logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Głównym priorytetem Firefoxa 4 jest szybkość

lukasker 11 Maj 2010 12:14 2864 18
REKLAMA
  • Głównym priorytetem Firefoxa 4 jest szybkość Mozilla planuje wypościć Firefoxa 4 w październiku lub listopadzie bieżącego roku. Głównym celem przy projektowaniu nowej wersji jest szybkość. Cytując Mike Belztnera wice prezydenta w Firefox "Wydajność jest dla nas bardzo, bardzo, bardzo ważną rzeczą.", "Stworzyliśmy plan dotyczący wydajności i teraz musimy się go trzymać.". W planach nowej wersji są takie rzeczy jak wsparcie dla Direct2D, częściowo CSS3, częściowo HTML5, multitouch oraz geolokalizacje i Frefox Sync.
    Firefoxowi, który od prawie 5 lat non stop zdobywa popularność kosztem innych przeglądarek, będzie trudniej utrzymać się na rynku za sprawą nowego Internet Explorer 9 i nowych wersji Chrome od Google.
    Balztner zdaje sobie z tego sprawę dlatego zmienił się roadmap Firefox, obsługa pluginów w osobnych procesach została zawarta już w wersji 3.6.4 a nie jak wcześniej planowano 3.7. Na zdjęciu powyżej planowany interfejs open source'owego Firefoxa 4.

<embed name="__sse4041936" src="http://static.slidesharecdn.com/swf/ssplayer2.swf?doc=firefoxroadmap20100510-100510155953-phpapp01&stripped_title=firefox-roadmap-2010-0510" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="355"></embed>

Źródło

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    lukasker
    Tłumacz Redaktor
    Specjalizuje się w: programowanie, strony www
    lukasker napisał 2900 postów o ocenie 182. Mieszka w mieście Kielce. Jest z nami od 2010 roku.
  • REKLAMA
  • #2 8063341
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 8063388
    MATEO XXX
    Poziom 16  
    Ocena: 31
    Nie ja nie chce kart u góry przeglądarki !!!!!!
  • #4 8063486
    omicronNs
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    A ja chcę karty u góry przeglądarki, w firefoxie 3 poza właśnie wydajnością (głównie o szybsze uruchamianie się rozchodzi), nie zmieniał bym niczego.
  • REKLAMA
  • #5 8063511
    leonow32
    Poziom 30  
    Ocena: 1232
    Jeżeli chcecie rozpędzić przeglądarkę do prędkości światła to wyłączcie reklamy we flashu!!! Dziadostwo ładuje się 10 razy dłużej od strony, zamula pamięć i obciąża procesor.

Polecam dodatek Flashblock
    https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/433/
    można by go wrzucić programu jako standardowa opcja!
  • #6 8063944
    omicronNs
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    Oczywiście adblock to podstawa, pierwszy wgrywany przeze mnie dodatek ;)
  • #7 8063954
    proprocek
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Firefox z wersji na wersję zżera coraz więcej RAMu, choć oczywiście w R. Notes czytamy, że przeglądarka potrzebuje jeszcze mniej pamięci niż poprzednia wersja. To jest duży problem, bo otwarcie 8 kart to często 200MB liska w RAMie :/
  • REKLAMA
  • #8 8064083
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 8064487
    michal-michalik
    Poziom 23  
    Ocena: 11
    Obudzili się... Dopiero teraz wpadli na to, że ich przeglądarka jest powolna. Inni producenci od tego zaczęli, właśnie od prędkości.

radexp napisał:
    Nie wiem jak wy, ale moim zdaniem obecnie priorytetem przeglądarek powinna być implementacja html5 i css3. Aktualnie wszystkie istotne przeglądarki poza IE są dostatecznie szybkie. To będzie się zmieniać, za sprawą co raz większego wykorzystania JavaScriptu, ale póki co ważniejsze są IMHO nowe, wyczekiwane technologie.

Jak napisałem wyżej, bez sprawnego działania nie mają co się brać za coś nowego. Jak ktoś mówi, że firefox jest szybki, to po prostu nie ma porównania, albo przesiadł się z IE6.
    Pozdrawiam jako user Operki :D
  • #10 8064615
    lukaslab
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Dokładnie, Opera wymiata ! :D Widać że się upodobniają z tym firefox-em do Opery
  • #11 8064756
    the-parkour
    Poziom 17  
    A ja tam wole Chrome!
  • #12 8064896
    byrrt
    Poziom 21  
    Ocena: 833
    Przez lata używałem firefoxa bo był wygodny i szybszy od IE.. Ostatnio jednak z wersji na wersje mam wrażenie że coraz gorzej.. Dlatego przeżuciem się na google chrome i wszystkim polecam - jest znacząco szybszy zarówno na starszych jak i wolniejszych komputerach.. 5 zakładek w firefoxie zżera np 200MB a te same zakładki odpalone pod chrome pobierają 25.. Każda zakładka pracuje na osobnym procesie - nie wątku jak ma to miejsce w mozilli.. Mam sentyment do firefoxa ale chrome bije go w szybkości..
  • REKLAMA
  • #13 8065276
    michal-michalik
    Poziom 23  
    Chrom działa przyzwoicie i bardzo dobrze, że google ma zawsze jako jeden z priorytetów szybkość i funkcjonalność. Tylko, że właśnie chrome zbyt wielu opcji nie ma jest tak trochę ... za proste :D Nie ma sensu kolejna na elektrodzie wojna przeglądarek, można jedynie podsumować:
    IE-podstawowa przeglądarka,
    Firefox-najpopularniejsza alternatywa z dużą ilością wtyczek,
    Chrome-prosty i funkcjonalny interfejs no i szybkość,
    Opera-mocno rozbudowana, szybka, oraz wprowadza wiele innowacji.
    Czy do tej 4 da się dołożyć jeszcze jakiś program :?:

Edit:
    W chwili pisania tego posta moja opera zjada 183MB pamięci RAM otwarte jest 8 zakładek, korzystam z poczty i odpalona jest jedna widżeta. Dodatkowo mój komp ma wyłączoną pamięć SWAP.

Pozdro
  • #14 8066041
    skynet_2
    Poziom 26  
    Ocena: 9
    michal-michalik napisał:
    Konqueror standardowa przeglądarka KDE i safari z mac'a

Też używam opery tyle że 10.10 ale prawdopodobnie zmienię na FF lub chromium[wersja dev chrome].
    Opera 10.5 ma tyle bugów i powolne GUI[ 200 do 500 milisekund na zamknięcie karty ] że trochę to denerwuje :|.
  • #15 8066217
    michal-michalik
    Poziom 23  
    skynet_2 napisał:
    michal-michalik napisał:
    Konqueror standardowa przeglądarka KDE i safari z mac'a

Też używam opery tyle że 10.10 ale prawdopodobnie zmienię na FF lub chromium[wersja dev chrome].
    Opera 10.5 ma tyle bugów i powolne GUI[ 200 do 500 milisekund na zamknięcie karty ] że trochę to denerwuje :|.

Miała... Wersja 10.53 już naprawdę dopracowana, a szybkość to już klasa sama w sobie.
    A racja zapomniałem, a Konqueror naprawdę nieźle na KDE śmiga;)
  • #16 8066308
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 8066498
    skynet_2
    Poziom 26  
    Ocena: 9
    michal-michalik napisał:
    Miała... Wersja 10.53 już naprawdę dopracowana, a szybkość to już klasa sama w sobie.
    A racja zapomniałem, a Konqueror naprawdę nieźle na KDE śmiga;)

10.53 również, dzisiaj wyszła wersja 10.54 i wreszcie nie wlecze się przy tych kartach, jeszcze tylko niech rozwiążą problem z czcionkami i będzie git.
  • #18 8066744
    KokiX
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    Moim zdanie Firefox ma szansę się odbić. Potrzeba mu tylko szybkości otwierania programu oraz wczytywania niektórych stron. Chrome też jest niezłą przeglądarką, ale Google zapisuje wyniki wyszukiwania (google.com/pl) z przeglądarki.

Podsumowanie tematu

✨ Głównym celem wydania Firefoxa 4, planowanego na październik lub listopad, jest poprawa szybkości przeglądarki. Użytkownicy podkreślają, że obecnie kluczowe są implementacje HTML5 i CSS3, a nie tylko szybkość. Wiele osób zauważa, że Firefox z wersji na wersję zużywa coraz więcej pamięci RAM, co wpływa na jego wydajność. Użytkownicy porównują Firefoxa z innymi przeglądarkami, takimi jak Chrome i Opera, wskazując na ich lepszą szybkość i efektywność. Wiele osób sugeruje użycie dodatków, takich jak Adblock i Flashblock, aby poprawić wydajność przeglądarki. W dyskusji pojawiają się również obawy dotyczące zarządzania pamięcią i otwierania wielu kart.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA