logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kolumna pełnopasmowa do użytku domowego

bakubaku 18 Sty 2009 17:46 10865 51
REKLAMA
  • #1 6018195
    bakubaku
    Poziom 10  
    Kolumna pełnopasmowa do użytku domowego
    Witam!!
    jako że to mój pierwszy post najpierw się przedstawię: mam na Imię
    Jacek Ś. i jestem z Pępowa.
    Konstrukcja jaką chciałem Wam przedstawić to kolumna głośnikowa
    pełnopasmowa jednodrożna.

Założenia:

wykonać kolumnę która jakością dźwięku jak i emitowanego basu
    zadowoli moje mało wymagające ucho. Zajmuję się graniem na gitarze
    i lubię średnie rejestry. Kolumna miała być maxymalnie budżetowa
    ponieważ nie zarabiam zbyt wiele:(
    Robiąc tą kolumnę chciałem pokazać również że idzie zrobić coś co
    pięknie zagra mocno budżetowo

Zastosowany przetwornik:

Jako jedynego w konstrukcji głośnika pełnopasmowego wykorzystałem
    kupionego w bardzo okazyjnej cenie paroletniego Tonsila GDN 16/12.
    Miałem szczęście mieć kolegę który miał kilka takich głośników i
    sprzedał mi jedną sztukę za 65 zł. Według sprzedawcy głośnik ma
    trzy lata i jest to seria limitowana z brakiem gumy w zawieszeniu
    usuniętej przez producenta w celu polepszenia średnich tonów. Nie
    żałuję pieniędzy wydanych na ten przetwornik ponieważ spisał się
    świetnie.

Obudowa:

Tutaj nie miałem dużego udziału ponieważ tą kwestią zajął się
    kolega. Wyliczył w programie symulacyjnym idealną do zastosowanego
    głośnika objętość 800ml. Obudowa musiała mieć miękkie ścianki aby
    dobrze rezonansowała średnie tony. Szczęśliwie się złożyło że
    kolega wypatrzył w sklepie wiaderko z klejem do drewna o właśnie
    takich właściwościach. Kupiłem za 10zł. Klej akurat się przydał
    koledze a wiaderko jest idealne do mojej kolumny.

Łączenie elementów i budowa:

Głośnik z obudową jest łączony klejem distal. Głośnik jest
    ustawiony pod kątem w celu zrobienia małych szczelin pomiędzy
    obudową a przetwornikiem.

Wzmacniacz:

Kolega sprzedał mi wzmacniacz z profesjonalnych głośniczków komputerowych za 50zł. Myślę ze idealnie współgra z zastosowanym przetwornikiem.

Podsumowanie:

Kolumna gra tak jak sobie wymarzyłem . Ma piękne średnie tony. Jak zaprosiłem kolegów na odsłuch to pięknem dźwięku wzruszyli się do łez... mi się również bardzo podoba. Polecam ten projekt!!

P.S
    Proszę może o przeniesienie tego tematu do konstrukcji początkujących
  • REKLAMA
  • #2 6018477
    juarez89
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Po pierwsze daj zdjęcie jako miniaturke na początek postu. A po drugie troche dziwna ta konstrukcja..Głosnik wygląda tak jakby mial ta gume kiedys..I wogole nie slyszalem zeby takie cos robiono..Wiesz moze jakiej mocy jest ten profesjonalny wzmacniacz? Aha, no i jeszcze jedno.. W programie wyliczyles w obudowie zamkniętej?
  • #3 6018656
    bakubaku
    Poziom 10  
    Co do programu to liczył wszystko kolega bo ja się na tym wogóle nie znam. Co do wzmacniacza to kolega wyciągnął go z głośniczków komputerowych takich białych i powiedział że ma 12 wat czyli dokładnie tyle co ten głośnik.
    Co do gumy to to co widać na górze kosza głośnika to ponoć pozostałości po mocowaniu go w poprzedniej kolumnie.

W planach mam małą kratkę chroniącą głośnik oraz obicie pudełka rezonansowego paskiem forniru. Wydaje mi się że znacznie polepszy to wygląd kolumny.
    Pozdrawiam ,JŚ.
  • #4 6018913
    mkpl
    Poziom 37  
    Ocena: 839
    Skoro efekt Cię zadowala to dobrze ;) ważne aby konstruktor był zadowolony z własnego dzieła :)
    Ps. Zamontuj górne zawieszenie głośnika
  • #5 6018967
    ExEcut0r
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Jak już podkreślono, najważniejsze żeby konstruktor był zadowolony :D trochę dużo kasy wydałeś :P

Zawieszenie proponuje wyciąć z papieru na pewno jakiś kolega Ci go za 20 złotych sprzeda :-)

P.S

Zaciekawiły mnie te pojemniki na mocz :-D może jednak trzeba oddać do badania a potem brać się za konstrukcje ;D
  • #6 6018979
    _milcek_
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    Powiadasz że to obudowa zamknięta??? Bardzo ciekawe jak widzę 1,5cm przerwę pomiędzy membraną a częścią metalową(wyleciała mi nazwa z głowy). No cóż może to jakiś nowy rodzaj BR. Ciekawi mnie też profesjonalny wzmacniacz. Może podasz jakieś parametry??? Ogólnie to śmierdzi mi tylko, że robisz sobie z nas jaja, władowałeś głośnik do wiadra po farbie, nawet go nie przymocowałeś i wstawiasz do DIY na stronę główną. Litości trochę trochę. Konstrukcję niedokończone wstawiamy w jeden z poddziałów DIY odpowiednio opisanych.
    PS. Jakby się tak przyjrzeć to do tego głośnika dochodzi tylko 1(słownie"jeden) kabel. Chyba te wszystkie powyższe argumenty wskazują, że temat nadaje się do kosza a autor jest nominowany do ostrzeżenia.
  • #7 6018983
    Maciek28
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam
    Sorry za brutalnosc ale musze powiedziec, ze niezlego masz kolege.
    Po pierwsze sprzedal Tobie ten stary, zdezelowany glosnik za 65 zl (Nie bylo tych glosnikow z odrywanym gornym zawieszeniem)
    Po drugie zasponsorowales mu klej biorac sobie wiaderko.
    Po trzecie ciekawi mnie ten profesjonalny wzmacniacz za 50 zl.
    Podsumowujac koszty
    - Zniszczony glosnik 65 zl
    - Obudowa z wiaderka 10 zl
    - "Profesjonalny" wzmacniacz 50 zl
    Łącznie 125 zl. Na podstawie tego mozna smialo stwierdzic, ze musisz chyba zarabiac sporo a nie tak jak to okresliles "niewiele" Wedlug mnie nie jest to budzetowa konstrukcja lecz wrecz przeciwnie.

Wracajac do tematu to jestem ciekaw jak sie wylicza obudowe zamknieta gdy zamkniety jest sam magnes glosnika.
    Pozdrawiam
    Maciek
  • #8 6019076
    roobert
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam.
    Ten Kolega to prawdziwy skarb trzymaj się go a niedługo z pewnością zostaniesz wolnym człowiekiem ( wolnym od wszystkiego :) :) ). Dodatkowo daruj sobie grę na gitarze jest przecież tyle pięknych zawodów gdzie Twój słuch może być lepiej wykorzystany ( kowalstwo, roboty drogowe itp. :) ).
    Gratuluję poczucia humoru.
    Pozdrawiam.
  • #9 6019596
    bakubaku
    Poziom 10  
    Z chęcią odpowiem na wszystkie pytania i zarzuty. Nie jest to obudowa zamknięta ale jak to kolega powiedział jest to "bas rifleks specyficznie wentylowany". Dlaczego sugerujecie że kolega dużo wziął za głośnik? on jest prawie nowy bo ma tylko 3 lata a to co na górze głośnika w miejscu zawieszenia to kurz jest. Co do jednego kabla: drógiego nie widać bo był schowany za obudową ale jest on tam. Jest to zdjęcie jak jeszcze nie było końcówek łączących wzmacniacz z kolumną. Jak obiję swoją kolumnę jakimś kocykiem lub paskiem forniru wstawię jeszcze jedną fotkę. W zasadzie podliczając koszty wyjdzie troszkę więcej jak kolega pisał. Napiszę cały cennik:

-głośnik 65zł
    -obudowa 10zł
    - kable 10zł
    -wzmacniacz 50zł
    -koszt robocizny kolegi - 1 litr wódki marki Sobieski - 32,99
    -złączka od kolumny do wzmacniacza - 7zł.

łącznie: 174,99zł.

Ja już teraz naprawde nie wiem czy to dużo czy mało... ale w dwa i pół dnia jestem w stanie tyle zarobić jako pomocnik murarza.

Powiem tyle: opłacało się tyle wydać bo z brzmienia tej konstrukcji jestem zadowolony.

P.S
    po kolejnej wypłacie chyba weźmiemy się za projektowanie subofera pasywnego bo kolega już mi ofertę złożył a bardzo mi się spodobało robienie kolumn domową metodą.
  • #10 6019966
    opel2111
    Poziom 20  
    Ocena: 97
    Ale mi i tak ten temat śmierdzi robieniem sobie z nas jaj i tematem typu "przykład nooba na elektroda.pl". Kto wydałby prawie 200zł na to coś (czego kolumną bym nigdy nie nazwał) jeżeli na allegro za 40zł możemy dostać ładnie wyglądające super hiper mocne skrzynie 800w. Sam motyw zadowalającego brzmienia głośnika bez resora górnego w plastikowym wiadrze rozbawił mnie do łez. Jeżeli jednak ten temat jest prawdą (w co szczerze wątpię) to przepraszam, gdyż nie chciałem cię urazić. I radzę trzymać się z daleka od tego pseudo "kolegi" który nabija cię w butelkę...
  • REKLAMA
  • #11 6019993
    bakubaku
    Poziom 10  
    ale te skrzynie z allegro są kiepskiej produkcji Chińskiej a moja kolumna jest na głośniku Polskim Tonsil a wiaderko teżjest z Polskiego kleju! Nie robię sobie z Was jaj. Obiecuję że kolejna konstrukcja będzie lepsza. Pojawi się za jakiś czas.
    Pozdrawiam!!
  • #12 6020170
    VIGOR_PICTURES
    Poziom 21  
    Ocena: 146
    bakubaku napisał:
    ale te skrzynie z allegro są kiepskiej produkcji Chińskiej a moja kolumna jest na głośniku Polskim Tonsil a wiaderko teżjest z Polskiego kleju!

Za przeproszeniem, a czy widziałeś żeby ktoś na Elektrodzie wstawiał głośnik w wiaderko?! Nawet jeśli "skrzynie" z rodzimego seriwsu aukcyjnego są kiepawej jakości to:
    - po pierwsze, obudowy są z drewna albo materiału drewnopodobnego (np: płyta OSB)
    - po drugie, w tych konstrukcjach jest zastosowany cały głośnik, a nie ¾ głośnika jak u Ciebie.
    Sam nie wierzę w to co piszę, ale nawet chińskie śmieci z Allegro grają lepiej niż Twoja konstrukcja.

bakubaku napisał:

Nie robię sobie z Was jaj. Obiecuję że kolejna konstrukcja będzie lepsza. Pojawi się za jakiś czas.
    Pozdrawiam!!

Będzie lepsza o ile będziesz się trzymał z dala od tego naciągacza i zaczniesz czytać tematy w dziale DIY.
    Pozdrawiam.
  • #13 6020253
    gugus89
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Mały OT...
    Tak jak napisał wyżej kolega opel2111, autor tematu robi sobie jaja..
    Moim zdaniem jest to forum dla ludzi poważnych, od żartow mamy HydePark, a to co przedstawił nam kolega bakubaku raczej nie powinno widnieć w dziale DIY..
    zakładanie takich tematów to tylko zasmiecanie forum..
    nawet nie ma co komentowac tej, nie wiem czy tak to można w ogóle nazwac, "konstrukcji"...
  • REKLAMA
  • #14 6020319
    bakubaku
    Poziom 10  
    Kolego nie robię sobie jaj!! myślałem że właśnie od tego jest to forum.

moja skrzynia jest w całości ręcznie wykonana i wszystko jest robione precyzyjnie więc podejrzewam że moja konstrukcja jest lepsza od chińskiej. Jak bym chciał sprzedać tą konstrukcję ile bym mógł dostać? mówicie że jest taka zła więc wystawię ją chyba na allegro. Jak myślicie czy 30 zł zarobił bym na nim? wystawił bym za pare miesięcy na allegro jak mi się znudzi za jakieś 200zł bo znalazł się głośnik u przyjaciela co ma 30cm tomsila.
    Może chce ktoś kupić? sprzedam go w kwietniu.
  • #16 6020598
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    bakubaku napisał:
    174,99zł.
    :|:|:| takiego przekrętu jeszcze w życiu nie widziałem. Ostatnio na smietniku znalazłem GDN w owiele lepszym stanie i w dodatku sprawnego (z zawieszeniem!). Nie moge, zatkało mnie jak co nie którzy potrafią z ludzi jeleni robić, sory ale ze śmiechu aż monitor zapaskudziłem :D
  • #17 6020599
    Shadowek
    Poziom 31  
    Ocena: 24
    "-koszt robocizny kolegi - 1 litr wódki marki Sobieski - 32,99 "
    eeee gdzie tak tanio kupujecie wódkę? :P
  • #18 6020628
    luke666
    Poziom 33  
    Ocena: 119
    bakubaku napisał:
    Jako jedynego w konstrukcji głośnika pełnopasmowego wykorzystałem
    kupionego w bardzo okazyjnej cenie paroletniego Tonsila GDN 16/12.
    Miałem szczęście mieć kolegę który miał kilka takich głośników i
    sprzedał mi jedną sztukę za 65 zł. Według sprzedawcy głośnik ma
    trzy lata i jest to seria limitowana z brakiem gumy w zawieszeniu
    usuniętej przez producenta w celu polepszenia średnich tonów. Nie
    żałuję pieniędzy wydanych na ten przetwornik ponieważ spisał się
    świetnie.

Obudowa:

Tutaj nie miałem dużego udziału ponieważ tą kwestią zajął się
    kolega. Wyliczył w programie symulacyjnym idealną do zastosowanego
    głośnika objętość 800ml. Obudowa musiała mieć miękkie ścianki aby
    dobrze rezonansowała średnie tony. Szczęśliwie się złożyło że
    kolega wypatrzył w sklepie wiaderko z klejem do drewna o właśnie
    takich właściwościach. Kupiłem za 10zł. Klej akurat się przydał
    koledze a wiaderko jest idealne do mojej kolumny.

Ło matko, leze i kwice :silly: :rofl:
  • #19 6020702
    Piotrek.pxf
    Poziom 27  
    Ocena: 65
    Musieliście się tego kleju nieźle nawąchać przed tworzeniem tego dzieła.
  • #20 6021025
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #21 6026871
    VIGOR_PICTURES
    Poziom 21  
    Ocena: 146
    James695 napisał:
    Gra zapewne lepiej niż większość "monitorków".

Tutaj się zgodzę, mój monitor nie ma głośników więc nie gra w ogóle ;)
  • #22 6027851
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #23 6028097
    wąsaty
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    (Bez urazy dla kolegi, ale) widzę tu nawiązania do podobnych tematów z głośnikami w obudowach z kartonów po Pieguskach (itympodobnych)...

Pozostaje mieć nadzieję, że to faktycznie dowcip. W przeciwnym wypadku...

Cóż...

Życzę więcej takich kolegów... :(
  • #24 6184750
    dreslak
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    bakubaku napisał:
    Kolego nie robię sobie jaj!! myślałem że właśnie od tego jest to forum.

moja skrzynia jest w całości ręcznie wykonana i wszystko jest robione precyzyjnie więc podejrzewam że moja konstrukcja jest lepsza od chińskiej. Jak bym chciał sprzedać tą konstrukcję ile bym mógł dostać? mówicie że jest taka zła więc wystawię ją chyba na allegro. Jak myślicie czy 30 zł zarobił bym na nim? wystawił bym za pare miesięcy na allegro jak mi się znudzi za jakieś 200zł bo znalazł się głośnik u przyjaciela co ma 30cm tomsila.
    Może chce ktoś kupić? sprzedam go w kwietniu.

jak doliczysz do tego litr wódki to biorę za 32,99..

Bez obrazy ale gorszego DIY nie widziałem...
  • #25 6184758
    Afcht
    Poziom 30  
    Ocena: 82
    Niezłe pseudo wiadro:d (komentować nie muszę)
  • #26 6185243
    Nowik13
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    Widziałem już że tuba do kompletu jest już gotowa :) jest w dziale DIY :) Proszę nie pal już żadnego świństwa ;)
  • #27 6185360
    Afcht
    Poziom 30  
    Jeśli on gada na serio to jego kolega ma ładne zarobki od niego heheh, 174,99,- tyle kasy za rozwalony głośnik i wiaderko po farbie:D
    Moim zdaniem wartość pseudo wiaderka to:
    -głośnik 1zł
    -obudowa 0,50zł
    - kable 3zł
    -wzmacniacz 4zł
    -koszt robocizny kolegi - 5zł
    -złączka od kolumny do wzmacniacza - 3zł.

łącznie: 16,50zł.

Zrób tubę z kibla to ma dopiero bassy hehe.
  • #28 6185536
    pol102
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 368
    Od 3 minut leżę na biurku i głośno płaczę ze śmiechu :D

//Przyszedł ojciec i pokazałem mu owe dzieło, skwitował to tak: "o k***, teraz wiem dlaczego jesteś moderatorem".

Co mam zrobić żeby przestać się śmiać? :wink:
  • #29 6185641
    michal.rogaczewski
    Poziom 28  
    radek2007 napisał:
    Zrób tubę z kibla to ma dopiero bassy hehe.

Wycierasz mi monitor z soku....

A co do jakości to mam znajomych wyznających wyższość głośniczków Creativa nad wszystko :P pomijam już kolumienki na GDN20/50 ale nawet oryginalne NOWE (:!:) Altusy były wg nich gorsze stwierdzili brak basu.... (no tak, w tych Creativach słychać tylko łomotanie 10cm suba)

Podsumowując: różne są zboczenia, jeden zbiera znaczki a drugi robi głośniki ze śmieci i płaci za nie 200zł :D
  • #30 6185999
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 270
    Wolałbym wydać 174,99zł na kolumnę pełnopasmową do użytku domowego, niż 3 razy tyle za audiofilskie kolce pod podstawki pod kable.
    P.S. Z tych pojemników na mocz można zrobić fajne głośniczki do mp3. Jakbyś miał problem z głośnikami, to odezwij się na PW, mam 5-cm głośniki z wysokiej klasy odbiornika radiowego bateryjnego. Cena za parę 100zł do negocjacji.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy budżetowej, jednodrożnej kolumny głośnikowej pełnopasmowej do użytku domowego, wykorzystującej głośnik Tonsil GDN 16/12. Autor projektu zastosował obudowę wykonaną z wiaderka po farbie oraz wzmacniacz o mocy około 12 W, pochodzący z głośników komputerowych. Konstrukcja jest specyficznie wentylowana, określana jako "bas reflex specyficznie wentylowany", choć początkowo autor myślał o obudowie zamkniętej. W dyskusji pojawiły się krytyczne uwagi dotyczące jakości i wykonania kolumny, w tym brak górnego zawieszenia głośnika, użycie wiaderka jako obudowy oraz wysokie koszty w stosunku do efektu. Autor podkreśla, że projekt jest ręcznie wykonany i ma na celu pokazanie, że można zbudować kolumnę grającą przy ograniczonym budżecie. Wątek zawiera również humorystyczne i ironiczne komentarze dotyczące konstrukcji, a także propozycje alternatywnych rozwiązań i ofert sprzedaży głośników. W późniejszych postach autor zapowiada kolejne konstrukcje oraz wspomina o sprzedaży uszkodzonego projektu "trzęsidom". Dyskusja porusza także kwestie właściwości akustycznych obudów, materiałów tłumiących oraz porównania do gotowych produktów dostępnych na rynku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA