Cześć.
Wpadł mi w ręce taki układ jak na rysunku tylko ze ten układ jest tak narysowany ale posiada więcej elementów rysunek wielce poglądowy.
Na 2 jest troszkę więcej ale też nie wszytko tylko takie zdobyłem.
Chodzi o układ:
mamy alternator 28v
daje on to na 2 akumulatory 12v z tym ze jeden jest do rozruchu
(na dole obrazka) stosowany wiec zawsze jest więcej rozładowany a 2 jest mniej używany.
Układ podczas ładowania sprawia ze ten co jest bardziej rozładowany ładuje większym prądem gdy jest bardziej rozładowany a z czasem zaczyna wyrównywać wartości.
Tak mi sie zdaje.
czyli granica miedzy jednym a 2 akumulatorem jest "przesuwna" tak to ujmę i niczym suwak potencjometru przesuwa sie w jedna i 2 stronę.
Pytania mam takie:
- czy ktoś spotkał sie z podobnymi układami?
- czy ktoś wie jak to działa dokładniej?
Miałem zamiar wykonać to na mega8.
Tzn dać pomiar jednego aku i 2 i tak sterować mosfetem (bo taki miałem wstawić) by wyrównał napięcia (sterowany pwm dokładanie wypełnienia aż sie wyrówna) a po czasie zdejmował sterowanie w miarę ładowania. powinno działać chyba .
Ale tu jest kolejny problem może nie taki wielki ale jest
a mianowicie odwrócenie napięcia ujemnego na dodatnie o takiej samej wartości.
Pewnie wzmacniacz operacyjny sie przyda. Może ktoś też stosował bądź jakiś gotowy inwerter napięcia ujemne na dodatnie .
p.s google nic nie wnosi
Pozdrawiam
nouki
Wpadł mi w ręce taki układ jak na rysunku tylko ze ten układ jest tak narysowany ale posiada więcej elementów rysunek wielce poglądowy.
Na 2 jest troszkę więcej ale też nie wszytko tylko takie zdobyłem.
Chodzi o układ:
mamy alternator 28v
daje on to na 2 akumulatory 12v z tym ze jeden jest do rozruchu
(na dole obrazka) stosowany wiec zawsze jest więcej rozładowany a 2 jest mniej używany.
Układ podczas ładowania sprawia ze ten co jest bardziej rozładowany ładuje większym prądem gdy jest bardziej rozładowany a z czasem zaczyna wyrównywać wartości.
Tak mi sie zdaje.
czyli granica miedzy jednym a 2 akumulatorem jest "przesuwna" tak to ujmę i niczym suwak potencjometru przesuwa sie w jedna i 2 stronę.
Pytania mam takie:
- czy ktoś spotkał sie z podobnymi układami?
- czy ktoś wie jak to działa dokładniej?
Miałem zamiar wykonać to na mega8.
Tzn dać pomiar jednego aku i 2 i tak sterować mosfetem (bo taki miałem wstawić) by wyrównał napięcia (sterowany pwm dokładanie wypełnienia aż sie wyrówna) a po czasie zdejmował sterowanie w miarę ładowania. powinno działać chyba .
Ale tu jest kolejny problem może nie taki wielki ale jest
a mianowicie odwrócenie napięcia ujemnego na dodatnie o takiej samej wartości.
Pewnie wzmacniacz operacyjny sie przyda. Może ktoś też stosował bądź jakiś gotowy inwerter napięcia ujemne na dodatnie .
p.s google nic nie wnosi
Pozdrawiam
nouki