Obudowa się odzywała. Teraz jest trochę lepiej, choć oczywiście nie udało się całkowicie pozbyć tego efektu.
To nie jest głośnik 15" tylko 18. Obudowa 160L wcale nie jest jeszcze największa. Mylisz pojęcia marian. Do subbasu stosuje się inne głośniki, grające w zakresie subbasowym i przy okazji basowym. Dlaczego 160L? Dlatego, że gdybym wstawił do 120L to grałby mi od 60Hz. 160L to według mnie taki bezpieczny kompromis, między wytrzymałością mechaniczną a zejściem, dla tego głośnika.
Liczą się założenia i ich pokrycie z efektem końcowym. Myślisz, że nie mogłem kupić innych głośników, które lepiej nadadzą się do niskiego grania w BR np. 18TBX100?
Dodano po 29 [minuty]:
Aha jeszcze jedno.
Sugerujesz, że wyższe strojenie (mówimy tu zmianie z 40 na 50, nie na 80 czy 100Hz) jest przyczyną tego, że kolumna gra głośniej na wysokim basie rzędu 120Hz? To dopiero gdybym nastroił niżej, wówczas sub mógłby być głośniejszy w górnym basie, ze względu na niższy o około 2-3dB SPL przy 50Hz niż przy obecnym strojeniu.
Znam jeden przypadek, gdzie kolega używający tego głośnika w takiej właśnie małej nisko strojonej paczce, musiał ciąć go już na 80Hz bo mu za mocno kopał, a nie było dołu
Owszem, napisałem że jest za dużo kick-basu, ale to było zaraz po podłączeniu głośnika. Ustawiłem suby gdzie popadło, tam gdzie akurat montowałem do nich głośniki, na środku pokoju i podłączyłem. Na większe i dokładniejsze testy przyjdzie czas niedługo.