logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprogramować prawe przyciski pilotów Beninca RI.5K?

tapis 09 Kwi 2008 20:57 33975 22
REKLAMA
  • #1 5012640
    tapis
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam,

Posiadam napęd Beninca RI.5K + sterownik. Posiadam także piloty + ich moduł pilotów Rollkey Elegant (http://serwisbram.pl/sklep/index.php?p373,rollkey-elegant-433-92-mhz-pilot-demonstracyjny).
    Do tej pory działały lewe przyciski pilotów. Chciałem teraz zaprogramować prawe, a lewe wykasować z pamięci. Niestety nie wiem jak to zrobić - metodą prób i błędów się nie udało. Poczytałem forum, ale sposób na 10sek. przyciśnięcie przycisku na module sterowania do pilotów nic nie daje. Jest także 3-ci przycisk na pilocie wciskany szpilką - do czego on służy?
    Dodam także, że na płytce sterownika pilotów jest tajemniczy mikroprzełącznik 1,2 on/off - chyba służy on do ustawienia kanałów: 1 i 2, ale pewności nie mam. Mój był przełączony na off.
    Może posiada ktoś jakiś manual do programowania, w sieci na ten temat są tylko szczątkowe informacje na forach, a instrukcji nie mogę znaleźć.
    Proszę o pomoc. Dziękuję.

pozdr.
  • REKLAMA
  • #2 5013010
    pmirkowicz
    Poziom 18  
    Ocena: 137
    A mógłby Pan wkleić fotkę odbiornika. Będzie łatwiej !
  • #3 5013540
    edwaku
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 110
    Jeśli odbiornik radiowy wygląda tak, jak na przesłanym przeze mnie rysunku, to podam instrukcję programowania(odbiornik powinien znajdować się z lewej strony wewnątrz puszki napędu bramy).
    Załączniki:
    • Jak zaprogramować prawe przyciski pilotów Beninca RI.5K? STR2.JPG (1.48 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 5014055
    tapis
    Poziom 12  
    OK, jak będę miał aparat zrobię zdjęcie i umieszczę na forum.
    Moduł pilotów jest osobnym modułem wkładanym w złącze centralki sterującej.

Myślę, że opis/instrukcja do zestawu beninca RI.6E, który jest obecnie w sprzedaży z płytką CD byłby także pomocny. Mój zestaw jest bardzo podobny do zestawu:
    http://idg.allegro.pl/show_item.php?item=309776921

pozdr. Wojtek

Dodano po 47 [minuty]:

Moduł jest bardzo podobny do:
    http://www.serwisbram.pl/sklep/index.php?p92,lo-r1w-433-92mhz

pozdr. Wojtek
  • #5 5020859
    edwaku
    Specjalista Automatyk
    Rozumię, że przesłany przeze mnie rysunek modułu "radio" do wprowadzenia kodu pilota do napędu "Beninca" Tobie nie odpowiada. Z przesłanych fotek(link1,fotka 4) rozumię, że moduł "radio" wtykany jest w to białe gniazdo z lewej strony. Moduł jest na 433,92MHz(chyba tak, o ile dobrze pamiętam). Taki moduł na pewno posiada przycisk programowania i diodę LED. A teraz instrukcja:
    1. Żeby wprowadzić do pamięci napędu kod z pilota:
    a/przycisnąć przycisk programowania w module, przytrzymać(ok. 5 sekund), puścić przycisk, jeśli dioda zaczęła pulsować(kolor zielony)
    b/jak dioda przestanie pulsować i zapali się ciągłym zielonym na chwilę nacisnąć ten przycisk w pilocie, który chce się zaprogramować(tylko przycisk 1 lub 2, (są piloty, które posiadają więcej przycisków - np.: pilot czterokanałowy).
    c/układ powinien potwierdzić przyjęcie operacji pulsowaniem diody(zielony) i ewentualnym sygnałem "buzzer" - jeśli taki istnieje.
    d/dioda powinna zmienić kolor na światło czerwone ciągłe, w tym momencie potwierdzić operację tym samym przyciskiem pilota - dalej czekać, aż układ sam się wyłączy - gotowe.
    2. Jeśli koniecznie chcesz wykasować zawartość pamięci - o to przepis:
    a/wyłącz zasilanie napędu,
    b/trzymając wciśnięty przycisk programowania włącz zasilanie - gotowe, pamięć jest "łysa" - można piloty programować od nowa.
  • #6 5139929
    tapis
    Poziom 12  
    Usunięcie pilotów z pamięci udało się wg opisu edwaku. Z programowanie pilotów jest gorzej. Załączam zdjęcie modułu radiowego oraz pilota i proszę o pomoc. Dziekuję.

pozdr. Wojtek
    Załączniki:
    • beninca-pilot-2.JPG (16.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • beninca-pilot-1.JPG (23.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • beninca-radio.JPG (57.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 5147753
    edwaku
    Specjalista Automatyk
    Kolego!
    Czy możesz podać mi, jaki jest typ Twojego odbiornika pilotów (moduł "radio"). Z fotki nie potrafię tego odczytać. Podaję symbol podstawowy: LO.R1, i dalej: W lub 2W lub 1E lub 2E lub 1A lub 2A. Jeśli jest inny - proszę podać. Może być zapisany z drugiej strony płytki.
    Proszę o kontakt na edwaku(małpa)poczta.fm. Na pewno pomogę! E-maile czytam codziennie, natomiast Forum - nie zawsze.
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #8 5149887
    edwaku
    Specjalista Automatyk
    Ciąg dalszy poprzedniego postu:
    Po przeanalizowaniu fotki i dostępnej mi dokumentacji BENINCA widzę, że nie jest to odbiornik z serii LO. Może ta instrukcja pomoże.
    Załączniki:
    • Beninca1.pdf (46.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #9 6627935
    chlipalski
    Poziom 2  
    witam, mam podobny problem, chcę zaprogramować drugi przycisk w pilocie LO.T2WMR (pierwszy już odmawia posłuszeństwa), moduły sterujące jak na obrazku
    Jak zaprogramować prawe przyciski pilotów Beninca RI.5K?

nie widzę przycisku, którym mógłbym się posłużyć

proszę o pomoc
    pozdrawiam
    Waldemar
  • #10 6628225
    ELEKTROBRAM-ŁÓDŹ
    Poziom 17  
    Ocena: 32
    witam

jest na odbiorniku radiowym pod buzerem
  • #11 6629815
    chlipalski
    Poziom 2  
    dzięki za szybką odpowiedź
    ale mam podstawowy problem, jestem totalnym laikiem

który z tych elementóe na obrazku jest odbiornikiem radiowym??

i jeżeli go znajdę to mam się posłużyc instrukcją zawartą powyżej ?

pozdrawiam
    Waldemar
  • #12 6636002
    ELEKTROBRAM-ŁÓDŹ
    Poziom 17  
    Ocena: 32
    prostokątna płytka z lewej strony to odbiornik .przycisk jest na samym dole pod buzerem.Z zaprogramowaniem nie powinno być problemu .w razie czego pomożemy.
  • REKLAMA
  • #13 6641806
    chlipalski
    Poziom 2  
    DZIĘKUJEMY !!!

to jest TO

pozdrawiam!!!!!

Waldemar
  • #14 6737230
    Iro184
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Witam serdecznie i mam pytanie do bardziej wtajemniczonych odnośnie napędu RI6E Beninca a mianowicie o podłączenie fotokomórek. Z tego co wyczytałem w instrukcji ( nie jasno napisana )to foto podłącza się wejścia FTC. Mam pewne doświadczenia z innym napędem ale ten jest zupełnie inny.Rozumiem że 2X foto należy podłączyć równolegle pod wejście FTC, jednak dalej w opisie przy wejściu J2 jest opis o podłączeniu fotokomórek lub innych np. krawędź. Proszę o pomoc, może ktoś ma schemat montażu tego napędu - pozdrawiam Irek
  • #15 6737670
    lora
    Poziom 17  
    Ocena: 89
    Witam.
    Panie Iro184
    To powinno wszystko wyjaśnić.
    W razie wątpliwości proszę pytać.
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • ri6e-centrala.pdf (482.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 6747030
    Iro184
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Szanowny Kolego @lora ale taką instrukcję mam z zakupionym zestawem i nie ma tam schematu połączeń fotokomórki oraz innych urządzeń zewnętrznych.Dzisiaj właśnie udało mi się podłączyć ten automacik i działa wszystko ok. Niestety w instrukcji nic nie pisze na temat podłączeń fotokomórek Rx i Tx gdzie jedna ma 5 pin a druga 2pin. Dzisiaj to wiem i jeśli ktoś ma taką potrzebę to chętnie pomogę, pozdrawiam.
  • #17 6747213
    lora
    Poziom 17  
    Ocena: 89
    Kolego Iro.
    Z Twojego postu niestety nie wynikało, że masz tego typu problem . Myślałem, iż po prostu nie masz schmatu podłaczeń centralki, nie napisałeś nic o fotokomórkach. Ale gratuluję uruchomienia napędu :D.
    Pozdrawiam
  • #18 19447245
    rodick
    Poziom 11  
    Ocena: 25
    U mnie piloty dzialaja ale... niestrty tylko z 2-3 metrow. Nie wiem czemu tak jest. Baterie wymienione i reakcja na kazdym z pilotow jest tak samo slaba. Co ciekawe jakis miesiac po zakupie piloty dzialaly pieknie nawet z 50m!.
    Ponadto ostatnio padla mi lampka ostrzegawcza. Myslalem ze to tylko spalona zarowka ale po sprawdzeniu miernikiem nie dochodzi wogole napiecie do zarowki.
    Ktos ma jakies pomysły co sprawdzic?
  • #19 19447318
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3614
    Prześledzić ścieżki od zacisków koguta - prąd na niego może wydawać albo przekaźnik albo triak. Sprawdzić i ew. wymienić (w przekaźniku - jesli rozbieralny - wyczyścić możliwe przypalone zaciski).
  • #20 19447340
    rodick
    Poziom 11  
    Ocena: 25
    Dzieki... rozebralem calego koguta i sprawdzilem napiecie bezposrednio na golych przewodach. Brak pradu.
    Mozesz cos wiecej napisac bo "triak" mi niewiele mowi. Musze rozebrac centralke?
  • #21 19447549
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3614
    No chyba raczej - jak chcesz naprawić centralkę bez zdjęcia jej obudowy - telekinezą?

Przekaźnik chyba wiesz jak wygląda, triak wygląda jak pionowy trzynóżkowy pionowy tranzystor mocy (z blaszką) i jest to taki elektroniczny odpowiednik przekaźnika- ale w tej centralce chyba takowego nie ma.
  • #22 21478186
    Nissman
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Płytka obwodu elektronicznego z różnymi elementami, takimi jak kondensatory i diody LED.
    Proszę o pomoc, mam taki odbiornik w napędzie Bennica. U góry jest przycisk, poniżej jest dioda czerwona, która normalnie świeci słabym światłem i w dolnym lewym rogu jest dioda czerwona, która zapala się po wciśnięciu przycisku. Dioda ta zapala się, raz świeci mocno cały czas, raz świeci, miga, że 3 razy i gaśnie. Próbuję dopisać pilota, którego przez przypadek wykasowałem z chyba z pamięci, wcisnąłem przycisk ukryty i pilot przestał działać, chciałbym go dopisać do bramy ponownie i nie wiem, w którym momencie mam wcisnąć przycisk pilota po wciśnięciu przycisku na płytce, raz górna dioda świeci jaśniej, raz zapala się dolna na czerwono, raz miga i gaśnie, i ja nie mogę przypisać pilota. Pilot działał i na pewno jest sprawny. Miałem pilota, który stracił pamięć i nie wiem, jak, ale udało mi się go dopisać do pamięci, a tego drugiego nie mogę. Nie wiem, jak postąpić, aby sekwencja czynności była prawidłowa. Bramę mam 25 lat, dopisywałem różne piloty i na ogół był to przypadek, jak pilot został dopisany. Jak należy postąpić prawidłowo, aby dopisać pilota? Po wciśnięciu przycisku na płytce nie zapala się zielona dioda, nie ma tam zielonej diody, zapala się dolna czerwona, raz świeci stałe i aby ją wyłączyć, muszę wcisnąć przycisk ponownie, a raz zapala się, miga, że 3 albo 4 razy i gaśnie. Jak dopisać pilota?
  • #23 21639098
    mlody__182
    Poziom 9  
    Też mam taki sam problem jak @Nissman; wujaszek kupił pilota i nie można go zaprogramować, bo nigdzie nie ma instrukcji. Centralka taka sama i też po naciśnięciu przycisku zapala się dioda na czerwono na stałe bądź miga... Ma ktoś jakieś instrukcje do tego typu siłowników jeszcze?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy programowania pilotów do napędu bramy Beninca RI.5K / RI6E z odbiornikiem radiowym 433,92 MHz i modułem pilotów Rollkey Elegant / LO.R1. Problem polegał na dopisaniu prawych przycisków pilotów, usunięciu lewych z pamięci oraz ustaleniu funkcji ukrytego przycisku na pilocie i mikroprzełącznika 1/2 on/off na płytce. Ustalono, że kasowanie pilotów z pamięci działa zgodnie z opisem, a programowanie odbywa się przez przycisk programowania na odbiorniku radiowym, zwykle umieszczony pod buzzerem lub na module wtykanym w białe gniazdo centralki. Procedura obejmuje przytrzymanie przycisku programowania, oczekiwanie na sygnalizację diodą LED, a następnie naciśnięcie wybranego przycisku pilota (kanał 1 lub 2). W dalszej części wątku wyjaśniano także lokalizację odbiornika, typy modułów LO.R1 oraz podłączenie fotokomórek FTC/J2 w napędzie RI6E.
REKLAMA