No tak kEhYo77, mógłbyś wytłumaczyć o co chodzi w tym filmiku, żeby się błędnie nie domyślać
_jta_ napisał: Znowu materiał obcy, i bez konkretnego opisu? To już nudne...
No to ja wrzucę coś swojego.
Skonstruowałem do swojego wirnika z magnesem wskaźnik parametrów obrotów, który umożliwia:
- pomiar częstotliwości obrotów wirnika w Hz
- pomiar czasu jednego obrotu wirnika w ms
- pomiar / zliczanie ilości obrotów wirnika z funkcją zerowania licznika ilości obrotów
Cały układzik zmontowałem na płytce uniwersalnej z elementów jakie posiadałem w swoich zapasach, dlatego jest taki, a nie inny. Z dawnego projektu miałem 2 wyświetlacze LED 5-cyfrowe, które umieszczone obok siebie dają jeden 10-cyfrowy wyświetlacz LED, na którym daje się wyświetlać ww wartości.
Cały układ to przede wszystkim 1 procek ATmega8A (może być też ATmega8), kwarc 16MHz, zasilacz 5V na przetwornicy LM2574N-5 oraz wykrywacz pola magnetycznego z wyjściem OC - scalak TLE4905L.
Element ten umieszczony w pobliżu (u mnie ok. 1cm) toru, po którym porusza się magnes generuje impulsy ujemne, które analizuje procesor i przelicza na wartości wyświetlane na wyświetlaczu.
Udostępniam tu schemat układu i program w wersji źródłowej ASM oraz skompilowanej HEX.
Mam nadzieję, że przyda się konstruktorom PMów z wirującym magnesem i może do innych celów.
Teraz, kiedy mam już dokładny odczyt parametrów ruchu wirnika można przystąpić do dalszej zabawy z cewkami i trikiem