logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Analizator widma akustycznego 16-punktowy

Mariuszek15 17 Lut 2007 19:51 18218 44
REKLAMA
  • Analizator widma akustycznego 16-punktowy
    Opis układu:
    Jest to 16 punktowy analizator widma akustycznego, wskaźnik wysterowania i iluminofonia analogowa. Poniżej podałem opis każdego z poniższych układów elektronicznych. Tutaj znajdziecie dużo fotek z mojej konstrukcji układu elektronicznego:) Czyli na mojej stronie WWW Oto link:
    http://www.mariuszelektro.elektroda.eu/analizatorwidma.html
    Strona Główna:
    http://www.mariuszelektro.elektroda.eu

PS. Dodaje fotek na elektrodzie na zachętę:) Pozdrawiam Was!!
    Załączniki:
    • Analizator widma akustycznego 16-punktowy S4024823.JPG (48.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Analizator widma akustycznego 16-punktowy S4024800.JPG (85.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    Mariuszek15
    Poziom 24  
    Mariuszek15 napisał 961 postów o ocenie 49, pomógł 16 razy. Jest z nami od 2005 roku.
  • REKLAMA
  • #2 3583820
    lex00
    Poziom 26  
    Ocena: 30
    Jak dla mnie super tylko jeśli robisz obudowę z plexy to uporządku kable i płytki. To jest gotowy KIT?? Zwykle kity nie podlegają zbyt dobrej ocenie bo lutować chyba każdy potrafi jeden lepiej drugi gorzej. Ile wyszedł cię koszt elementów ?? Wrzuć więcej zdjęć.
  • #4 3583896
    lex00
    Poziom 26  
    Super a ile cię wyszedł taki analizator??
  • #5 3584326
    dir3ctor
    Poziom 27  
    Ocena: 50
    Fane :-) Przejrzalem foty z projektu i widze ze wykorzystales tam VU-meter Jabela :-) Mam identyczny wmontowany w przednia scianke obudowy kompa ;-)
  • REKLAMA
  • #6 3584357
    c++
    Poziom 22  
    Ocena: 9
    Witam,
    projekt staranny. Dobrze, że większość płytek wykonałeś własnoręcznie. Plexa jest pomalowana na szaro?? czym przytwierdzałes plytki do plexy?? Mogłes dać podkladki.
    PZDR
  • #7 3584441
    redart
    Poziom 23  
    Bardzo zgrabne urządzenie. Wykonanie naprawdę porządne i prezentuje się nieźle. Chociaż przód nie jest najwyższych lotów - szczególnie ta okleina. Osobiście podważam sens zastosowania tych led'ów wokół wskaźników. Nie dość, że przeszkadzają opisom pod słupkami, to jeszcze robią za tandetne świecidełka jak na bazarowych sprzętach.
    Gratuluję cierpliwości w lutowaniu takiej ilości led'ów. Naprawdę fajna konstrukcja.
  • #8 3584546
    El_liero
    Poziom 24  
    Ocena: 47
    czemu na twojej stronie WWW w zdjęciach na samym dole nei swieca się zielone LEDy?

możesz zrobić fotkę i w np: Paincie podpisać który słupek LEDow odpowiada jakiej czestotliwości ?

i takie pytanie: czy schematy itp na twojej stronie sa w 100% sprawne i nie trzeba zadnych przeróbek robić ?

Dodano po 2 [minuty]:

swoją drogą Mega konstrukcja !
    podziw ;)
  • #9 3584758
    AwoniX
    Poziom 14  
    projekt naprawde ciekawy wszystko wykonane naprawde starannie ile kosztowala calosc?
    Pozdrawiam AwoniX
  • #10 3584861
    krzys-iek
    Poziom 20  
    Ocena: 83
    panel czolowy - jak dzieci neostrady & pokolenie GG. Zrob cos wygladajacego ladnie, bez bajerow, stonowane, eleganckie, z klasa. Jak radioodbiorniki Becker vs SONIAX. To moje skromne zdanie. Ta obudowa wyglada jak z odpustu na spotkaniu radia M....
  • REKLAMA
  • #11 3585024
    KJ
    Poziom 31  
    Ocena: 945
    Projekt ciekawy ale te 16 punktów to chyba coś naciągane na schematach widzę tylko 8 filtrów. Obudowa jak dla mnie straszna zmień to na coś normalnego bo wygląda jak z bazaru.
  • #13 3585320
    Mariuszek15
    Poziom 24  
    Ocena: 49
    El_liero Nie święcą, ponieważ analizator ma 2 funkcje słupek i linijka:) Schematy i płytki drukowane są sprawne w 100%.

barteusius Tak plexi jest pomalowana na szaro sprayem:) Matryce LED przykręciłem za pomocą kątowników.
  • #14 3585483
    El_liero
    Poziom 24  
    Ocena: 47
    oryginalny schemat został stworzony pod wszystkie zielone LEDy
    ty zmieniłeś i dodałeś żółte i czerwone.
    z tego co pamiętam różny kolor diód = różne napięcie

czy musiałeś coś modyfikowac albo dodawać do schematu?

no i tak na koniec pytania
    1. Ile wyszło ci zapłącić zaw szystko?
    2. Czy wszystko robiłeś według schematów i nic nie modyfikowałeś? ( ewentualnie powiedz z tymi LEDami :) )
  • #15 3585665
    rafaelson
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Wiem, że popełniam błąd paralaksy, ale o co tu chodzi?

... nie dziabnąłeś coś wcześniej przypadkiem ?, bo nie uwierzę, że ci się ręka "omskła"...

Jakieś 10 lat temu też coś podobnego wyrzeźbiłem:

Odleżało swoje w piwnicy i diodki się lekutko poprzeginały...
  • #16 3585670
    adasQmaster
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Niezły projekt.Widać że dużo roboty w to włożyleś.
    Wykonanie staranne,nie mam uwag co do kabli/obudowy.daje 9/10 za te poprzebijane diodami napisy:P
    Pozdrawiam,Adam Urban
  • #17 3585840
    rafx205
    Poziom 18  
    Ocena: 28
    no fajne ale te diody troche krzywo ale duzo cie to kosztowalo pracy i obudowa z plexy mi sie podoba taka przezroczysta moja ocena to -9/10
  • #18 3586010
    Mariuszek15
    Poziom 24  
    rafaelson To zdjęcie bez DIOD trzech to jeszcze układ nieskończony!! Na mojej stronie możesz zobaczyć ukończony projekt. Czytajcie post cały, bo powstają jedne i te same posty!:)
  • #19 3586819
    kmx4
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    El_liero napisał:
    możesz zrobić fotkę i w np: Paincie podpisać który słupek LEDow odpowiada jakiej czestotliwości ?

Na stronie autora jest napisane:

Pasma tego analizatora widma akustycznego są następujące od lewej strony:
    60Hz, 125Hz, 250Hz, 500Hz, 1kHz, 3kHz, 8kHz, 16kHz,16kHz, 8kHz, 3kHz, 1kHz, 500Hz, 250Hz,125Hz i 60Hz.
  • #20 3586944
    Mariuszek15
    Poziom 24  
    DjMixCuma No dosyć długo to robiłem. Jeśli liczyć codzienną prace po 6 godzin to niecałe 2 tygodnie( z drobnymi przerwami;). Ale jednak się opłacało ten cały trud i wysiłek. Dla mnie ta konstrukcja jest wspaniała:)
  • #21 3587008
    kmx4
    Poziom 15  
    Wspaniała?? To o wiele za mało powiedziane :) Cudo bym powiedział.
    Wkońcu jakaś bardzo miła odmiana od pseudo neonów, nieudanych obudów z plexiglasu i pilotów do Winampa.
  • REKLAMA
  • #22 3587613
    wittek99
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    zawsze mi sie wydawalo ze EQ to korektor graficzny, a nie analizator widma... moze mi to ktos wytlumaczyc?? :P
  • #23 3587648
    Mariuszek15
    Poziom 24  
    EQ to korektor graficzny:) Na panelu sobie to napisałem tak na ozdobę:)
  • #24 3589264
    szpiq
    Poziom 14  
    ciekawy projekt, jak dla mnie nawet bez obudowy z plexy jest extra:) 6/6 pozdrawiam
  • #25 3589489
    c++
    Poziom 22  
    Ocena: 9
    Witam,
    jak bez obudowy? Nawet jak połozysz na stole te slupki to nie ma efektu. Obudowa musi byc.
    PZDR
  • #26 3589856
    mmgryc
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    Witam

Czy mozesz powiedzieć ile kosztowała Cię ta konstrukcja??? Czy możesz przedstawić jakiś kosztorys?? Czy sam robiłeś płytki??

pozdrrawiam mmgryc
  • #27 3590818
    mr_nuke
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Witam

Również załączam prośbę o oszacowanie kosztów tego :)
    Swoją drogą to kawał niezłej roboty :D
    Trochę niestarannie wykonany, ale za to dający fajny efekt :)
    Jak dla mnie to 5/6

Pozdrawiam
  • #28 3591011
    matel001
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    Projekt bardzo fajny, tylko wykończenie nie bardzo. Wyrzuć tą tandetną bazarową obudowę i wrzuć swoje cacko to jakiejś bardziej estetycznej (może z drewna???). Poza tym bardzo mi się twój sprzęt podoba. Przyłączam się do prośby o kosztorys, a może jakieś schematy??
  • #29 3591207
    Mariuszek15
    Poziom 24  
    No to kosztorys wygląda tak:
    - 2x Analizator widma akustycznego na allegro za 25zł:D
    -Wskaźnik wysterowania 25zł
    -Iluminofonia 18zł
    -Zasilacz symetryczny zrobiłem sam płytkie drukowaną a elementy elektroniczne już posiadałem w swoim warsztacie
    -Neon zielony już posiadałem
    -Plexie już posiadałem
    -Transformator 12V 3A wymontowałem z starej lampki halogenowej;]
    -Diody LED żółte kupiłem w sklepie AVT 20zł
    -Kabelki posiadałem
    Podsumowanie kosztów:
    Układ elektroniczny kosztował mnie: 88zł

matel001 Nie zmienię obudowę, ponieważ dla mnie jest wystarczająca i napracowałem się trochę robiąc tą obudowę może w przyszłości zmienię ją:)Pozdrawiam:)
  • #30 3591810
    mmgryc
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    Czy to są płytki do projektu który był na łamac PE??

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy 16-punktowego analizatora widma akustycznego z wskaźnikiem wysterowania i iluminofonią analogową, wykonanego samodzielnie z użyciem płytek drukowanych i obudowy z plexi pomalowanej na szaro. Projekt opiera się na zestawie firmy TODAKS, a schematy i dokumentacja są dostępne na stronie autora oraz w zasobach TODAKS. Analizator posiada 16 pasm częstotliwości (od 60 Hz do 16 kHz, po 8 na kanał lewy i prawy), a wskaźnik wysterowania realizowany jest przez największe diody LED na obrzeżach obudowy. Wykorzystano m.in. wskaźnik VU-meter Jabela. Koszt wykonania układu elektronicznego wyniósł około 88 zł, przy czym część elementów (transformator, neon, plexi, kabelki) pochodziła z własnych zasobów. Dyskutowano o estetyce obudowy, z sugestiami zmiany na metalową lub drewnianą, oraz o rozmieszczeniu i kolorystyce diod LED (zielone, żółte, czerwone), które nie wymagały modyfikacji schematów dzięki odpowiedniemu doborowi rezystorów. Autor potwierdził pełną sprawność schematów i płytek, a także dwufunkcyjność analizatora (słupek i linijka LED). Wątek poruszał także kwestie techniczne dotyczące sterowania diodami LED i efektów wizualnych, a także odniesienia do podobnych układów z wykorzystaniem układów LM i BA6822S. Autor oferuje możliwość zakupu gotowego analizatora.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA