logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką przetwornicę 12V DC na 3-fazowy 150-200W wybrać?

[-wojas-] 27 Kwi 2004 22:25 5245 15
REKLAMA
  • #1 615931
    [-wojas-]
    Poziom 19  
    Ocena: 26
    witam

niewiem gdzie ten temat umieścić więc umieściłem go tutaj a problem mam tego typu że potrzebuję przetwornicy z 12V prądu stałego na trzy fazowy i całość o mocy gdzieś koło 150-200W
  • REKLAMA
  • #3 695220
    [-wojas-]
    Poziom 19  
    mam wiele pronionych pomysłów :P a tak na powarznie to trzeba zasilić mi silniczek trzy fazowy w przenośnym warsztacie w samochodzie
  • #4 908069
    [-wojas-]
    Poziom 19  
    witam

mam problem i niewiem co z tym zrobić poniewarz potrzeba mi jakiś prosty układzik który będzie w stanie z 12V napięcia stałego zrobić 12V 3 fazowego (coś ala zasilanie silniczków w cd romach)

za odpowiedz z góry dziękuję
  • #5 908143
    MICHAŁ
    Poziom 18  
    Ocena: 30
    W archiwum Elektroniki Praktycznej jest układ falownika trójfazowego,tylko z tego co wiem to wytwarza on z 12 V dc napięcie zmienne 3x380 V.
    Ale po przeróbce transformatora być może będzie Ci odpowiadał.
    Projekt jest w numerze 2/1999.
  • REKLAMA
  • #6 908799
    Czesiek
    Poziom 28  
    Ocena: 116
    O jakiej mocy ma być ten wynalazek i jakie ma być napięcie wyjściowe oraz czy częstotliwość wyjściowa jest krytyczna?
  • REKLAMA
  • #7 908825
    [-wojas-]
    Poziom 19  
    czesiek niewiem bo niemam pojęcia jakie te silnikczki mają zapotrzebowanie na prąd ale myśle że jak na cdku pisze że 1,5 A trzeba zasilania to myśle że i ten "wynalazek" powinien przynajmniej tyle zapewnić a częstotliowść niemam pojęcia trzeba mi żeby silnik był w stanie osiągnąć jakieś 2000 obr/min bez większych problemów

michał tylko że ten ukłąd ma pewną wade żeby działał potrzeba go podłączyć do komputera !! a mi trzeba coś takiego tylko żeby działało po podłączeniu do 12vdc i wciśnięciu przycis power bez komputera i innych urządeń pobocznych
  • #9 908975
    [-wojas-]
    Poziom 19  
    czy sinus czy prostokąt to w sumie niewiem ( a przy kturym będzie to efektywniej pracować ) w sumie to zalerzy mi na jak najleprzym momencie obrotowym
    a uzwojenia w silniku połączone jest w gwiazde ale jeżeli to przeszkadza to myśle że dało by się ja rożdzielić po drobnych przeróbkach obudowy
  • #10 918816
    SIEKIERA_666
    Poziom 22  
    Ocena: 79
    Witam

Poszukaj informacji na forum dla modelarzy. Oni masowo wykorzystują te silniki do napędu modeli (po wymianie magnesów). Z tego co wiem to na elektrodzie ktoś już poruszał ten wątek - były linki i schematy. Układ jest chyba na 90S2313 + 6 MOSFET'ów.
    Nie chcę zamieszczać tu tego schematu - co by nie powielać i nie wkurzać "wajzorów". Jeśli nie znajdziesz magicznym "SZUKAJ" to daj znać na PRV - wyślę ci mailem.

:sm19:

Poszukałem i znalazłem. Obejdzie sie bez drogich i "ciężkich" załączników - masz tu 2 linki:
    http://www.netopia.republika.pl/regulator.htm
    http://home.versanet.de/~b-konze/blmc_bko/blmc_en.htm
    Mam nadzieję że materiał ci się przyda i że pomogłem :wink:

:sm19:
  • REKLAMA
  • #11 922220
    [-wojas-]
    Poziom 19  
    siekierka jasne że pomogłeś dzięki właśnie tego mi było trzeba chciarz ja to czytam to zaras bede miał inny problem typu jak zaprogramować tego atmela co tam siedzi ale to jusz w innej bajce dzięki
    --------------------------------------------------------------------
    tak żebym miał już jasność dokońca czy będzie przydatny ten ukłąd. Sterowanie układem odbywa się za pomocą trzech przewodów podłączonych do tego atmelka i jeszcze do czegoś
    jerzeli dobrze kojarze jest to konektor do standardowego odbiornika żeby podłączyć zamiast serwa
    a mi przydało by się korzystać z tego bez sterowania radiowego
    chodzi mi oto co tu zmienić żeby można było regulować obroty np. zwykłym potencjometrem
    =====================================
    2 posty scalono
    j.
  • #12 1127164
    Wojtik
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    :sm2: ... a ja potrzebuje sterować 3fazowy z 72V do 5kW :please:
  • #13 1127859
    [-wojas-]
    Poziom 19  
    wojtik niewiem jak sobie z twoim problemem poradzić ale ja swój rozwiązałem tak że wziołem regulator obrotów do bezszczotkowca z samochodzików RC (trzeba jeszcze sterowanie tym regiem dorobić na ne555 zamiast zwykłego sterowania RCi wszystko działa jak nalerzy) tylko na wyjściu dołorzone tranzystory durzo większej mocy i 300 W teras mi nie straszne :D
  • #14 19939511
    Ymaster
    Poziom 1  
    Nie wiem czy dobrze myślę, ale najtańszym sposobem, o ile nie mylę się co do sposobu działania przetwornic...
    ....jest kupienie 3 przetwornic o mocy jakiej potrzebujesz i podliczenie do jednego akumulatora który oczywiście będzie pomocy wystarczającej dla trzech przetwornic,lub też trzech osobnych akumulatorów, myślę że każda przetwornica będzie dawała inną częstotliwość fazy a więc na chłopski rozum powinieneś mieć trzy fazy do twojego silniczka,.

Druga opcja jest też taka że silnik trójfazowy da się podpiąć na jedną fazę oczywiście utracisz moc, pod silnik trójfazowy podpięty na jedną fazę ma spadek mocy i do niemały.

(Kwestia tego do czego jest potrzebny)

3:00 tylko mogę ci zaproponować,Jeśli faktycznie potrzebujesz trzech faz do silniczka, do warsztatu to rozważ także opcje użycia agregatu prądotwórczego jeśli nie używasz tego silniczka non stop.Problem nie będzie uruchomić agregatu, gdy potrzebujesz go w danym celu.
    Również samochody specjalistyczne których często potrzebują prądu zmiennego kupują prądnice która wytwarza 230V lub 400V montują to do silnika auta (jest to naprawdę bardzo proste rozwiązanie montaż jest bardzo łatwy ekonomia nie jest taka zła ponieważ samochód na postoju na jałowych obrotach bez obciążenia pali około Max 2l na godzinę) filtr przy obciążeniu dużo więcej nie spali a samochód jest cichy na wolnych obrotach,agregat znów bardzo głośny.

Nie wiem czy dobrze doradzam tobie, ale najlepiej poczytać o opcjach które napisałem ile wnioskować co było najlepsze. W każdym bądź razie nie ma rzeczy niemożliwych, rozwiązania wymyślić mogę ale jeśli ty potrzebujesz mieć trzy fazy i być przy tym bez głośnym i tej mocy potrzebujesz na okrągło, to co innego jak potrzebujesz tej mocy na jakiś tam okres czasu, ale spoko jak by hałasu nie było, ale jak będzie to też ok.

Z góry przepraszam za pismo błędy i tak dalej piszę mówiąc do telefonu nie zawsze mnie zrozumie.
  • #15 19939517
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1811
    https://www.onsemi.com/pdf/datasheet/mc33035-d.pdf
    https://www.akcesoria-cnc.pl/?menu=produkt&id=1359 - na allegro też są. Występują w wersji hall lub sensorless - dla silników z czujnikami halla lub bez nich
  • #16 19939519
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5140
    [-wojas-] napisał:
    prosty układzik który będzie w stanie z 12V napięcia stałego zrobić 12V 3 fazowego (coś ala zasilanie silniczków w cd romach)
    Co to za silnik? 12 VAC trojfazowy ? Synchroniczny czy asynchroniczny ? Takie silniki zasila się bezhallowymi sterownikami silnikow BLDC. Pełno tego na Allegro o zróżnicowanych parametrach (i cenia). np.
    https://allegro.pl/oferta/modul-sterownika-silnikow-bezszczotkowych-bldc-15a-11073772618

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy wyboru przetwornicy z 12V DC na trójfazowe napięcie o mocy około 150-200W do zasilania silnika trójfazowego w przenośnym warsztacie samochodowym. Dyskusja obejmuje kwestie techniczne takie jak rodzaj wyjściowego napięcia (sinusoidalne czy prostokątne), połączenie uzwojeń silnika (gwiazda), oraz wymagana częstotliwość i moment obrotowy (około 2000 obr/min). Wskazano na dostępność projektów falowników trójfazowych z Elektroniki Praktycznej (nr 2/1999), które generują napięcie 3x380V AC z 12V DC, wymagające modyfikacji transformatora. Zaproponowano poszukiwania na forach modelarskich, gdzie stosuje się sterowniki oparte na mikrokontrolerach (np. Atmel 90S2313) i MOSFET-ach, z możliwością sterowania bez komputera, np. za pomocą potencjometru. Wspomniano o regulatorach do silników bezszczotkowych (BLDC) dostępnych na Allegro, zarówno w wersjach z czujnikami Halla, jak i sensorless, które mogą być odpowiednie do zasilania silników trójfazowych 12V. Podano linki do schematów i sterowników BLDC oraz do dokumentacji układu MC33035. Poruszono także alternatywne rozwiązania, takie jak użycie agregatu prądotwórczego lub kilku przetwornic jednofazowych do uzyskania trójfazowego zasilania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA