panikaz napisał: Witam
Pytanie do wszelaki
Jaki jest kosz takiego CX9001
Jak możesz to napisz gdzie można kopić takie cacgo.
Ceny, które podał andrzejek23 są ok tylko jeszcze trzeba doliczyć oprogramowanie czyli TwinCAT System za 300 EUR. Dodam że zakup "TwinCAT PLC Building Automation - biblioteka" nie jest wymagany bo bloczki do automatyki można samemu napisać lub zgłosić się do kogoś kto już to zrobił
Ja osobiście kupowałem bezpośrednio u polskiego przedstawiciela czyli :
BECKHOFF Automation Sp. z o.o.
Stara Iwiczna, ul. Słoneczna 116A
05-500 Piaseczno
tel. /022/ 75-72-610/620
Pozdrawiam,
Daniel
Dodano po 23 [minuty]: darekas napisał:
...
Jakaś rewelacja cenowa to chyba nie jest.
Wszystko zależy od tego co potrzebujesz.
Zawsze możesz sobie kupić coś tańszego bo i takie tanie sterowniki ma Beckhof jak również ich główny konkurent czyli Wago i inni producenci. W przypadku tańszych rozwiązań nie będziesz mógł zrobić sobie np. wizualizacji www, która w przypadku tego sterownika jest w tzw. standardzie.
Każdy kupujący musi sobie postawić pytanie czego oczekuje od sterownika i wtedy wybierać rozwiązanie optymalne. Należy brać pod uwagę również planowane potrzeby, które będziemy realizować w przyszłości tak żeby dokupić odpowiednie moduły bez potrzeby wymiany całego sterownika.
Dla przykładu: Sterownik który zamówiłem został już na etapie produkcji wyposażony w dwa porty RS485. Zastosowanie modułu N031 pozwala zmniejszyć koszt jednostkowy portu, gdyż dołożenie tego rozwiązania na etapie zamówienie jest trzykrotnie tańsze niż modułu dodatkowego z portami RS485. Takie rzeczy trzeba analizować już na etapie projektu.
Pamiętaj również że ceny, które są tutaj podane to są za samą "jednostkę centralną" a musisz jeszcze doliczyć odpowiednią ilość wejść i wyjść.
Sterowniki tego typu można wyposażać praktycznie w dowolną ilość wejść i wyjść poprzez specjalne moduły. W moim wypadku zastosowałem moduły 8 portowe. Dla wejść cyfrowych jest to moduł o symbolu KL1408 (38 EUR) a dla wyjść KL2408 (43 EUR).
Pozdrawiam,
Daniel