logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uzyskać napięcie zmienne z prądu stałego bez zasilacza?

zeberki 15 Maj 2004 13:49 4046 24
REKLAMA
  • #1 642234
    zeberki
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam
    Nie wiem czy wogle się da zrobić coś takiego :)
    W szkołach nie wolno używać zasilaczy (zarządzenie ministrwa edukacji) i potrzebuję mieć napięcie zmienne do jednego pokazu.
    POMOCY :)
    P.S. Wiem że ten temat był ale mi chodzi o coś banalnie prostego.

znalazłem taki adres:
    w*w.asicentrum.cz/tisk/aplikace_modulo.pdf
  • REKLAMA
  • #2 642264
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 496
    przetwornica (własciwie sam falownik) , generator sinusa + wzmacniacz. Jakie parametry?? To ma zasilać 220 V? 12 V czy obojetnie jakie napięcie i prad... prąd zmienny pradoi zmiennemu nie równy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 642397
    micho a
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    jeśli z 12v na 220v to przetwornica poszukaj w necie jest ich dużo gdzieś miałem bardzo prostą z5 czy 6 elementami tylko ale miała mały dopuszczalny prąd wyjściowy jak znajde to podeśle schemat
  • #4 642431
    zeberki
    Poziom 11  
    16V prądu stałego na 10-12V zmienny
    Coś takiego
  • #5 642435
    oldking
    Poziom 33  
    Ocena: 522
    Witam

Może nie na temat ale - jak nie wolno używac zasilaczy, a oświetlenia ,telewizorów, projektorów, i innych dupereli też nie wolno.
    Jestem zdruzgotany - chcemy do EUROPY ze świeczkami, chyba że nie rozumiem o co biega.
  • #6 642442
    zeberki
    Poziom 11  
    Kiedyś w jakiejś szkole zdarzyła się tragedia. Zasilacz miał przebicie i coś się podobno stało dziecuk.
    I tak oto nie wolno stosować zasilaczy w szkołach.
    Oczywiście telewizor i zailacze od drukarek to całkiem inna rzecz.
    Polskie realia.... :)
  • #7 642451
    jomek78
    Poziom 24  
    Ocena: 51
    ...a w Twojej szkole słyszeli o transformatorach separacyjnych??? :x Zresztą napięcie stałe o małym napięciu lecz dużych amperach to MOGIŁA. pozdrawiam.jomek 8)
  • REKLAMA
  • #8 642459
    zeberki
    Poziom 11  
    Nie którzy nauczyciele są nierefolmowalni :( Ja mam taką nauczycielkę :)

Przechodząc do tematu postu, nikt nie wie jak to zrobić?? Proszę o schemat, błagam...
  • #9 643128
    Tremolo
    Poziom 43  
    możesz jeszcze zrobić silnikowe rozwiązanie - z jednej strony wał na prąd stały z drugiej dynamo na prad zmienny - widziałem takie rozwiązanie w fabryce silników... ale na odwrót. pozostaje pytanie kluczowe na jaką częstotliwość?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 643308
    Vic384
    Poziom 19  
    Ocena: 39
    Czesc
    Najprostrzy uklad zbudujesz stosujac przekaznik i transformator,
    nie potrzeba innych elementow, tylko te dwa.Jedna pare stykow
    laczysz tak, jak przerywacz w dzwonku - przekaznik brzeczy po
    podlaczeniu zasilania. Druga para wlacza pierwotne uzwojenie
    trafa do zasilania, na wyjsciu - uzwojeniu wtornym bedziesz
    mial napiecie zmienne, a jego wartosc bedzie zalezna od stosunku
    zwojow Z1 : Z2.
    Pozdrowiena
  • #11 645360
    jomek78
    Poziom 24  
    VIC a jaka będzie częstotliwość na wtórnym :?: :?: :?: pozdrawiam. jomek 8O
  • #12 645374
    monjan5
    Poziom 21  
    Ocena: 16
    Napisz co to za układ i po co Ci ~12V.pozdrówka.monika
  • #13 645812
    zeberki
    Poziom 11  
    Ma na tym pójść mały transformatorek :)
    Nie wiem jaka częstotliwość :(
    Na tym transformatoruk jest ok. 250zw 0,4 i ok. 30zw 0,35
  • #14 645891
    Tremolo
    Poziom 43  
    to ja proponuje przedłużacz z kontaktu trafo i tak dalej. . .

zakładam częstotliwość 40-60 Hz - ( na standardowe trafo) nie widze coś tego na przekaźnika...

Skoro to takie zarządzenie ministra (które zarzadzenie ministra chce widzieć treść) to skąd prad stały?? akumulotaory tez się ładuje w kontakcie... chyba nie każdą szkołe stać na drożejące baterie.
    swoją drogą chcesz podwyższac czy zmniejszac napięcie?? zmniejszając uzyskasz napięcie około 1,44 V to moją skromną opinią lepiej dac tam dzielnik napięcia (taniej) po za tym te oznaczenia 0,4 0,35 prąd to czemu na uzwojeniu o mniejszej ilosci zwojów jest mniejszy prąd . coś to się nie trzyma kupy
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #15 645937
    lakrymator
    Poziom 16  
    Tremolo napisał:
    ... nie widze coś tego na przekaźnika...

Tremolo, w przetwornicy jednotaktowej prąd w pierwotnym trafa kluczują naprzemiennie tranzystory.
    Ale były kiedyś takie czasy gdy tym zajmował się specjalny przekażnik (przerzucał zasilanie raz na jedną połówkę uzwojenia i na drugą).
    Były to tzw. przetwornice wibratorowe.
    Fakt, że dziadostwo (ciągle wymagało regulacji sprężyn, paliło styki i strasznie siało), ale działało.
    Pozdr.
  • #16 645943
    adi-niunio
    Poziom 23  
    Ocena: 33
    osobiście uważam, że robienie przetworniky (falownika) nie ma sensu. Pokaz przecież nie bedzie dotyczył zasilacza tylko jakiegoś urządzenia. skoro potrzebujesz 12V jest to nap. bezpieczne, dopuszczalne na wet w warunkach podwyższonego ryzyka (np piwnice, wśród oparów). starannie zrobione nie sprawi żadnych kłopotów.

Inna sprawa to finansowa, bo przetwonice wynoszą troszke kasy zawsze.

z innej strony patrząć to nie ma różnicy czy układ będzie zasilany z zasilacza czy z akumulatora, bo napięcie takie same. Sam transformator można zaszwe umieścić osobno w dalszej odległości, żeby nikt dostępu nie miał. Do tego w razie dostępu wył. różnicowo-prądowy, więc bezpieczeństwo zapewnione. Obudowa drewniana więć faza i tak nie spowodowałaby porażenia.

pozdrowienia.
  • #17 645985
    waldec
    Poziom 19  
    Witam .Poszukaj w kitach z "Elektroniki dla Wszystkich" chodzi o domofon.Jest tam prosty układ do sterowania elektrozaczepem.To jest to co potrzebujesz.Robiłem dwie sztuki chodza bez problemu.Pozdrawiam Waldec
    PS.Kit nr 2170 z nr11 rok 1997
  • #18 646672
    Vic384
    Poziom 19  
    Ocena: 39
    Czesc
    Do " jomek78"
    Czestotliwosc bedzie zalezna od czestotliwosci rezonansowej kotwicy
    przekaznika. Normalnie jest dosc wysoka, mini przekaznik do druku
    moze dac nawet 300Hz.Wieksze , od 30 do okolo 100, ale w tych
    wiekszych latwo obnizyc czestotliwosc przez dolutowanie dodatkowej
    masy do kotwicy. Przy odpowiednio dobranej masie, otrzymamy
    przetwornice wibratorowa ( prawie ! ).Chodzi o to aby przebieg
    byl symetryczny - w miare mozliwosci.
    Z trafem podanym powyzej, napiecie wtorne bylo by okolo 100V.
    Pozdrowienia
  • REKLAMA
  • #19 650914
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4196
    zeberki napisał:
    16V prądu stałego na 10-12V zmienny

To chyba najprościej wziąć dwa wzmacniacze, zasilić je z tych 16V,
    i dać im na wejścia sygnały sinusoidalne w przeciwnych fazach...
    Między wyjściami powinno się dać uzyskać do 13.5V zmiennego
    (szczytowego - a potrzebne jest szczytowe, czy skuteczne?).
  • #20 651154
    lakrymator
    Poziom 16  
    A może dać prądnicę prądu zmiennego, ręcznie napędzaną.
    Byłoby to i ekologiczne i bezpieczne.
    Niech minister edukacjii coś w zamian zrobi, a nie idzie na łatwiznę.
    Pozdr.
  • #21 651347
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4196
    A jeszcze pytanie, jaki prąd i jaka częstotliwość są potrzebne, bo może wziąć parę
    kondensatorów, jakąś cewkę ze szkolnej pracowni, tranzystor, i zrobić generator
    w układzie Colpittsa, on może dawać napięcie zmienne większe od zasilającego
    nawet z kiepską cewką (jeśli cewkę włączy się szeregowo z kondensatorem).
  • #22 651570
    Tremolo
    Poziom 43  
    lakrymator po co prądnica napędzana recznie jak można ją zasilać choćby z akumulatorka poprzez wał silnika elektrycznego prądu stałego..

_jta_ generator colpitsa jest generatorem napięciowym, prad jest bardzo malutki, trzeba by to wzmocnić na jakimś stopniu mocy, rozwiązań jest od cholery, ciekawe , które autor postu wykorzysta.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #24 653058
    lakrymator
    Poziom 16  
    Tremolo napisał:
    lakrymator po co prądnica napędzana recznie jak można ją zasilać choćby z akumulatorka poprzez wał silnika elektrycznego prądu stałego...

Tremolo, dokładnie.
    Ale skoro to jest szkoła to można by połączyć z lekcją WF :wink: .
    Pozdr.
  • #25 2333236
    Kein0
    Poziom 1  
    Dobra a teraz pytanie z klasy tych beznadziejnie lamerskich. Jestem chemikiem a na elektryce i elektronice to znam się tylko tyle ile muszę. Mam schemat zapalarki do detonatora. Schemat oparty na pracy mechanicznej zamienianej przez prądnice prądu zmiennego na en. elektryczną. Potem jet transformator, potem mostek prostowniczy, następnie dwa kondensatorki na 200V i 1000uF. Oczywiście po drodze są jeszcze dwa przełączniki. Teraz moje pytanie czy jak wezmę silnik prądu stałego i zacznę kręcić wirnikiem to wyindukuje mi to coś prąd???A jak tak to jaki?? Zależy mi na prądnicy prądu zmiennego, bo na przetwonicę to kasy szkoda. czy muszę użyć silnika prądu zmiennego aby uzyskać prąd zmienny?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sposobów uzyskania napięcia zmiennego z prądu stałego bez użycia zasilacza, zgodnie z zakazem stosowania zasilaczy w szkołach. Proponowane rozwiązania obejmują użycie przetwornicy (falownika) do podniesienia napięcia, prostych układów wibratorowych z przekaźnikiem i transformatorem, a także mechaniczne generatory prądu zmiennego, np. prądnice napędzane silnikiem prądu stałego. Wskazano, że najprostszy układ można zbudować z przekaźnika działającego jako przerywacz i transformatora separacyjnego, co pozwala uzyskać napięcie zmienne o wartości zależnej od stosunku zwojów transformatora. Dyskutowano też o częstotliwości generowanego napięcia, która w układach z przekaźnikiem może wynosić od kilkudziesięciu do kilkuset Hz, zależnie od masy kotwicy. Wspomniano o układzie Colpittsa jako generatorze napięcia zmiennego o małej mocy, który wymaga jednak wzmacniacza mocy. Poruszono kwestie bezpieczeństwa i praktyczności rozwiązań, zwracając uwagę na ograniczenia szkolne i finansowe. Wskazano również na możliwość wykorzystania prostych schematów z publikacji "Elektronika dla Wszystkich" (kit nr 2170) oraz na mechaniczne metody generacji napięcia zmiennego bez elektroniki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA