Witam.
Ostatnio ukończyłem mój kolejny projekt jakim jest analizator widma akustycznego. Sercem układu jest znany nam wszystkim procesor Atmega8. Musze jednak na wstepie zaznaczyc że jest to KIT, poniewaz nie posiadam jeszcze umięjtnosci projektowania płytek i ich trawienia ...
Lutowanie nie bylo cięzkie, z lekkim naciskiem na płytke wyświetlacza (100 DIOD LED jednak robi swoje
Układ powinien być podczas normalnej pracy sterowany sygnałem audio o amplitudzie do około 0-2Vpp. Ja zastosowałem potencjometr aby miec zabezpieczenie przed zbyt dużym sygnałem. Kolejnym uatrakcyjnieniem układu jest możliwość wyboru pracy. Na płytce posiadamy dwie zworki, które sterują pracą diod. Mamy wiec do wykorzystania 4 opcje świecenia:
1.Same kolumny
2.Kolumny z miejscem szczytowym
3.Przesuwający sie punkt
4.Przesuwający sie punkt z miejscem szczytowym
U mnie w projekcie zastosowalem przełączniki jednosekwencyjne do zmiany trybów. Do analizatora można także podłączyc mikrofon elektretowy.
Przejdzmy do samego projektu. W obudowie zastosowałem gniazdo na wejscie ~AC, transformator oraz standardowy zasilacz stabilizowany na 12V (mostek-kondensator-stabilizator-kondensator), który jest przykrecony do radiatora. Z tyłu projekt posiada także wejscie audio (gniazdo mały jack). Boczny panel to regulacja. (tryby + regulacja amplitudy).Z przodu zastosowałem wyłącznik oraz diode zioloną która ładnie sie komponuje w metalowej oprawce.
Na koniec chciałbym podziekować mojemu koledze z klasy "Chudemu", który pomógł mi gdy tylko miałem jakiś problem.
Przedstawiam cały kosztorys tego projektu
- Kit AVT 49zł
- Obudowa 8zł
- Trafo 220/12 19zł
- Przwód do zasilania + gniazdo (zapasy domowe)
- Przewód Audio (zapasy domowe)
- Diody, Rezystory, Kondensatory (zapasy domowe)
- Przełączniki, potencjometry, gniazdo mono, nakretki + śrubki 4,40zl
- Oprawka LED 2zł
- Zasilacz (mostek+układ 7812+radiator) (zapasy domowe)
- Dostawa Kuriera 19zł
RAZEM = 101,40 zł
RADOŚĆ Z PIERWSZEGO URUCHOMIENIA = BEZCENNA
Poniżej przedstawiam zdjecia projektu i filmik z jego działania.!
Prosze o ocene i komentarz.
PANEL PRZEDNI (prawy profil)
SCHEMAT IDEOWY - STEROWNIK
SCHEMAT IDEOWY - WYŚWIETLACZ
PŁYTKA STEROWNIKA I WYŚWIETLACZA
BOK OBUDOWY
PANEL TYLNI
WNĘTRZE OBUDOWY
FILMIK
ZMIANA TRYBÓW
Fajne? Ranking DIY