logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic KX-TG7200 - brak dzwonka na wsi z TPSA przez antenę, co zrobić?

Xitami 19 Kwi 2008 00:53 1229 6
REKLAMA
  • #1 5052381
    Xitami
    Poziom 29  
    Ocena: 31
    Kupiłem sobie PanSłonika KX-TG7200. W mieście wszystko OK.
    Ale kiedy zabrałem go na wieś, przestał dzwonić.
    Brak dzwonka przy przychodzącej rozmowie (w mieście OK).
    Na wsi telefon mam z tepsy przez antenkę, pewnie napięcie dzwonienia nie takie.

Co zrobić, do kogo się zgłosić? Kto "naprawi"?
  • REKLAMA
  • #2 5052495
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    niestety wiele nie zrobisz przy radiówce,ja ten problem rozwiazywalem przed dodanie układu dzwonka w srodku bazy,....spotkalem się tez z przypadkami ze paliło aparat Panasonic.... bo przewidziane do radiolinii są aparaty RWT
  • REKLAMA
  • #3 5054379
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1235
    No nie jest aż tak źle.
    Rzeczywiście sygnał dzwonienia z radiolinii jest zbyt mały ale można do niego dostosować czułość telefonu.

Do zrobienia w każdym serwisie.
  • REKLAMA
  • #4 5056808
    Henry(k)
    Poziom 30  
    Ocena: 136
    Tylko że nie wiem jak serwis Panasia do tego podejdzie.
    Napięcie dzwonienia jest za małe i naprostrzą metodą jest dodanie kondensatora równolegle do istniejącego w obwodzie dzwonienia.
    Ale to nie jest problem Panasia że nie dzwoni tylko napięcie dzwonienia jest małe.
  • #5 5057040
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1235
    Henry(k) napisał:
    Tylko że nie wiem jak serwis Panasia do tego podejdzie.
    Napięcie dzwonienia jest za małe i naprostrzą metodą jest dodanie kondensatora równolegle do istniejącego w obwodzie dzwonienia.
    Ale to nie jest problem Panasia że nie dzwoni tylko napięcie dzwonienia jest małe.

...kondensator, o którym piszesz jest w nieco starszych modelach.

Serwis raczej podchodzi do tego łagodnie.
    Co powiedzieć klientowi, który ma i homologowane urządzenie dostępowe, i homologowany telefon - urządzenia które nie chcą ze sobą współpracować?
  • REKLAMA
  • #6 5059832
    Grzechu L.
    Poziom 23  
    Ocena: 21
    Zgłoś się do serwisu! Nie dowiesz się jak to potraktują dopóki tam nie pójdziesz! Sam nic nie modyfikuj, bo stracisz gwarancję.
  • #7 5076936
    Xitami
    Poziom 29  
    Ocena: 31
    Poszedłem do serwisu, następnego dnia dostałem SMSa, że telefon już czeka.
    "Naprawa" była gwarancyjna, dla mnie bomba.
    Sprawdzę go dopiero w przyszłym tygodniu ale powinno być ok.
    Okazało się, że mam serwis w moim mieście i nie musiałem korzystać z pomocy elektrodowego kolegi, dziękuję kolego.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Telefon Panasonic KX-TG7200 działa poprawnie w mieście, jednak na wsi, gdzie sygnał pochodzi z radiolinii TPSA przez antenę, nie generuje dzwonka przy połączeniach przychodzących. Problem wynika z niskiego napięcia sygnału dzwonienia w radiolinii, które jest niewystarczające dla standardowego układu dzwonka w bazie telefonu. Rozwiązaniem jest dostosowanie czułości telefonu lub modyfikacja obwodu dzwonka, np. przez dodanie kondensatora równolegle do istniejącego w obwodzie dzwonienia, co jest jednak ingerencją techniczną i może skutkować utratą gwarancji. Serwisy telefoniczne mogą wykonać taką regulację lub naprawę, często w ramach gwarancji, choć podejście serwisów do tego problemu bywa różne, zwłaszcza że urządzenia homologowane mogą nie współpracować ze sobą optymalnie. Zaleca się zgłoszenie problemu do autoryzowanego serwisu, który może dostosować telefon do specyfiki sygnału radiolinii TPSA bez ryzyka utraty gwarancji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA