logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

30 milionów nowych użytkowników Firefox w ciągu 8 tygodni

pseven 03 Lis 2009 19:13 2006 11
REKLAMA
  • 30 milionów nowych użytkowników Firefox w ciągu 8 tygodni
    Darmowa przeglądarka internetowa Mozilla Firefox w ciągu ostatnich ośmiu tygodni zyskała ponad 30 milionów nowych użytkowników O tym fakcie nie omieszkał pochwalić się przed światem, na swoim blogu, dyrektor generalny Mozilli - John Lilly. Na jakiej zasadzie oszacowano tę liczbę? Firefox co 24 godziny sprawdza dostępność aktualizacji, tym samym łącząc się z serwerami firmy. Wystarczyło więc dokonać analizy ilości unikalnych połączeń by w prosty sposób uzyskać informacje o liczbie użytkowników korzystających z produktu Mozilli w ciągu jednego dnia i podobnie również całego miesiąca.
    Powołując się na dane pochodzące od „Net Applications” Firefox systematycznie dąży do przewagi nad przeglądarką Microsoft`u – Internet Explorer`em. Udział w rynku tego ostatniego wynosi 65%, podczas gdy Firefox, zyskawszy od ostatnich kalkulacji 3% posiada teraz udział w rynku o wielkości niecałych 24%. W 17 krajach Europy Firefox stał się dominującym programem do przeglądania zawartości Internetu. Według danych pochodzących z „Gemius Ramking” cały czas utrzymuje się na pierwszym miejscu także i w Polsce. Według przedstawicieli Mozilla nowych użytkowników przyciąga przekonanie o większym poziomie bezpieczeństwa i zachowania prywatności od pozostałych przeglądarek. Wpływ na popularność Firefox`a mają także niewątpliwie lokalne społeczności programistów wspierających rozwój tego open-source`owego programu.

A Ty jak oceniasz produkt Mozilli? Z jakiej przeglądarki w tej chwili korzystasz?

Źródło:
    http://news.zdnet.co.uk/internet/0,1000000097,39841085,00.htm?tag=mncol;txt

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    pseven
    Tłumacz Redaktor
    Z wykształcenia - technik elektronik. Pasja - nowe technologie. Dla portalu Elektroda opracowuje informacje produktowe z dziedziny elektroniki, elektroniki przemysłowej.
    Specjalizuje się w: tłumaczenia, copywriting
    pseven napisał 8990 postów o ocenie 2020. Jest z nami od 2009 roku.
  • REKLAMA
  • #2 7212535
    Svavo
    Poziom 23  
    Ocena: 30
    Ja używam Firefox'a od kiedy pamiętam i generalnie jedyne co mógłbym zarzucić to niepohamowane użycie pamięci operacyjnej ;).

Odnośnie IE słyszałem niezły opis: "Przeglądarka internetowa i vice versa" :D
  • #3 7212674
    maciej113
    Poziom 14  
    Ocena: 47
    ja też Firefox'a używam, ale fakt pamięci kradnie strasznie dużo. Szczególnie gdy długo nie wyłączam komputera.

A ja o IE słyszałem że najlepsze jest w nim to że nie tylko możesz przeglądać zawartość internetu ale inni mogą zaglądać do Ciebie :D
  • REKLAMA
  • #4 7212703
    jankol-el
    Poziom 21  
    Ocena: 35
    Svavo napisał:

Odnośnie IE słyszałem niezły opis: "Przeglądarka internetowa i vice versa" :D

Dobre kolego Svavo :P

Poza tym to ja również bez Fierfoxa żyć nie mogę, zawsze zakładki skonfigurowane tak, aby dostęp był do wszystkiego w tym do naszej kochanej Elektrody :D
    Pamięć wysysa,ale to nie większy problem przy przeciętnym dziś sprzęcie.
  • #5 7212769
    RedForce
    Poziom 24  
    Ocena: 14
    Używam FF, ale co do IE, nie powiedziałbym aż takich słów, przynajmniej ostatnio. Zresztą pamiętam jak się fani liska oburzali jak wyszło na to że FF jest bardziej dziurawy :P
  • #6 7212987
    Uszol 1990
    Poziom 29  
    Ocena: 72
    aktualnie FF :) moze chwile miałem opere ale to było dawnoooooooo ;)
    początki były oczywiscie na IE bo nic innego nie znałem :P
  • #7 7213158
    marik_te
    Poziom 22  
    Ocena: 57
    Oczywiście lisek. Kiedyś IE, ale to za czasów gdy o lisku nikt nie słyszał a łącze miałem 14,4kbps.

Co do opinii na temat IE to ja znam, taką " IE służy do przeglądania internetu z Twojego komputera i na odwrót".
  • REKLAMA
  • #8 7213203
    markovip
    Poziom 34  
    Ocena: 185
    Wszystkie komputery upuszczające mój serwis, opuszczają go z Firefox`em. Nie bez powodu...
  • REKLAMA
  • #9 7213754
    -nobile-
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    i ja nie bede inny.. w FF przede wszystkim przekonuje mnie szybkosc i wygoda dzialania
  • #10 7214461
    DARK$$

Poziom 12  
    Ocena: 63
    A mmi sie FF się nie podoba. Jest mało intuicyjny, jeśli chodzi o zakładki, o wiele lepsza jest pod tym względem Opera, która ma dodatkowo możliwość korzystania z szybkiego wybierania.
    Konto firmowe:
    ilimi.pl
    Grażyny Bacewiczówny 7, Warszawa, 02-786 | Strona WWW: https://ilimi.pl
  • #11 7214648
    KokiX
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    Również jak większość korzystam z FireFoxa. Jednak jak dobrze skonfigurujesz IE to też można na nim siedzieć, ale to strata czasu.
  • #12 7217408
    I_Mat
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Korzystam z firefoxa ze względu na 2 dodatki: adblock (blokowanie reklam, banerów itp wcześniej zdefiniowanych) oraz no-script czyli całkowite blokowanie skryptów, chyba, zę się na coś zezwoli; chociaż ostatnio dla testów zainstalowałem najnowszą operę która w trybie turbo miała być super-hiper-szybka i (wyczyściłem cache przegladarki) okazała się wolniejsza od ff

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Mozilla Firefox zyskał ponad 30 milionów nowych użytkowników w ciągu ośmiu tygodni, co potwierdzono analizą unikalnych połączeń z serwerami aktualizacji przeglądarki. Według danych Net Applications, Firefox zwiększył swój udział w rynku do około 24%, zbliżając się do dominującego Internet Explorera, który posiada około 65% udziału. Użytkownicy doceniają Firefox za szybkość działania, wygodę i możliwość rozbudowy o dodatki takie jak Adblock i NoScript, które blokują reklamy i skrypty. Jednak przeglądarka jest krytykowana za wysokie zużycie pamięci operacyjnej. W dyskusji pojawiły się także porównania z innymi przeglądarkami, takimi jak Internet Explorer i Opera, z których Opera jest chwalona za intuicyjność i funkcję szybkiego wybierania, a Internet Explorer krytykowany za kwestie bezpieczeństwa i prywatności.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA