logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Analizator widma. Wskaźnik wysterowania. Prezentacja.

skdk 21 Kwi 2008 18:57 6966 24
REKLAMA
  • Analizator widma. Wskaźnik wysterowania. Prezentacja.

Witam

Chciałbym zaprezentować swój analizator widma. Inaczej mówiąc jest to po prostu wskaźnik wysterowania. Zbudowany przeze mnie to wersja siedmiokanałowa z sumą. W analizatorze są następujące częstotliwości pomiaru: 63 Hz, 160 Hz, 400 Hz, 1 kHz , 2,5 kHz, 6,5 kHz , 16 kHz.

Diody przylutowałem do szprych od roweru i umieściłem w obudowie z płyt meblowych. Całość podświetliłem jeszcze diodami LED. Całość bardzo ładnie się prezentuje szczególnie w nocy.

A tu link do PDFa z pełnym opisem
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic85608.html#422944

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    skdk
    Poziom 10  
    skdk napisał 17 postów. Jest z nami od 2008 roku.
  • REKLAMA
  • #2 5062175
    larry98
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Bardzo estetycznie wykonany projekt i świetnie się prezentuje, oby tak dalej ;)
  • REKLAMA
  • #3 5062226
    piti321
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    wrzuć jakiś filmik jak możesz z pracy tego analizatora
  • #4 5062257
    Żychw@
    Poziom 16  
    Rewelacja!!! Prosił bym jeszcze o jakiś filmik działania ;]
  • #5 5062256
    barek89
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    podoba mi sie wykonanie , ale ja dalbym wiecej diod i wyrzucil to podswietlanie dolu i gory
  • REKLAMA
  • #6 5062348
    Rinho
    Poziom 19  
    Ocena: 52
    O kolejny analizator widma dziś. Wygląd fajny, ciekawe jakby wyglądało podświetlenie migające w rytm muzyki... a i proszę o filmik z działaniem układu.
  • #7 5062375
    barek89
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    albo podswietlanie zmieniajace kolor w rytm muzyki
  • #8 5062427
    darek590
    Poziom 14  
    Widzę koledzy z elektronika z Zapu :D Fajnie wam to wyszło tylko jak widziałem nie za bardzo to działało jak powinno znaczy jakby wszystkie na raz bardziej mrugały wyglądało znaczy jedną czestotliwość wszystkie a nie było można dostrzec tego podziału właśnie. Pozdrawiam
  • #9 5062543
    Adamos256
    Poziom 17  
    Ocena: 94
    Niedawno powtarzały się przenośne głośniki do mp3 a teraz analizatory widma akustycznego.
    Piękne wykonanie po prostu powala a szczególnie obudowa daje -6 na 6.
  • #10 5062565
    raczek3
    Poziom 22  
    Ocena: 31
    Witam bardzo fajne, gratuluje fajna obudowa i ładnie się prezentuje. ciekawe jak działa, wrzuć filmik. Gratuluje
  • #11 5062620
    Gibol
    Poziom 17  
    Ocena: 85
    Ostatnio jakoś seriami projekty się ukazują na głównej, jak nie wszyscy pokazują zasilacze czy lampy plazmowe to teraz naszło ludzi na analizatory widma, nie powiem, sprawa jest godna uwagi, posty mnie tak zainspirowaly, że chyba zrobię coś dla siebie :P
  • REKLAMA
  • #12 5062669
    dezmontnikus
    Poziom 21  
    Ocena: 16
    ładnie... Kolega siedział obok mnie :D ja bym dodał jeszcze foty tego twojego drzewka LED bo też jest warte uwagi.
  • #13 5062764
    foxik000000
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    Jeśli chodzi o stronę wizualną, to efekt niesamowity!
  • #14 5063065
    MiChAś_17
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Ktoś kiedyś powiedział, że potrzeba to matka wynalazków... ja powiem tak... nuda i ogromne zaangażowanie w to co się robi... to jest matka wynalazków... 6/6 za wykonanie... po prostu bomba... ładny mebelek no i lampka nocna;) Naprawdę moje gratulację za pomysł:)
  • #15 5063973
    suchy165
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Moje ocena jest pozytywna. Wygląd jest super. Pragnę zobaczyć filmik z pracującym układem :) na pierwszy żut okiem wygląda jak takie rurki wypełnione bąbelkami powietrza. rewelacja Francja ;p
  • #16 5064428
    skdk
    Poziom 10  
    Oczywiście jak uporam się z filmikiem to go wrzucę jednak obecnie ma 65 MB więc jak będzie chwila to go zmniejszę i wrzucę.

Rzeczywiście mam problem z wyregulowaniem układu gdyż wydaje się ,że pasma się zlewają w czasie pracy układu.
  • #17 5064516
    krzychS
    Poziom 29  
    Ocena: 42
    Orginalnie to wygląda. Mam nadzieję że szybko zobaczymy filmik.
  • #18 5064705
    hacker
    Poziom 26  
    Ocena: 29
    Widzę że wszyscy teraz biorą się za analizatorki widma, hehe. Układzik super sie prezentuje, bardzo dobry pomysł wykonania, bardzo mi się podoba.
  • #19 5064980
    Mariuszek15
    Poziom 24  
    Ocena: 49
    skdk Może jakieś zdjęcia pokazujące wnętrze tego analizatora widma ? Co do konstrukcji mocno przesterowany ten analizator. Zmniejsz czułość układu poprzez jakiś rezystor lub potencjometr, który będzie ustalał czułość (zmniejszał amplitudę sygnału) :)
  • #20 5065669
    skdk
    Poziom 10  
    Załączam fotki środka.

• #21 5067277
    kuras147
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    efekt na zywo elegancki ;) pochwal sie tym drzewkiem jeszcze bo tez b. fajny pomysl ;)
  • #22 5068615
    skdk
    Poziom 10  
    Jak będzie chwilka to się i drzewkiem pochwalę :)
  • #23 5069445
    wodzu.piotrek
    Poziom 2  
    witam ;-}

Konstrukcja pierwsza klasa. Też myślę o zrobieniu czegoś takiego tylko na większą liczbie częstotliwości pomiaru np. 14 plus jednej jako poziom mocy układu. Jeśli ktoś ma taki lub podobny schemat to prosił bym o przesłanie go na maila wodzu.piotrek(_at_)wp.pl z góry dzięx :D
  • #24 5073016
    deteh
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Fajna konstrukcja, efekt na żywo musi być pierwszorzędny, jedyne do czego można by sie przyczepić to montaż samych diod (na ostatnim z pierwszych zdjęć wyglądają trochę nie równo, pochylone etc.) Generalnie chciałbym ten filmik zobaczyć :) ocena 5.8/6
  • #25 5073274
    skdk
    Poziom 10  
    deteh napisał:
    Fajna konstrukcja, efekt na żywo musi być pierwszorzędny, jedyne do czego można by sie przyczepić to montaż samych diod (na ostatnim z pierwszych zdjęć wyglądają trochę nie równo, pochylone etc.) Generalnie chciałbym ten filmik zobaczyć :) ocena 5.8/6

Przylutować diody na szprychy od roweru wcale nie było tak łatwo to po pierwsze a po drugie diody powyginały się przy wkładaniu do rurek.

Podsumowanie tematu

✨ Przedstawiono autorski, siedmiokanałowy analizator widma akustycznego pełniący funkcję wskaźnika wysterowania, obejmujący pasma częstotliwości: 63 Hz, 160 Hz, 400 Hz, 1 kHz, 2,5 kHz, 6,5 kHz oraz 16 kHz. Diody LED zostały przylutowane do szprych rowerowych i umieszczone w obudowie z płyt meblowych, dodatkowo podświetlone diodami LED, co tworzy atrakcyjny efekt wizualny, szczególnie nocą. W dyskusji podkreślono estetykę wykonania oraz oryginalność konstrukcji, jednak zwrócono uwagę na problem z regulacją czułości układu, powodujący zlewanie się pasm częstotliwości podczas pracy. Zaproponowano zastosowanie potencjometru lub rezystora do regulacji amplitudy sygnału w celu poprawy selektywności. Autor udostępnił zdjęcia wnętrza urządzenia, a także planuje udostępnić film prezentujący działanie analizatora. Wskazano również na trudności mechaniczne związane z montażem diod na szprychach oraz sugestie dotyczące ewentualnych modyfikacji podświetlenia, np. migającego lub zmieniającego kolor w rytm muzyki. Dyskusja zawierała także propozycje rozbudowy analizatora o większą liczbę kanałów pomiarowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA