Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[MATIZ] Nie odpalił, czasami świeci check...

29 Maj 2008 23:16 14387 4
  • Poziom 39  
    Dzisiaj miałem pierwszy raz problem z odpaleniem. Nie wiem czy przyczyną mogło być to że postawiłem go dwoma kołami na chodniku (był przechylony).
    Kręce... i nic. Kręce drugi raz... i znowu nic.
    Za trzecim kręceniem wcisnąłem lekko pedał gazu - troche się podusił i odpalił. Przejechałem 5km do roboty - i nie odczułem żadnych zmian. Wracałem z roboty - odpalił za pierwszym razem - jak zawsze...

    Co się kończy?

    Przewody, świece, filtr paliwa, filtr powietrza wymieniane niedawno (ok 1,5 kkm) na nowe.

    Z checkiem mam problem od dłuższego czasu. Przy konkretnych prędkościach (zauważam przy 60km na 4 biegu i przy 80-100 na 5) zapala się na chwile check, po czym gaśnie. Zwolnienie i ponowne "przejechanie" wskazówki przez 60km powoduje zapalenie lampki check. Ostatnio czasami zapala się jak stoje na światłach.
    Próbowałem coś wybłyskać - 0115 i 1500

    Proszę przeczytać regulamin forum, szczególnie pkt. 11 i poprawić temat postu (problem).
    Nie kasować wpisów moderacyjnych!.
    8:14 30.05.2008
    [_P_]
  • Poziom 11  
    Tak na pierwszy rzut oka wygląda to na optyczny czujnik położenia wałka rozrządu. Na początek warto rozebrać aparat zapłonowy i porządnie go przedmuchać. Czujnik jest "pod palcem". Palec trzeba wyjąć, zdemontować plastikową osłonę, potem metalowy dekielek. Porządnie tam przedmuchaj i wszystko oczyść. Czastem wystarczy czyszczenie - czasem czujnik trzeba wymienić. Ale przedmuchanie może dać Ci wskazówkę, czy to właśnie tu jest problem.
  • Poziom 21  
    kody nie wskazują na czujnik wałka:0115-czujnik temp płynu chłodzącego,1500-obwód termistora parownika klimatyzacji
    kod 0340 wskazuje czujnik wałka natomiast 0320 czujnik wału korbowego.
    pompa paliwa działa?może zaciera się?trzeba sprawdzić czy nie ma iskry jak nie pali immo nie blokuje?
  • Poziom 39  
    Cytat:

    0115-czujnik temp płynu chłodzącego

    Gdzie tego szukać pod maską?
    Może styki zaśniedziały poprostu.

    Podobno komputer ma tendencje do "zapominania" niektórych błędów po przejachanych iluśtam km...

    Zacierająca się pompa (chyba) spowodowałaby nagłe i nieoczekiwane gaśnięcie silnika w różnych sytuacjach co nie ma miejsca...
    Immo raczej nie blokował, bo za trzecim razem po przyciśnięciu gazu z bólem ale odpalił.
  • Pomocny post
    Moderator Samochody
    miałem kiedyś identyczny przypadek, w ciemno wymieniłem czujnik temperatury i pomogło
    [MATIZ] Nie odpalił, czasami świeci check...