Witam.
Chciałbym przedstawić moją pierwszą konstrukcję. Jest to konstrukcja ze strony speakersplanes – 184 sub .( jest to B-P th6)
Zastosowanay przetwornik po długich namysłach to B&C 18 PS76 wersja 4 ohm.
Subbas uzupełnia nadstawki LDM p31506 pro.
Na razie testowałem na końcówce mocy 500w a nadstawki 800w na imprezie i muszę przyznać że basu brakowało Na dniach mają mi nowe końcówki przyjść do subbasu: Duall pcx-600 2x600w lub 1x1200w 4 ohm ( akurat na mostek ), a LDM – t.amp ta-1400. Wtedy dopiero zrobię testy odsłuchowe a 11 listopada przetestuję na hali.
Bass jest bardzo przyjemny testowałem głównie w garażu, dość nisko schodzi.
Reszte widać na fotkach.
Co do projektu to jeszcze pomyliłem się co do rur wylotowych z komór, zastosowałem takie same w wyniku czego bass się zniósł prawie całkowicie słychać było tylko ciśnienie w środku. W tej chwili jest tak jak powinno być, testy w najbliższych dniach.
Obudowa jest zrobiona z płyty wiórowej 18mm, wzmacniana w środku. Wymiary są niemal identyczne jak na stronie ( stolarz mi wyciął płyty ) Skrzynia wykończona jest kocem obiciowym do kolumn, a skręcana wkrętami ( ponad 200 ) i klejem. Rury bass-reflex to rury PCV fi=100mm i fi=150mm. Zastosowałem metalowe narożniki I dwa gniazda Neutrik – Speakon.
Koszty:
B&C – 704 zł z wysyłką
Płyty – 100 zł
Rury – 40 zł
Koc – 50 zł
Gniazda , płyta z gniazdami i rączki - 50zł
Kleje, wkręty, wiertła itd. – 100zł
Konstrukcja mnie wyniosła ponad 1000zł
Pozdrawiam
Reszta zdjęć i etapy budowy.
Całość:
Budowa: