Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Router, switch, Neostrada...

ozzman 12 Jan 2004 15:09 34304 25
Nazwa.pl
    ozzman
    Level 26  
    Witam.
    Chciałbym założyć sobie neostradę i podzielić ją na 4 osoby (ja + 3).
    1. Chciałem tez podzielic ja przez router, np D-Link DI 604 (cena około 250 zł).
    Jednak ten router nie ma wbudowanego modemu ADSL i aby działać potrzebuje
    modemu z portem Ethernet, nie wiecie czy TP sprzedaje jeszcze modemy z takim portem?
    Tzn w zestawie z neostrada.
    2.Ile kosztuje oddzielny modem ADSL (w sklepie),
    a moze macie jakies uzywane, sprawne z portem Ethernet.
    3.Odleglosc (np.100m) liczy sie od jednego do drugiego konca sieci,
    (po środku ma byc router (ew. switch), a łączna długość kabla po obydwu jego stronach
    wynosi ok 200m., czy od jednego końca do routera (ew. switcha). i czy router wamacnia
    sygnał sieci lokalnej??
    4. Czy mozna do routera w jeden z portow do ktorego podpina sie kompa
    podpiac switch, a do jego portow (switcha) podpiac kilka innych kompow??
    5. Ile kosztuje zestaw instalacyjny neostrady (512k) do samodzielnego montazu
    i jaki standardowo modem daja?

6.Czy znacie przypadki konroli z TP cz
  • Nazwa.pl
    Adam1988
    Level 26  
    Nie taniej wyjdzie kupic ruter odrazu z modemem? Maksymalna odleglosc liczy sie od np. karty sieciowej do haba lub od haba do haba itp. Ruter oddziela siec wewnatrzna od zewnetrznej.
    Odpowiedz na pytanie 4: TAK
    5: sagem (nie wiem jak to sie pisze) pod USB
    6:osobiscie nie ale slyszalem ze czasami sa.

Pozdrawiam.
    Pre100n
    Level 16  
    no wiec sprawa wyglada tak ... Router Asmax AR 800 C2 ... z takowego kozystam .. .koszt ok 350 pln ... jest to modemo-router z wyjsciem na 4 porty lan wiec taka konfiguracja chyba by ci pasowala ... sprawuje sie idealnie
    1. tpsa sprzedaje takie zestawy w nowej promocji btw teraz sprzedaja Neo z 640kb/s
    5. w grudniu zestaw kosztowal 99 pln chyba ze bez modemu to za 1 pln ... co do modemow z tpsa to kicha na maxa ... daja Sagem albo Ericson zalezy jak trafisz ... a to generalnie kaszanka moze i telefony robia ale za modemy bym sie na ich miejscu nie bral
    6. najazdy tpsa to taki mit jak z najazdami policji na prywatne domy ... sprawa wyglada w ten sposob ze technik najpierw powinien sie umowic na kontrole ... a bez twojej zgody nie ma prawa wogole wejsc do twojego mieszkania
    ozzman
    Level 26  
    a da sie do jednego z portow narmalnie (jak komputer) podlaczyc switcha pozniej do tego switcha nastepny, czy switch wzmacnia sygnal jak tak to na ile m??
    Bedi
    Level 13  
    tak da sie tak zrobic i swich wzmacnia sygnal
  • Nazwa.pl
    godmode
    Level 14  
    A ja mam inny problem:
    Moj stary wymyslil ze chce miesc staly dostep do netu ze swojego kompa. Ja w swoim kompie mam Neostrade, wiec pewien koles zaproponowal nam instalacje routera. Po instalacje wszystko ladnie gra ale uzytkownicy P2P - chodzi mi tu o Direct Connect nie widza mojego ip. Normalnie zeby byc aktywnym trzeba podac swoj dokladny ip, w przeciwnym razie serwer DC wykrywa to i cie nie wpuszcza, chyba ze przelaczysz sie na passiv. Ja wpisuje swoje WAN IP w DC ale mimo to nikt nie moze od mnie sciagnac, ani ja nie moge urzyc polecenia szukaj.
    To samo sie tyczy gdy chce postawic serwer FTP, zeby sie wymieniac plikami z qmplem.
    Czy moze ktos mi poradzic jak to skonfigurowac i co zrobic?
    Z GORY DZIEKI ZA POMOC, POZDRAWIAM!
    Gufa
    Level 11  
    ja mam planeta i tam jest taka opcja jak serwer virtualny podałem port i Ip docelowy majego kompa i teraz jest ok tz. widac mnie może to ci cos pomoże
    piochuxl
    Level 20  
    Ogólnie teraz TPSA daje (co prawda drożej) również modemy eternetowe jak również takie z wbudowanym swithem i routerem
    lukas0987
    Level 18  
    Pre100n wrote:

6. najazdy tpsa to taki mit jak z najazdami policji na prywatne domy ... sprawa wyglada w ten sposob ze technik najpierw powinien się umowic na kontrole ... a bez twojej zgody nie ma prawa wogole wejsc do twojego mieszkania

Czyli z technikiem mogę się umówić np. za 3dni?
    Czy ta informacja jest napewno w 100% prawdziwa?
    I z jakiego źródła?
    Czy z najazdmi np. do kafejek jest tak samo?
    godmode
    Level 14  
    Gufa wrote:
    ja mam planeta i tam jest taka opcja jak serwer virtualny podałem port i Ip docelowy majego kompa i teraz jest ok tz. widac mnie może to ci cos pomoże

tez mam planeta ade-4000. w zakladce wirtualny serwer ustawiam port 21 i lokalny tez 21 (na co to?) i wpisuje numer swojego komputera 10.0.0.13 ale niestety nie chce dzialac. mozesz dokladniej opisac jak to zrobiles? czy korzystales jeszcze z jakiego oprogramowania?
    c0la
    Level 12  
    JA mam włąsnie neostrade dzieloną na 4 osoby. I kupiłem sobie Routera i switcha. I wszystko działą pięknie poza tym faktem że mi sie co jakiś czas samo rozłącza i nie wiem z jakiej przyczyny. Może miał już ktoś styczność z takimi rzeczami ?? Jak tak to bym był wdzięczny za kontakt pod nr gg 3100917
    ElMichu
    Level 12  
    godmode >> domyslam sie ze Twoj ftp nie dziala gdy jestes wpiety do netu przez router. pierwsza sprawa ze aby dzialal ftp musisz miec wpisany unikalnyadres IP WAN'owy, czyli ten ktory dostales od tpsy. piszesz tez ze masz teraz adres 10.0.0.13. otoz jest to adres nierutowalny z puli adresow prywatnych, ktore wykorzystuje sie do konfigurowania sieci LAN. pakiety z tego/do tego adresu sa ruotowane w routerze na adres WANowy i dalej w swiat. stad Twoj problem, ale niestety nie wiem jak go rozwiazac.
    pzdr!
    slavvek_
    Level 12  
    Witam

Czytam i czytam i powoli się gubię :/

Mam taki problem. Tak jak autor chce stworzyc siec na 4 kompy z Neostrady TP . Jezeli kupie sobie router np ADE-4000 PLANET lub ASMAX AR-701u lub ASMAX AR800C2 ( jaki w ogole jest najlepszy - tylko nie chodzi mi o to ze najdrozszy jest najlepszy tylko stosunek cena/jakość :) ) to:
    1.wszystkie osoby w mojej sieci będą miały wew czy zew IP.
    2. Czy każdy będzie miał możliwość postawić sobie własny serwer ftp czy nie.
    3. TPSA udostępnia jeden stały nr IP ??? - jak to jest z tym IP w ogole.
    4. Router odziela siec zewnetrzna od wew a wiec chyba kazdy bedzie mial wew ip ??
    5. Czy jak zastosuje switcha dodatkowo to cos to zmieni czy nie.
    6. Jezeli ktoś ma chwilkę czasu żeby mi to wszystko wytłumaczyć to zapraszam na gg: 2649661.

Wielkie dzięki za pomoc
    adamjur1
    Level 41  
    Mam modem-router Micronet SP3351/A i do tego switch Surecom EP 808X-R 8 portów 100/10M. Chodzi na tym bez problemu rozbudowany system sieci domowo biurowej, łącznie z serwerem na ktorym synek śmigaw obu kierunkach różnymi plikami. Jest to zgodne z regulaminem TPSA bo usługa jest używana w lokalu w którym jest numer podstawowy. Z tego co wiem statnio miłościwie nam panująca Jej półmonopolistość TPSA sprzedaje takie zestawy zaok 750 zł
    Samodzielny układ Modem ADSL-router-4 wej switch Micronetu SP 335 i coś tam inaczej mozna kupić w granicach 400 zł. i jest to obok Asmaxa ( do którego trochę się zraziłem po kilkuletnim uzywaniu takiej sieci na SDI
    Router IAS 660 RS na lan 10M- mam dwa sprawne jak ktoś jeszcze się w tym grzebie odstąpie za symboliczne kwoty ) uf ale dygresja ! jest to najtańsza i powszechnie stosowana konfiguracja wielodostępu do Neostrady. Do pracy w serwerowej jest zakładka virtual serwer, konfiguracja dostępna w sieci. Właśnie przez nią wysyłam tego posta.Pozdr. J.
    ps. nie brać od TPSA pakietu starowego - wyrzucone 200zł na modem USB.
    slavvek_
    Level 12  
    Ale jak to jest z tymi nr IP ??
    Jezeli jest router to wszyscy ktorzy są za routerem ( ewentualnie routerem i switchem) mają wew IP czyli nie mogą postawić sobie serwera żeby wszyscy go widzieli ???

Pytania w 2 postach wyzej nadal sa aktualne :D
    Bedi
    Level 13  
    1. Wszyscy będą mieli wew IP
    2. można to zrobic przez fowardowanie portów niestety nie wiem czy każdy router to obsługuje
    3. TP przy Neostradzie daje jedno zew IP przydzielane Dynamicznie czyli co każde połączenia masz inne IP
    4.TAK
    5. nie nie zmieni
    a co do stawiania serwer to konieczne jest jakies założenie domeny najlepiej na http://www.no-ip.com polecam
    mirecki77
    Level 13  
    Witam , tak czytam to co napisaliscie i widze ze prawie kazdy ma problemy z forwardowaniem portów na routerach , sorki że to napisze ale wszystkie routery typu ' planet , asmax micronet itp , chinskie nazwy maja tego typu problemy wiaze sie to z uciazliwa konfiguracja portów , z tego co moge polecic to router dlinka DSL 504 , lub tez nowszy model DSL 504T , tam zadnego problemu z forwardowaniem portów nie ma, wystraczy zaznaczyc opcje UPNP , i router sam rozpoznaje kompa jego ip , oraz jakie porty i jakie usługi sa uruchomione na danym kompie , oraz otwiera porty i forwarduje porty z sieci wewnetrznej na zewnatrz , Routery dlinka nie sa moze tanie , no ale to jest zdecydowanie lepsza klasa sprzetu niz tania chinszczyzna ,polecam wszystkim te routery , co do kontroli z tpsa , nawet jak technik bedzie chciał sie umówić na spotkanie danego dnia , to Ty musisz sie zgodzic na to ze Ci to pasuje , a jak przyjdzie bez zapowiedzi to nie wpuszczasz go do mieszkania , zreszta te kontrole sa sporadyczne :) , wracajac jeszcze do dlinka , w nowszym modelu poprawiono obsługe wielozadaniowosci -nie zapycha sie tak jak jest mocno obciazone łacze , tak to robia routery konkurencji tez :) , jak ktos chce cos wiecej wiedziec piszcie na gg 779267

pozdrawiam

Mirecki77
    merccedes
    Level 1  
    no dobra...ja mam router asmax ar800c2 a powiedzcie mi prosze gdzie moge wyłączyc firewalla w nim bo ja nie mam zielonego pojęcia :P bardzo prosze o pomoc :)
    Oliver
    Level 11  
    Mam problem z modemem ADSL neostrady ! niestety z wyjściem tylko USB !
    Czy kotś wie jak toto połączyć z routerem D-link który ma tylko wejście WAN typu RJ 45 ?

Za pomocną dłoń prawie ozłocę !!
    Pytong
    Level 32  
    Nie słyszałem o takiej możliwości
    intel1000
    Level 12  
    Oliver wrote:
    Mam problem z modemem ADSL neostrady ! niestety z wyjściem tylko USB !
    Czy kotś wie jak toto połączyć z routerem D-link który ma tylko wejście WAN typu RJ 45 ?

Za pomocną dłoń prawie ozłocę !!

Taka konfiguracja jest niewykonalna.

PS. Jedna sztabka wystarczy <lol>
    reaven22
    Level 30  
    może kogoś zainteresuje:
    http://www.dipol.com.pl/sklep/n9001.htm
    ruter który współpracuje z modemami USB dostarczanymi przez tpse.. cena znośna [250pln] wiec jak ktoś chce pozostać przy swoim modemie USB może się zaopatrzyć w takie urządzenie...

z ciekawostek ww. ruter obsługuje DDNS [DYN DNS] czyli mozna postawić serwer www lub poczty na łączu neostrady ze zmiennym IP.
    cegla66
    Level 1  
    Witam. Ja mam takie cos.mamy neostrade i 2 kompy w mieszkaniu no i chcialbym sie dowiedziec jak moglbym udostepniac drugiemu kompowi internet?za pomoca jakiego progsa i jak?bo jesli to robie przez Windowsa XP to moj komp pozera cale lacze jak cos sciagam a drugi komp dostaje ochlapy.a chcielibysmy po rowno!pozdrawiam
    KWilbik
    Level 11  
    cegla66 wrote:
    Witam. Ja mam takie cos.mamy neostrade i 2 kompy w mieszkaniu no i chcialbym sie dowiedziec jak moglbym udostepniac drugiemu komputerowi internet?za pomoca jakiego progsa i jak?bo jesli to robie przez Windowsa XP to moj komputer pozera cale lacze jak cos sciagam a drugi komputer dostaje ochlapy.a chcielibysmy po rowno!pozdrawiam

udostepniajac polaczenie w xp po prostu udostepniasz je w sieci. jezeli inne kompy maja dostep do neta to znaczy ze dobrze je skonfigurowales.
    Niema znaczenia czy ty mocno sciagasz czy twoj kumpel ktoremu udostepnisz lacze. sprawdz sobie. niech on zapusci regeta czy innego flashgeta sciagajac cos na maksa - ty wtedy nie bedziesz mial praktycznie przeplywu przez siec. aby to zrobic music przydzielic pasmo uruchamiajac na serwerze program bandwith limiter (czy jak to sie tam nazywa). pod systemami NT jest o tyle fajnie, ze odpalasz go, konfigurujesz (przydzielasz pasmo) i po zabawie, mozesz go wylaczyc (z tego co pamietam :) ).