logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić wybór systemu przy starcie: Win XP i Win 98 na jednym dysku?

opel_astra 14 Sty 2004 21:09 2233 5
REKLAMA
  • #1 475529
    opel_astra
    Poziom 2  
    Mam zainstalowane dwa systemy na dysku. Na pierwszej partycji Win Xp na drugiej Win '98. Jak zrobić aby przy starcie można było wybierać, z którego systemu ma startować. Najlepiej krok po kroku.

Za wskazówki bardzo dziękuję.
    8O
  • REKLAMA
  • #2 475577
    ozzman
    Poziom 26  
    Ocena: 42
    na poczatku instalujesz windows 98, a pozniej xp'ka. tylk ze 98 musi byc zainstalowany koniecznie jako pierwszy i na podstawowej partycji (C). Jak zainstalujesz 98 to intalujesz na dysku D xp i powinno dzialac
  • REKLAMA
  • #3 475578
    ozzman
    Poziom 26  
    ajak nie bedzie dzialac (chociaz powinno) to daj znac to wysle ci boot.ini
  • REKLAMA
  • #4 476505
    opel_astra
    Poziom 2  
    Jest tylko jeden problem - mam zainstalowanego XP i chcę dopiero teraz '98 i prosiłbym o plik boot.ini.
  • REKLAMA
  • #5 476526
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6451
    To może się nie udać... na czas instalacji Win98 odłącz dysk z WinXP, w innym przypadku nadpisze Ci boot sector i nie będziesz mógł uruchomić XP. Boot managera będziesz mógł zainstalować poźniej, zresztą skoro to dwa dyski, to możesz użyć boot-menu BIOSu.
    Na jednym dysku, nie należy instalować Win98 jako drugiego systemu, jeśli tak zrobisz to będziesz musiał skorzystać z kreatora odzyskiwania systemu na bootowalnej płycie WinXP, po tej operacji będziesz już miał właściwe wpisy w boot.ini
  • #6 476862
    ozzman
    Poziom 26  
    tak jak napisal tzok, jezeli masz 2 fizyczne dyski to odlacz jeden, jezeli nie to nie oplaca sie kombinowac. lepiej jeszcze raz instalowac systemy.
REKLAMA