzić świecę żarową, przewody zasilające, kostki oraz sterownik nagrzewnicy. Wymiana skorodowanych przewodów zasilających powinna być wykonana starannie, z zachowaniem integralności elementów mechanicznych, np. cylindrów tłoczka i uszczelnień. Nieprawidłowa dawka paliwa może powodować nieprawidłowe działanie pieca, dlatego konieczne jest jej odpowiednie ustawienie. Wskazano również, że numer seryjny pompki sugeruje, iż może to być model Eberspächer D3WZ, a nie Webasto.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA