logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stihl 038 - gaśnie po odpaleniu, wysokie obroty, co sprawdzić?

tico58 09 Gru 2009 18:57 12408 10
REKLAMA
  • #1 7367048
    tico58
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Nie mogę odpalić piły .Zapali i natychmiast gaśnie. Bardzo duże obroty.
  • REKLAMA
  • #2 7474167
    orzel-jak
    Poziom 16  
    Ocena: 188
    Napisz coś więcej bo z tego co napisałeś to nic niemożna wywnioskować.
    Sprawdzałeś przewody paliwowe, filtr paliwa, świece...
  • REKLAMA
  • #3 7474250
    mariusz b
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Jeżeli była długo eksploatowana, to trzeba zacząć od zbadania szczelności kartera,to podstawa. Potem można pobawić się układem zasilania paliwem.
  • #4 7476250
    tico58
    Poziom 10  
    Tak piłę udało mi się rozebrać . Okazuje się ze cylinder wyrwało przy srubie mocujacej do karteru . Koszt razem z tlokiem to okolo 900 zl . Zastanawiam sie czy nie kupic do domu drugiej używanej piły? A może używana TU proszę o radę.
  • #5 7476801
    orzel-jak
    Poziom 16  
    Jeśli chodzi o cylinder to mogę ci sprzedać za 500 z wysyłką. Oczywiście kompletny z tłokiem i pierscieniem nowy włoskiej produkcji.
    Jeśli jednak nie zdecydujesz się na naprawę to nie polecam kupować używek bo przeważnie jak ktoś sprzedaje to już mocno podjechaną i będzie Cię czekać to samo.
    Już nie raz były u mnie takie sprzęty co niedawno kupił pociął 3-4 m drzewa i koniec.
    Po rozebraniu cylinder zajechany. Ktoś włoży nowe pierścionki to i pochodzi chwile w sam raz na sprzedaż.
    Domyślam się że nie tniesz zbyt wiele bo byś sie nie zastanawiał
    Zawsze możesz kupić coś słabszego i nie koniecznie STIHL czy HUSQWARNA.
    Są tańsze marki niewiele odbiegające jakością.
    Z moich obserwacji polecam SOLO, DOLMAR
  • #6 7483291
    tico58
    Poziom 10  
    Dobrze a ile kosztuje sam cylinder ?Tłok mysle ze jest ok jak nowy.STIHL 038.
  • REKLAMA
  • #7 7483966
    orzel-jak
    Poziom 16  
    Oczywiście jest to zestaw i tak powinno się montować.
    Dla mnie nie ma problemu mogę wyciągnąć tłok i wrzucić na półkę ale odradzam. Cena wtedy zejdzie do 440 z wysyłką. To będzie cylinder + pierścienie.
  • REKLAMA
  • #9 7487457
    orzel-jak
    Poziom 16  
    Zajmuje się serwisem kosiarek pilarek itp. ale nie mam autoryzacji stihla.
    Choć również je naprawiam.
  • #10 7505137
    andriu124
    Poziom 15  
    Ocena: 116
    Witam, a może kogoś zainteresuje używany cylinder do tej maszyny ?? zdaje się że mam jeszcze gdzieś jakąś używkę z demobilu. Może inne części zainteresują ??
  • #11 7615766
    tico58
    Poziom 10  
    Był pęknięty cylinder ,urwało się w miejscu mocowania do karteru .pospawałem u fachowca aluminium 25 zł .Po złożeniu pilarka tylko śmiga . Pytanie jak długo?jestem zainteresowany zakupem cylindra używanego fi 50 mmm aby niedrogo .Pozdrawiam .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z piłą Stihl 038, która gaśnie po odpaleniu i osiąga wysokie obroty. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie przewodów paliwowych, filtra paliwa oraz szczelności kartera. Po rozebraniu piły odkryto uszkodzony cylinder, co wiąże się z kosztami naprawy. Użytkownik rozważa zakup używanej piły, jednak doradzono ostrożność, ponieważ często są one w złym stanie. Proponowane alternatywy to tańsze marki, takie jak SOLO i DOLMAR. Ostatecznie użytkownik naprawił cylinder, spawając go, co przywróciło funkcjonalność piły, ale nadal poszukuje używanego cylindra.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA