logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dość nietypowy wzmacniacz

Maciello 22 Cze 2009 16:22 2721 9
REKLAMA
  • Witam!
    Oto moje dzieło

Jest to mój pierwszy samodzielnie wykonany sprzęt, który zamieściłem na jakiejś stronie internetowej.Wzorowałem się na tym schemacie.

Całość oparta jest na układzie scalonym TDA2822M
    Sprzęt ten zasilany jest ładowarką od nokii :D (nie miałem nic innego pod ręką). Mam 14 lat i proszę o opinię
    Pozdrawiam! Maciello

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    Maciello
    Poziom 10  
    Specjalizuje się w: audio
    Maciello napisał 44 postów. Mieszka w mieście gorlice. Jest z nami od 2008 roku.
  • REKLAMA
  • #2 6688663
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 836
    Na początek wygląda nieźle :D Jaki konkretnie schemat wziąłeś na warsztat, bo wspomniałeś a nic nie widać.

Pokaż go w środku.
  • REKLAMA
  • #3 6688948
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    Na następny raz użyj narzędzie do przykręcania gniazd i robienia otworów w obudowie, nie rób tego zębami :D

Tak poważnie, trochę bardziej estetycznie by się przydało :)
  • REKLAMA
  • #4 6689129
    Qwet
    Poziom 33  
    Ocena: 180
    Regulacja volume jest głupio podłączona. Po ściszeniu do zera, źródło sygnału może ulec uszkodzeniu :( Do tego brakuje filtra składowej stałej na wejściu :(

Poza tym wzmacniacz ładny ;)
  • #5 6689152
    Bretos
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Hehe, nie masz wrażenia, iż dźwięk jest dziwny? Takie jakby echo, czy tak jakby pod wodą słychać. Po prostu dziwny?
    Mam wrażenie, czy otwór na tamtą LED był wytapiany? :O
    Poza tym chciało Ci się na coś takiego robić płytkę?
    A poza tym to troszku estetyki brakuje.
    Mogło być lepiej, ale nie jest źle
    Qwet, możesz wytłumaczyć o co chodzi Ci z tą regulacją głośności?
  • #6 6689178
    Qwet
    Poziom 33  
    Sygnał podawany jest na suwak potencjometru. Napięcie sygnału nie jest dzielone, ponieważ impedancja wejściowa tego scalaka to setki kiloomów. W związku z tym głośność nie będzie zależała od położenia potencjometru, z wyjątkiem przypadku gdy potencjometr będzie skręcony na maksa w lewo - wtedy ściszenie nastąpi przez zwarcie źródła sygnału do masy. Niestety, może to być przyczyną jego uszkodzenia.
  • REKLAMA
  • #7 6689304
    Karaczanus
    Poziom 11  
    Ciekawie :)

Jak na pierwszy raz jest dobrze jak nie bardzo dobrze, tylko jedno mnie nurtuje... z czego jest ta obudowa??
    O ile się nie mylę to użyłeś taśmy komputerowej jako przewodów... ciekawe rozwiązanie :P
  • #8 6689393
    Qwet
    Poziom 33  
    -> Maciello
    Skoro nie chcesz poprawić sposobu regulacji Volume, to chociaż dołącz na wejściu sygnału rezystor 10k, żeby nie spalić źródła sygnału :) No i poprawić liniowość regulacji ;)
  • #9 6689637
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2109
    Qwet z uporem maniaka przekonuje Cię , że jest źle , bo jest źle...Słuchaj dobrych rad .
    Sygnał masz podać na górny koniec potencjometru, a regulowane napięcie pobierasz z suwaka. Wtedy dopiero zobaczysz jak powinna działać regulacja głośności...

Dodano po 1 [minuty]:

...chyba, że na tym ma polegać nietypowość (z tytułu) tego wzmacniacza....
  • #10 6690156
    thereminator
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 652
    Szkoda, że połówka scalaka niewykorzystana, można było zrobić stereo albo mostkowy mono.

Podsumowanie tematu

✨ Przedstawiono pierwszy samodzielnie wykonany wzmacniacz audio oparty na układzie scalonym TDA2822M, zasilany nietypowo ładowarką od telefonu Nokia. Projekt wzorowany był na udostępnionym schemacie. W dyskusji zwrócono uwagę na błędne podłączenie potencjometru regulacji głośności, które może prowadzić do uszkodzenia źródła sygnału, oraz brak filtra składowej stałej na wejściu. Sugerowano poprawę układu regulacji poprzez podanie sygnału na górny koniec potencjometru i pobieranie sygnału z suwaka, a także dodanie rezystora 10k na wejściu w celu ochrony źródła sygnału i poprawy liniowości regulacji. Zauważono również niedostateczną estetykę wykonania, nietypowe użycie taśmy komputerowej jako przewodów oraz niewykorzystanie połowy układu scalonego, co mogłoby umożliwić realizację stereo lub wzmacniacza mostkowego mono. Dźwięk wzmacniacza oceniono jako nietypowy, z efektem echa lub dźwięku "pod wodą".
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA