logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konwerter S-VHS na SCART (TV)

gulson 06 Sty 2003 17:32 32085 26
REKLAMA
  • Nie trzeba było długo czekać, jak nastąpił prawdziwy wysyp ciekawych rozwiązań podłączania komputera do TV. Tym razem wykorzystujemy złącze S-VHS, które występuje w niektórych kartach graficznych:
    Więcej...

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    gulson
    Administrator Systemowy
    Twórca portalu elektroda.pl od roku 1999. Zajmuje się opieką portalu, od czasu do czasu publikując tutaj ciekawostki i felietony. Interesuje się wszystkim, co jest związane z nowymi technologiami - obecnie najbardziej AI. Z wykształcenia technik elektronik, inżynier i magister informatyki po Politechnice Łódzkiej.
    gulson napisał 29374 postów o ocenie 6056, pomógł 148 razy. Mieszka w mieście Kielce. Jest z nami od 2001 roku.
  • REKLAMA
  • #2 78891
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 78951
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 79149
    stebx
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    kaeres napisał:
    W tym linku nie ma opisu jak zrobic konwerter. Jakas pomylka ?

Wydawało mi się, że zainteresowanie elektroniką idzie w parze z zainteresowaniem j. angielskim albo przynajmniej chęcią szukania w podpowiedziach (linkach), ale chyba się rozleniwiłeś, więc masz:
    https://www.elektroda.pl/dla_kompa/vga2tv/vga2tv_sch.jpg
  • #6 79225
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 79301
    pawol
    Poziom 22  
    Ocena: 130
    Co co dal gulson to konwerter vgs2scart. NA AD725 mozna pokusic sie o dodarkową konwersję na composite wideo. Cala sztuka polega wylącznie na zmuszeniu kompa aby generowal odpowiednij czestotliwosci sygnały na złączu vga. Osiągnąc mozna to programem PowerStrip. Robilem kiedys to z uzyciem AD725. Interface działał chociaz nie dokonca tak jak chciałem. Miałem wtedy programiki DOSowe - i one działały dobrze. Uwczesnego PowerStripa (jakies dwa lata temu) za cholere nie udało mi sie zmusic do pracy. Problem w tym ze gdy przestawimy czestotliwosci z vga na tv to monitory gasną i za cholerę nic nie mozna ustawic. I tyle. Podejde to tematu ponownie tylko musze znalezc ten moj stary konwerter.
  • REKLAMA
  • #10 79347
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 81169
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    kaeres napisał:
    Poszedlem z gotowym schematem (jeden koles pomogl mi go zdobyc) i facet w serwisie powiedzial, ze to i tak nie bedzie dzialalo poniewaz wejscia euro w telewizorach NIGDY nie obsluza s-video tylko video (wyjscia video z kart graf.). Uff, wiec czy jest do cholera jakas mozliwosc zeby mi to wsztystko dzialalo ?

Mam u siebie w chacie stary telewizor sony 25" (12-letni) i ten ma wejście s-video poprzez euro, gość z serwisu Cię bujał. Przecież fabryczne przejściówki s-video <-> euro są dostępne...
  • #13 81262
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 81550
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 81553
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 81574
    stebx
    Poziom 17  
    Masz podpiąć:
    pin 17 (composite ground) z pin (Yground)
    pin 13 (RGB red ground) z pin 2 (C ground)
    pin 20 (composite video in) z pin 3 (Y luminance)
    pin 15 (RGB red in) z pin 4 (C chrominance)
    bo przecież chcesz odtwarzać na odbiorniku TV obraz z kompa (pin 19 to Y luminance out, czyli wyjście luminancji z TV) i jeśli gniazdo scart jest sprawne, to musi działać.
  • #18 81696
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 81800
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 81885
    stebx
    Poziom 17  
    Pin 20 (dwadzieścia), a nie 19, czytaj :!:
  • #21 86191
    piotrw_78
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    witam może mi ktos pomoże sprawa dotyczy przejściówki vga->euro chjodzi o to że obraz który widze na TV odbiega troche od jakości ale pomijając to po podłączeniu tej przejściówki nagle wszytskie napisy informacyjne jak np. numer kanału czy regulacj głośnoci zmieniły kolor z żółtego na czerwony, to też moge znieść ale kiedy próbuję wyświetlić film z kompa to mam obraz ucięty do połowy w vplayer jaki w window media player pozatym pulpit w windows jest widoczny dobrze bez tegoż ucięcia co to może być
  • #22 1541915
    ROS.SNK
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    witam.kupiłem telewizor 32 cale 100 hz i chciałbym podłączyc do niego kompa.próbowałem z s video na cinch ale obraz jest naprawdę fatalnej jakości.jaki jest najlepszy sposób podłączenia kompa do tv aby używac telewizor do pracy ( obraz z s video uniemożliwia odczytanie liter i jest bardzo mało wyrażny).
  • REKLAMA
  • #23 1542761
    herdi
    Poziom 23  
    Ocena: 9
    A czy nie wiecie gdzie ja moge kupić lub za ile ktoś mi zrobi konwerter z RGB na taki normalny sygnał video z wtykiem RCA - musi to pracować na 12V w samochodzie - jest to dla mnie bardzo ważne i pilne
  • #25 3080948
    jacek kaczmarczyk
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Przedstawiony rysunek konwertera jest niepełny. Specyfikacja złącza euro nigdy nie przewidywała standardu s-vhs choćby z tego powodu, że euro powstało znacznie wcześniej ale część producentów tv chcąc oszczędzić na kosztach troche zmodyfikowało ten standard i na pinie bodaj 20 gdzie normalnie dostępny jest sygnał R podłącza sygnał C . Dlatego ten konwerter będzie działac ale tylko pod wyżej wymienionym warunkiem
  • #26 5061677
    rbrus
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    stebx napisał:
    Masz podpiąć:
    pin 20 (composite video in) z pin 3 (Y luminance)
    bo przecież chcesz odtwarzać na odbiorniku TV obraz z kompa (pin 19 to Y luminance out, czyli wyjście luminancji z TV) i jeśli gniazdo scart jest sprawne, to musi działać.

Witam zrobilem dokladnie tak jak tu jest i nic nie dziala???

Dodano po 2 [godziny] 16 [minuty]:

Dodam ze zrobilem tak:
    pin 20 (composite video out) z pin 3 (Y luminance)
    oraz tak:
    pin 17 (composite ground) z pin 2 (Yground)
    pin 13 (RGB red ground) z pin 1 (C ground)
    pin 20 (composite video out) z pin 4 (Y luminance)
    pin 15 (RGB red in) z pin 3 (C chrominance)

20sty zrobilem sorry nie to cytowalem ale robilem do 20 !!!
    Dlaczego moze nie dzialac?
    Jedyne co zauwazylem to w telegazecie kolory sie pozmienialy (moze na 16bit), bily tekst jest fioletowy, czerwony brazowy cos takeigo!!! Please Help!!!
  • #27 5064611
    rbrus
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    O nawet cos wiecej juz wiem, jak mam wlaczona telegazete i w kompie wlacze klonowie (obraz na TV) to przez chwile widac latajacy na czerwono pasek menu start (no widac pulpit) i potem przestaje byc widoczne.
    A dlaczego nie widac calego obrazu i najlepiej na AV (czyli auro zlacze). (Badz kurcze tego nie jestem pewien kiedys playstation podlanczalem to juz nie wiem czy dzialalo na AV (video) czy poprostu po podlaczeniu PS pod Euro i go uruchomienie to zamiast telewizji automatycznie wskakiwal play chyba tak to bylo automatycznie

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów i rozwiązań związanych z konwersją sygnału S-VHS (S-Video) z kart graficznych komputerów na sygnał kompatybilny z wejściem SCART (Euro) w telewizorach. Użytkownicy wskazują, że standardowe złącze Euro nie zawsze obsługuje sygnał S-Video, często wymagając konwersji do sygnału composite video. Podkreślono, że niektóre telewizory mają zmodyfikowane wejścia Euro, które mogą przyjmować sygnał chrominancji na pinie 20 zamiast standardowego sygnału R, co umożliwia działanie prostych konwerterów. Wskazano na konieczność odpowiedniego podłączenia pinów SCART do sygnałów luminancji (Y) i chrominancji (C) z S-Video, z podaniem konkretnych numerów pinów (np. pin 17 do masy, pin 20 do chrominancji). Użytkownicy dzielili się schematami i linkami do rysunków konwerterów oraz omawiali problemy z ustawieniem częstotliwości sygnału VGA na TV, co można próbować rozwiązać programem PowerStrip. Wskazano, że niektóre telewizory, np. starsze modele Sony czy AXION, mają różne możliwości obsługi sygnałów wideo przez Euro. Poruszono także kwestie jakości obrazu, problemów z kolorami i uciętym obrazem przy użyciu przejściówek VGA->Euro. Podsumowując, skuteczne podłączenie wymaga znajomości specyfikacji pinów SCART, ewentualnej konwersji sygnału S-Video na composite oraz dostosowania ustawień karty graficznej do standardów telewizyjnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA