Witam serdecznie,
Chciałem przedstawić konstrukcję generator Marxa, jest to ulepszona wersja generatora zbudowanego przez Pana profesora Osiniaka (opis EdW 05/2005)
Metoda projektu
Jak każdy pewnie wie generator Marxa jest to powielacz wysokiego napięcia. Można go budować na różne sposoby, ja wybrałem nieco inny. Korzystając z dobrodziejstwa że mój tata ma firmę produkującą PCB jako kondensatory wykorzystałem laminat
Zasilanie
Układ ma 2 zasilania, zasilanie trafa WN i zasilanie sterownika transformatora. Zasilanie sterownika wynosi 12V i nie przekracza 20mA. Do zasilanie trafa WN użyłem transformatora bezpieczeństwa 100VA , pozwala on na uzyskanie pełnej mocy generatora. Na wyjściu trafa WN występuje napięcie około 40kV (łuk o długości około 4-5cm)
Prostowanie
Po podłączeniu modułu zasilania do generatora układ nie działał. Okazało się że napięcie powstałe na trafie WN nie jest stałe. Do wyprostowania napięcia użyłem 30 diod w PCV zalanych olejem transformatorowym. Po podłączeniu pomiędzy generator a moduł generator zadziałał.
Iskrowniki
No niestety, ustawianie iskrowników w takim generatorze to chyba najżmudniejsza robota.
Ich wartości nie są nigdzie zapisane i trzeba było samemu dochodzić do jak najwyższego napięcia poprzez ich rozstaw odległości.
Bezpieczeństwo
Oczywiście łuk elektryczny powstający w module zasilania może dobrze podpalić coś lub kogoś, natomiast napięcie na generatorze marxa (udało się osiągnąć 150kV) może duże, ale skończyło się na odlocie 2m w tył
Promieniowanie Rentgenowskie w okolicach lampy nie przekracza 30R/h, po 40cm około 0.5R/h
Do pomiaru promieniowania użyłem Polskiego dozymetru RS-70
Podziękowania
Oczywiście takim generatorem można uzyskać wiele doświadczeń np. plazma, wytwarzanie prom. X, oświecenie świetlówki poprzez jonizację gazów.
Poniżej film prezentujący te doświadczenia.
PRZYPOMINAM, ŻE MAMY TU DO CZYNIENIA Z NAPIĘCIAMI PRZEKRACZAJĄCYMI 100 000 WOLTÓW I ŻYCIE OD ŚMIERCI MOŻE DZIELIĆ NAWET KILKANAŚCIE CENTYMETRÓW.Nie polecam kopiowania tego układu osobom nie majacym doswiadzenia z wysokimi napieciami.
[CMS]
Fajne? Ranking DIY