logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja Windows 95 z CD ROM - błąd braku dostępu do napędu optycznego

amq0 19 Sty 2021 21:25 2928 28
REKLAMA
  • #1 19196197
    amq0
    Poziom 3  
    Ocena: 22
    Mam problem z instalacją Windows 95.
    Uruchamiam komputer z dyskietki startowej, przechodzę do napędu optycznego, wpisuję setup i zaczynam instalację, wykonuję wszystkie kroki i zaczyna się kopiowanie plików na dysk, po kopiowaniu jest ponowne uruchomienie komputera i pojawia się problem bo po ponownym uruchomieniu instalator woła żeby włożyć płytę instalacyjną, ale nie ma dostępu do napędu optycznego na tym etapie instalacji i w związku z tym nie mogę jej dokończyć, nie wiem czy popełniam jakiś błąd na 1 etapie instalacji, czy Windows 95 może nie obsługiwać napędów DVD
  • REKLAMA
  • #2 19196212
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8212
    Witaj. Możesz przed instalacją spróbować przegrać na dysk pliki instalacyjne do podkatalogu na dysku (polecenie copy) i uruchomić instalator z dysku.
  • #3 19196218
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15478
    Wieki tego nie robiłem, spróbuj uruchomić z Obsługą CD-ROm, utwórz na dysku folder
    md win95
    przejdź na napęd, wpisz cd win 95
    copy*.* c:\win95 i po skopiowaniu uruchom instalatora z dysku
    Rozumiem że masz utworzoną na dysku partycję FAT
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 19196221
    GanzConrad
    Poziom 25  
    Ocena: 203
    skoro widzi CD-ROM po uruchomieniu z dyskietki to musi widzieć podczas instalacji.
    Zawsze to działało normalnie (ale z CD-ROM).
    Ewentualnie możesz sprawdzić sekcję ładowania sterownika w autoexec.bat, który masz na dyskietce i przekopiować to do autoexec.bat na dysku - powinno zadziałać. Nigdy nie miałem potrzeby aby tak robić, ale ja to robiłem na CD-ROmie z czasów win95, do którego wystarczały podstawowe drivery.
  • #5 19196311
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 607
    GanzConrad napisał:
    skoro widzi CD-ROM po uruchomieniu z dyskietki to musi widzieć podczas instalacji.
    Zawsze to działało normalnie (ale z CD-ROM).

Nie, nie zawsze. Tu chodzi o brak dostępu po restarcie instalatora a nie przy pierwszym uruchomieniu komputera z dyskietki. Ja też miałem z tym problem co autor tematu. Nie wiem czy dotyczy wszystkich wersji Win95 ale na pewno OSR2 950B z dodatkiem USB na CD. Ja zrobiłem sobie taki pół/automat - plik ISO z obrazem dyskietki startowej Win95 (z dodanym sterownikiem CDROM) a na płycie PKUNZIP.EXE, SETUP.BAT i spakowany do pliku W.ZIP katalog Win95 z oryginalnej płyty. Przy uruchmianiu z płyty automatycznie uruchamia się MS-DOS z którego należy ręcznie odpalić fdisk, format c: i setup.bat z płyty, który rozpakowuje pliki na partycję C: i z niej rozpoczyna instalację. Tak wygląda plik SETUP.BAT:
    mkdir c:\w
    pkunzip -d w.zip c:\w
    cls
    @echo Product Key: nasz klucz
    pause
    ::
    c:\w\setup

Dodano po 6 [minuty]:

Nie pamiętam jak inne wersje ale ta wersja Win95 na CD nie była bootowalna więc i tak trzeba było odpalać z dyskietki startowej, która ma sterownik CDROM'u.

Dodano po 12 [minuty]:

Chodzi o problem z dostępem do CD w tym momencie:
    a po kliknięciu OK i Przeglądaj mamy tylko napędy A: i C: do wyboru.
  • #7 19197398
    Gelip
    Poziom 36  
    GanzConrad napisał:
    Możliwe, że korzystając z nowszego sprzętu trzeba kombinować. Robiłem to setki razy, ale na sprzęcie z tej samej epoki (CD-ROM x8 ...).

Nie, nie, nie - ten screenshot w poprzednim poście zrobiłem w maszynie wirtualnej MS VPC 2007 na systemie WinXP także to raczej nie zależy od sprzętu z epoki.
    Którą dokładnie wersję Win95 miałeś, że nie było takich problemów - z ciekawości sprawdzę.
  • REKLAMA
  • #8 19197417
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8212
    Czy Win95 jeszcze nie wymagał DOSowych sterowników dla CD w config.sys oraz MSCDEX.EXE w autoexec'u?
    Jak pamiętam, Win95 był jeszcze mocno zaawansowaną nakładką na DOSa, a nie pełnoprawnym OS.
  • REKLAMA
  • #9 19197425
    sosarek

Poziom 43  
    dt1 napisał:
    Czy Win95 jeszcze nie wymagał DOSowych sterowników dla CD w config.sys oraz MSCDEX.EXE w autoexec'u?

Całkiem możliwe, u mnie startował DOS z NC, po jego wyłączeniu startowała dopiero winzgroza.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 19197864
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1091
    Ponieważ kwestie sprzętowe są dość konsekwentnie omijane, to się ośmielę zasugerować sprawdzenie efektu instalacji nie przez setup, a przez setupcor (kroki inicjalizujące procedurę bez zmian). Co prawda zwykle było to lekarstwo na dość specyficzny komunikat o błędzie, ale zwykle nie znaczy wyłącznie.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #13 19198118
    Gelip
    Poziom 36  
    Matuzalem napisał:
    Ponieważ kwestie sprzętowe są dość konsekwentnie omijane, to się ośmielę zasugerować sprawdzenie efektu instalacji nie przez setup, a przez setupcor (kroki inicjalizujące procedurę bez zmian). Co prawda zwykle było to lekarstwo na dość specyficzny komunikat o błędzie, ale zwykle nie znaczy wyłącznie.

Sprawdziłem to przed chwilą i nie pomaga.
  • #14 19198156
    amq0
    Poziom 3  
    dt1 napisał:
    Jak pamiętam, Win95 był jeszcze mocno zaawansowaną nakładką na DOSa, a nie pełnoprawnym OS.

Spróbuję po restarcie, przed uruchomieniem dalszej instalacji wgrać do config.sys sterowniki CD-ROM z dyskietki startowej i wpisać polecenie mscdex w autoexec.bat i zobaczę czy pomoże
  • #15 19198178
    sosarek

Poziom 43  
    Nie prościej skopiować Ci folder instalacyjny na dysk i z niego instalować?
    Przy instalacji sterowników w systemie może wołać o płytę instalacyjną, wtedy wskazujesz tylko folder na dysku.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 19198225
    haderach
    Poziom 28  
    Ocena: 181
    Mi już też pamięć szwankuje, a instalowałem WIN95 setki razy. Nie było tak, że przed ponownym uruchomieniem trzeba było wyjąć dyskietkę startową?
  • #18 19199006
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1819
    Z tego co pamiętam to win95osr2 instalował się poprawnie natomiast zwykłemu trzeba było podrzucić z dyskietki obsługę cdromu (oakcdrom.sys i mscdex.exe oraz stosowne wpisy w autoexec.bat i config.sys) .
    Po instalacji wpisy można było zaremować lub zostawić by mieć dostęp do cdromu z trybu ms-dos
  • #19 19199153
    Gelip
    Poziom 36  
    tos18 napisał:
    Z tego co pamiętam to win95osr2 instalował się poprawnie natomiast zwykłemu trzeba było podrzucić z dyskietki obsługę cdromu

To zle pamietasz. Ludzie, czytajcie uwaznie caly temat a nie chwalicie sie, ze tez uzywaliscie Win95 !!! OSR2 tez wymagal tych sterownikow na dyskietce startowej ale tylko do odpalenia instalacji - ile razy mozna to powtarzac !?
  • #20 19200517
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 880
    Nie wiem po co utrudniać sobie życie. Jak już wspomniano bo zbootowaniu z FDD skopiować cały folder instalacyjny na HDD i stąd odpalić instalacje.
    Nie wspomnę że idzie to szybciej a i przyszłe doinstalowania rzeczy mamy z miejsca dostępne z HDD a nie z płyty.

DN dos navigator dograć sobie na FDD jak się nie umie obsługiwać poleceń DOSu i po temacie.
  • REKLAMA
  • #21 19201075
    Gelip
    Poziom 36  
    enhanced napisał:
    Nie wiem po co utrudniać sobie życie. Jak już wspomniano bo zbootowaniu z FDD skopiować cały folder instalacyjny na HDD i stąd odpalić instalacje.
    Nie wspomnę że idzie to szybciej a i przyszłe doinstalowania rzeczy mamy z miejsca dostępne z HDD a nie z płyty.

To jest oczywiste iż kopiowanie na dysk folderu instalacyjnego załatwia sprawę - wszyscy w tym temacie o tym piszą ale to jest obejście problemu.
    Niech ktoś napisze jak zrobić aby instalator Win95 po pierwszym restarcie miał dostęp do napędu CD.
    Ja uważam iż to jest jakiś błąd instalatora. Pierwszy raz się z nim spotkałem gdy pierwszy raz próbowałem zainstalować swój Win95 z CD i dyskietki startowej ze sterownikiem CDROM'u. To jest znany błąd - jak się wstuka w G....e to można znaleźć wiele takich przypadków - gdzie rozwiązaniem jest obejście problemu przez wcześniejsze skopiowanie folderu Win95 na dysk.
  • #22 19201987
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 880
    A czy win98 miał dostęp do CD po restarcie? No nie kojarzę na teraz - nowsze jak win2k to tam i pewnie ME choć teraz głowy sobie nie dam uciąć.

Przecież sama instalki 95 i 98 jest dedykowana rozmiarowo pod FDD.

Zapewne naprawą jest modyfikacja autoexec.bat config.sys o sterowniki CDROMu - chodzi o te które pewnie są w CABach spakowane i kopiowane podczas instalacji - tylko nie rozumiem sensu tej zabawy? Przecież 95 to około 50MB danych zajętych, 98 ze 100 MB gdzie tutaj sens?
  • #23 19202109
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1819
    Win 98se instalował się normalnie z płyty i nie robił problemów po restarcie.
  • #24 19202213
    Gelip
    Poziom 36  
    enhanced napisał:
    A czy win98 miał dostęp do CD po restarcie?

W Win98 SE nie było takich problemów (nie wiem jak w pierwszej wersji).
    enhanced napisał:
    Zapewne naprawą jest modyfikacja autoexec.bat config.sys o sterowniki CDROMu

Nieeeeeee ! Weź sobie zainstaluj Win95 OSR2 w maszynie wirtualnej i sprawdź o co chodzi.
    Powtarzam po raz kolejny - sterowniki w autoexec.bat i config.sys są używane tylko do odpalenia instalatora Win95 z napędu CD. Normalnie Win95 nie używa plików autoexec.bat i config.sys - te pliki są na dysku ale nie ma w nich tych sterowników CDROM a napęd normalnie działa bo Win95 ma swoje sterowniki 32-bit.

Nawet jak się instaluje system ze skopiowanego na dysk folderu Win95 to po pierwszym restarcie też nie ma dostępu do CDROM'u - dopiero po kolejnym restarcie (drugim) napęd jest widoczny. Po pierwszym restarcie na tym oknie:
    zanim klikniesz OK wciśnij klawisz Windows na klawiaturze - otworzy się okno Zadania i tam z menu Plik wybierz Uruchom aplikację i kliknij Przeglądaj i w tym oknie zaznacz Mój komputer i widać iż nie ma napędu CDROM'u - jest tylko A: i C: :

teraz restartuj system i CDROM D: już jest a w plikach autoexec.bat i config.sys nie ma sterownika CDROM'u:

Dodano po 25 [minuty]:

Można wymusić aby Win95 używał sterownika CDROM'u MS-DOS za pomocą plików autoexec.bat i config.sys
    Aby to zrobić trzeba skopiować z dyskietki startowej pliki MSCDEX.EXE, plik .sys sterownika MS-DOS, dodać wpisy w plikach autoexec.bat i config.sys oraz w ustawieniach systemu wyłączyć 32-bitowe sterowniki:
    Instalacja Windows 95 z CD ROM - błąd braku dostępu do napędu optycznego Instalacja Windows 95 z CD ROM - błąd braku dostępu do napędu optycznego Instalacja Windows 95 z CD ROM - błąd braku dostępu do napędu optycznego

Tylko, że to jest bez sensu bo wydajność całego systemu wtedy spadnie i nie trzeba tego robić bo system ma swój 32-bitowy sterownik CDROM'u

Dodano po 11 [minuty]:

Win95 ma tylko problem z użyciem tego sterownika 32-bit po pierwszym restarcie w czasie instalacji a po kolejnych restartach już wszystko jest dobrze i od tej pory sterownik działa.
  • #25 19203589
    amq0
    Poziom 3  
    Gelip napisał:
    ten screenshot w poprzednim poście zrobiłem w maszynie wirtualnej MS VPC 2007

Jak ci się udało uruchomić windows 95 na VPC 2007? U mnie na VPC 2007 po 1 restarcie wyskakuje taki błąd i nie da się kontynuować instalacji
    Załączniki:
    • Instalacja Windows 95 z CD ROM - błąd braku dostępu do napędu optycznego Bez tytułu.jpg (14.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #27 19203717
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2650
    Gelip napisał:
    Normalnie Win95 nie używa plików autoexec.bat i config.sys

No tutaj właśnie próbuję sobie przypomnieć, czy czasem nie był wymagany plik config.sys z liniami dotyczącymi ilości możliwych otwartych plików oraz bufora.
  • #29 19205546
    amq0
    Poziom 3  
    Problem rozwiązany, wystarczy skopiować sterowniki CD-ROM z dyskietki startowej i dopisać je do config.sys razem z poleceniem uruchomienia mscdex (jest w folderze c:\windows\command) i po 1 restarcie jest dostępny napęd i można dokończyć instalację, potem można usunąć to z config.sys, albo zostawić jak się chce mieć dostęp do napędu z trybu MS-DOS.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem podczas instalacji systemu Windows 95 z napędu CD-ROM, gdzie po pierwszym restarcie instalatora nie miał dostępu do napędu optycznego. W odpowiedziach zasugerowano kilka rozwiązań, w tym skopiowanie plików instalacyjnych na dysk twardy oraz dodanie odpowiednich sterowników CD-ROM do plików config.sys i autoexec.bat. Użytkownicy podkreślili, że Windows 95 wymagał sterowników DOS-owych do obsługi CD-ROM podczas instalacji, a po poprawnej instalacji system samodzielnie obsługiwał napęd. W końcu, problem został rozwiązany przez dodanie sterowników z dyskietki startowej do config.sys oraz uruchomienie mscdex, co przywróciło dostęp do napędu po pierwszym restarcie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA