Nie trzeba było długo czekać, jak nastąpił prawdziwy wysyp ciekawych rozwiązań podłączania komputera do TV. Tym razem wykorzystujemy złącze S-VHS, które występuje w niektórych kartach graficznych:
Więcej...
Więcej...
Fajne? Ranking DIY
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamkaeres napisał:W tym linku nie ma opisu jak zrobic konwerter. Jakas pomylka ?
stebx napisał:kaeres napisał:W tym linku nie ma opisu jak zrobic konwerter. Jakas pomylka ?
Wydawało mi się, że zainteresowanie elektroniką idzie w parze z zainteresowaniem j. angielskim albo przynajmniej chęcią szukania w podpowiedziach (linkach), ale chyba się rozleniwiłeś, więc masz:
https://www.elektroda.pl/dla_kompa/vga2tv/vga2tv_sch.jpg
mgim napisał:Coś podobnego jest w ostatnim numerze "PE".
kaeres napisał:Poszedlem z gotowym schematem (jeden koles pomogl mi go zdobyc) i facet w serwisie powiedzial, ze to i tak nie bedzie dzialalo poniewaz wejscia euro w telewizorach NIGDY nie obsluza s-video tylko video (wyjscia video z kart graf.). Uff, wiec czy jest do cholera jakas mozliwosc zeby mi to wsztystko dzialalo ?
stebx napisał:Masz podpiąć:
pin 17 (composite ground) z pin (Yground)
pin 13 (RGB red ground) z pin 2 (C ground)
pin 20 (composite video in) z pin 3 (Y luminance)
pin 15 (RGB red in) z pin 4 (C chrominance)
bo przecież chcesz odtwarzać na odbiorniku TV obraz z kompa (pin 19 to Y luminance out, czyli wyjście luminancji z TV) i jeśli gniazdo scart jest sprawne, to musi działać.