Witam Wszystkich
Jest to moja pierwsza konstrukcja DIY wiec proszę o wyrozumiałość
.
Celem budowy subwoofera była potrzeba mocnego, miękkiego i niskiego basu. Sub służy mi głównie w domu ( do słuchania muzyki sporadycznie jakieś filmy) czasami jakieś nie wielkie imprezy (np. w szkole lub u znajomych).
Obudowa:
Obudowę wykonałem z płyty MDF 18mm, litraż to około 61 l wymiary wewnętrzne to (wysokość x szerokość x głębokość) 50x35x35. B-R strojony na 36Hz średnica 10cm długość 30cm. Całość oklejona czarną okleiną drewnopodobną. Oklejanie mi trochę nie wyszło ale normalnie nie widać tych różnic od śrubek.
Głośnik:
Z pomocą forumowiczów wybrałem przetwornik firmy STX model GDN-32-450-4-SC gdyż ma on dobry stosunek pod względem cena/jakość i będzie dobry do pierwszej konstrukcji DIY.
Wzmacniacz:
Napędzam go wzmacniaczem firmy Matronix model WXP300T. Co prawda wzmacniacz nie zaspokaja całkowicie potrzeb głośnika ale na razie wystarcza
Przystosowany jest on do wbudowania w subwoofer ale ja postanowiłem że zrobię dla niego osobna obudowę. Połączony z subwooferem jest kablem 2x4mm2. Zdjęcia wrzucę później.
Wrażenia odsłuchowe:
Jestem bardzo mile zaskoczony. Subwoofer gra bardzo głośno wzmacniacz nad głośnikiem panuje. Gdy tylko podgłaśniam wszystko w pokoju się częsie. Co prawda nie testowałem jeszcze czy schodzi to 36 Hz ale zrobię to w najbliższym czasie. W sobotę (14.2) będzie impreza w szkole więc wtedy przetestuje go na większej sali zobaczymy jak tam będzie się sprawować. Podsumowując jestem bardzo zadowolony.
Kosztorys:
-głośnik - 117zł
-wzmacniacz – 335zł
-płyta MDF – miałem
- B-R – 5zł
-kabel 2x4mm2 – 3.10 za metr – do wzmacniacza
i subwoofera użyłem około 1m,
Do podłączenia 4m. – 21.40zł
-gniazda głośnikowe 2x 4.50zł -9zł
-rura do przedłużenia B-R – miałem
-okleina 6zł za metr – 24zł
- przesyłki 25+17 – 42zł
-klej Vikol – miałem
- wkręty 4x60 – 5zł (trochę ich zostało)
- inne kable do podłączenia – miałem
-inne drobne rzeczy – 20zł
Suma: (około) 580zł
Proszę o komentarze i sugestie co zmienić żeby było lepiej;)
Pozdrawiam Krys
Jest to moja pierwsza konstrukcja DIY wiec proszę o wyrozumiałość
Celem budowy subwoofera była potrzeba mocnego, miękkiego i niskiego basu. Sub służy mi głównie w domu ( do słuchania muzyki sporadycznie jakieś filmy) czasami jakieś nie wielkie imprezy (np. w szkole lub u znajomych).
Obudowa:
Obudowę wykonałem z płyty MDF 18mm, litraż to około 61 l wymiary wewnętrzne to (wysokość x szerokość x głębokość) 50x35x35. B-R strojony na 36Hz średnica 10cm długość 30cm. Całość oklejona czarną okleiną drewnopodobną. Oklejanie mi trochę nie wyszło ale normalnie nie widać tych różnic od śrubek.
Głośnik:
Z pomocą forumowiczów wybrałem przetwornik firmy STX model GDN-32-450-4-SC gdyż ma on dobry stosunek pod względem cena/jakość i będzie dobry do pierwszej konstrukcji DIY.
Wzmacniacz:
Napędzam go wzmacniaczem firmy Matronix model WXP300T. Co prawda wzmacniacz nie zaspokaja całkowicie potrzeb głośnika ale na razie wystarcza
Wrażenia odsłuchowe:
Jestem bardzo mile zaskoczony. Subwoofer gra bardzo głośno wzmacniacz nad głośnikiem panuje. Gdy tylko podgłaśniam wszystko w pokoju się częsie. Co prawda nie testowałem jeszcze czy schodzi to 36 Hz ale zrobię to w najbliższym czasie. W sobotę (14.2) będzie impreza w szkole więc wtedy przetestuje go na większej sali zobaczymy jak tam będzie się sprawować. Podsumowując jestem bardzo zadowolony.
Kosztorys:
-głośnik - 117zł
-wzmacniacz – 335zł
-płyta MDF – miałem
- B-R – 5zł
-kabel 2x4mm2 – 3.10 za metr – do wzmacniacza
i subwoofera użyłem około 1m,
Do podłączenia 4m. – 21.40zł
-gniazda głośnikowe 2x 4.50zł -9zł
-rura do przedłużenia B-R – miałem
-okleina 6zł za metr – 24zł
- przesyłki 25+17 – 42zł
-klej Vikol – miałem
- wkręty 4x60 – 5zł (trochę ich zostało)
- inne kable do podłączenia – miałem
-inne drobne rzeczy – 20zł
Suma: (około) 580zł
Proszę o komentarze i sugestie co zmienić żeby było lepiej;)
Pozdrawiam Krys
Fajne? Ranking DIY