logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

zasada działania modułu zapłonowego, i zabezpieczenia diodam

_JF_ 05 Mar 2009 20:35 8830 12
REKLAMA
  • #1 6241239
    _JF_
    Poziom 23  
    Ocena: 210
    witam chciałbym złożyć moduł zapłonowy na jakiś tranzystorze najlepiej wysoko napięciowym, jednak nie rozumie czemu czasem daje się diody zenera wiedzy wyjściem do cewki a mazą albo masą, prosze o wytłumaczenie zasada działania modułu zapłonowego, i zabezpieczenia diodam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6241355
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 6241380
    _JF_
    Poziom 23  
    Czy mógł bym zastosować tranzystor mniejszej mocy np IRF840
    zrobiłem na takim https://www.elektroda.pl/rtvforum/files-rtvforum/zaplon_836.jpg
    jednak nie wiem czemu jakoś spaliłem 4 IRF prawdopodobnie przedpieciami, dioda 1n40007 to zwykłą dioda i może przez nią, czy mógłbym zastosować jakaś diode zenera, czy tą pozostawić a wina tkwi w innym dioda ma 1000V, chodzi mi zastosowanie diody zenera włączając miedzy mase a wyjscie do cewki
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 6241407
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 6241515
    _JF_
    Poziom 23  
    Dziękuję!
    Ostatnio wydostałem tranzystor BUxxx dalej było= zdarty druk ale chyba 92x od modułu zapłonowego z poloneza APE05 działa z MC3334 moduł był sprawny wyjąłem ten tranzystor, i potem jakos nie moge go włączyć by dobrze działał zasada działania modułu zapłonowego, i zabezpieczenia diodam
    nie wiem jak wyzwolic sygnał by zamykał obwód
  • Pomocny post
    #6 6241580
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 6242054
    Marian B
    Poziom 38  
    Ocena: 1160
    Diody zenera w tym układzie są tylko i wyłącznie po to aby nie przekroczyć dopuszczalnego napięcia na kolektorze tranzystora. Gdy zastosuje sie nowocześniejsze tranzystory, o napięciu dopuszczlnym kolektora np.1500V, są one zbędne.
  • Pomocny post
    #8 6242736
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 6243903
    _JF_
    Poziom 23  
    czy mógłbym ten tranzystor zastosować do schematu z 1 postu, do aparatu zapłonowego... nie wem czemu ale nie moge jakos go włączyc tzn zeby płyną prad jak w orginale, czy poprostu on musie miec duży prad na bazie?

Dodano po 18 [minuty]:

z tego co wiem to 1 nóżka to baza 2 korektor, podłączona do cewki 3 to emiter podłączony pod mase... czy może błąd, w Datasheet Archive nie podane są takie szczegóły...
  • Pomocny post
    #10 6244649
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #11 6245298
    _JF_
    Poziom 23  
    przed wyjęciem był sprawny,]... tylko nie wiem czy dobrze połączyłem nóżki... czy 1 to baza 2 to korektor a 3 to emiter?
  • Pomocny post
    #12 6246165
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 6300139
    _JF_
    Poziom 23  
    Tranzystor działa... kupiłem do niego dwie zenerki 150V ok 1.3W czy 1.5W czy bedą ok diodę D4 ma ponad 3A... Czy są wystarczające... czy przepięcie nie uszkodzić ich???

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zasady działania modułu zapłonowego opartego na tranzystorze wysokiego napięcia oraz roli diod zabezpieczających, w szczególności diod zenera. Diody zenera stosuje się w celu ochrony tranzystora przed przepięciami powstającymi podczas kluczowania cewki zapłonowej, które generują wysokie amplitudy napięć. Dioda D4 zabezpiecza bazę tranzystora przed impulsami o przeciwnej polaryzacji. W przypadku nowoczesnych tranzystorów o wysokim dopuszczalnym napięciu kolektora (np. 1500 V) diody zenera mogą być zbędne. W dyskusji poruszono problem stosowania tranzystora IRF840, który ulegał uszkodzeniu prawdopodobnie z powodu niewystarczającej ochrony przed przepięciami. Zamiast V-MOS-ów rekomendowany jest specjalizowany tranzystor BU921HP (produkowany w NRD), który jednak wymaga dodatkowej ochrony diodami zenera (np. dwie szeregowo połączone o napięciu 160 V) między kolektorem a bazą. Omówiono także prawidłowe oznaczenie nóżek tranzystora BU921HP (1 - baza, 2 - kolektor, 3 - emiter) oraz sposób jego montażu. W końcowej części dyskusji poruszono dobór mocy diod zenera (1,3-1,5 W) do zabezpieczenia tranzystora oraz pytanie o ich wytrzymałość przy przepięciach, zwracając uwagę na prąd diody D4 (ponad 3 A).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA