logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przedwzmacniacz gramofonowy(RIAA) z płytką

ekaand 22 Cze 2004 23:47 20513 12
REKLAMA
  • Przedwzmacniacz gramofonowy (RIAA) o bardzo małych zniekształceniach nieliniowych h < 0,005% + płytka (w skali 1:1)+ schemat montażowy.

Przedstawiony układ został zbudowany w sposób niekonwencjonalny,
    Z przeciwsobnym stopniem wyjściowym. Takie rozwiązanie umożliwia eliminację wpływu na parametry wzmacniacza zmieniającej się impedancji obciążenia w zakresie większych częstotliwości. Układ ten zaczerpnąłem z książki „Wzmacniacze elektroakustyczne” Macieja Feszczuka. Jest to rozwiązanie z lat 80-tych.
    Przyznam jednak, że przedwzmacniacz ten wykonałem i z jego pracy jestem bardzo zadowolony. Żadnych problemów z uruchomieniem.Nie jestem na 100% pewny ,ale wydaje mi się ,że jest to przedwzmacniacz Grundiga. Płytkę zaprojektowałem sam. Załączam schemat montażowy i układ ścieżek w skali 1:1. Przedwzmacniacz nie wymaga szczególnego uruchomienia. Po zmontowaniu i zainstalowaniu we wzmacniaczu działał od razu.
    Załączniki:
    • PRZEDWZMACNIACZ RIAA+ PŁYTKA.rar (426.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    ekaand
    Poziom 22  
    ekaand napisał 522 postów o ocenie 165, pomógł 37 razy. Mieszka w mieście lubelskie. Jest z nami od 2003 roku.
  • REKLAMA
  • #2 2254826
    matiu
    Poziom 11  
    Witajcie ,bardzo mi zalzy na tym przedwzmacniaczu lecz jednak nie mam wystarczającej ilosci punktow i z tego powodu bardzo bym prosił kogos o przesłanie mi tego załącznika na emaila matius0(_at_)tlen.pl z góry bardzo dziękuje za pomoc i pozdrawiam MATEUSZ
  • REKLAMA
  • #3 2274463
    kw48
    Poziom 25  
    Ocena: 99
    W nieistniejącym już czasopiśmie Elektronik Hobby nr 4/93 były opisane dwa przedwzmacniacze wysokiej jakości do gramofonu. Załączam opis jednego z nich. Gdyby ktoś był zainteresowany, mogę opracować płytkę. Rozszerzenie pliku .jp2 to JPEG2000. Otwiera go np. Irfan View, Corel Photo Paint i inne przeglądarki chyba też. Ma 2 razy mniejszą objętość niż jpg przy tej samej jakości.
    Załączniki:
    • Przedwzm RIAA.rar (335.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 8706900
    Karol007Kielce
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Uff, pobawię się w archeologa :) mam pytanie

Na schemacie, który przesłał kw48 jest po prostu wyjście i wejście, jak podepnę do niego lewy i prawy kanał?
  • REKLAMA
  • #5 8707471
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 8707705
    Karol007Kielce
    Poziom 12  
    Tak właśnie kombinowałem, osobno prawy i lewy kanał, tylko jak to zasilać z jednego gniazda? Potencjometrów nie ma.
  • #7 8708201
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 8709961
    Karol007Kielce
    Poziom 12  
    Chodzi mi o to, że trzeba zrobić jakby dwa osobne przedwzmacniacze dla każdego z kanałów, a jest jeden zasilacz.
  • #9 8710041
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 8711374
    Karol007Kielce
    Poziom 12  
    Tak kminiłem, ale myślałem, że tak się nie powinno robić :P
    Dzięki.
  • #11 9153073
    dawidus
    Poziom 20  
    Ocena: 27
    Witam,
    chciałbym dowiedzieć się czy ten układ można zasilić z niższego napięcia? Jakie minimalne napięcie powinien on mieć do poprawnej pracy?
    Mam już zmontowany układ ale zamiast kondensatorów 220µF dałem 330µF bo tylko takie miałem. Czy będzie to duży problem?
  • #12 9357368
    freerunner
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    dawidus napisał:
    Witam,
    chciałbym dowiedzieć się czy ten układ można zasilić z niższego napięcia? Jakie minimalne napięcie powinien on mieć do poprawnej pracy?
    Mam już zmontowany układ ale zamiast kondensatorów 220µF dałem 330µF bo tylko takie miałem. Czy będzie to duży problem?

pytam z ciekawości, na jakim napięciu odpalałeś układ?
  • #13 21478750
    gilerwin
    Poziom 11  
    >>706188 na tej płytce są 2 błędy: 1-wyjście jest nie według schematu ideowego , 2 - stopień wstępny nie ma połączenia

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przedwzmacniacza gramofonowego z korekcją RIAA o bardzo niskich zniekształceniach nieliniowych (h < 0,005%), wykonanego według schematu z książki „Wzmacniacze elektroakustyczne” Macieja Feszczuka z lat 80-tych. Układ posiada przeciwsobny stopień wyjściowy, co eliminuje wpływ zmiennej impedancji obciążenia na parametry wzmacniacza przy wyższych częstotliwościach. Projekt płytki PCB został wykonany samodzielnie i działa bezproblemowo po montażu, nie wymaga specjalnego uruchomienia. Wątpliwości pojawiły się w kwestii obsługi stereo – sugerowano zastosowanie dwóch identycznych przedwzmacniaczy dla lewego i prawego kanału z jednym zasilaczem +/-24V, podłączonych równolegle. Poruszono też temat minimalnego napięcia zasilania oraz wpływu zastosowania kondensatorów o większej pojemności (330µF zamiast 220µF). Wskazano błędy na płytce PCB: niezgodność wyjścia ze schematem ideowym oraz brak połączenia w stopniu wstępnym. Wspomniano również o podobnych projektach przedwzmacniaczy z czasopisma Elektronik Hobby nr 4/93.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA