logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP 3820 nie wciąga papieru po naprawie zębatki - co sprawdzić?

LA72 29 Sie 2004 16:07 1657 9
REKLAMA
  • #1 821039
    LA72
    Poziom 41  
    Ocena: 1656
    Po naprawie nieszczęsnej zębatki w stacji serwisowej złożyłem całą drukarkę, ale nie wciąga papieru. Jednakże już wreszcie po podniesieniu pokrywy głowica drukująca wyjeżdża do wyjęcia. Co może być jeszcze nie tak????????????
  • REKLAMA
  • #2 822246
    pawelzet
    Poziom 21  
    Ocena: 30
    A poza tym wszystko jest ok? Rolki kręcą się? Czy wogóle próbuje pobrać papier, czy przy próbie nie wykonuje żadnych czynności?
  • REKLAMA
  • #3 822280
    kosmita
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 136
    z tą zębatką poza tym współpracuje jeszcze kilka innych?? one są dobrze złożone??
  • #4 822313
    pawelzet
    Poziom 21  
    Spróbuj po wyłączeniu drukarki i podniesieniu pokrywy wyciągnąć karetkę z tuszami delikatnie ciągnąc za pasmo, jeżeli wyjedzie, to masz ją wysprzęgloną. Musisz jeszcze raz rozebrać tryby przy układzie parkowania i dokładnie złożyć.
  • #5 1050640
    damik
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    miałem podobnie po naprawie zębatki , problem polegał na nieprawidłowym poskładaniu sprzęgiełka , trochę się z tym namęczyłem...

Pokrywka zębatek powinna się dać lekko wsadzić przed skręceniem ale czasem własnie podczas tego zabiegu wypada sprzęgło.
    Potem przed zamontowaniem stacji trzeba dokładnie sprawdzić jak to działa.

UWAGA: przed poskładaniem nasmarować wszystkie koła zębate jednak nie smarować sprzęgła bo mogą być z tego jajka ;)
  • REKLAMA
  • #6 1050817
    Kazik
    Spec od drukarek
    Ocena: 53
    damik napisał:
    ...UWAGA: przed poskładaniem nasmarować wszystkie koła zębate jednak nie smarować sprzęgła bo mogą być z tego jajka ;)

Polecam również umycie stacji serwisowej i solidne przesmarowanie aż do swobodnego ruchu elementów czyszczących głowice.
  • #7 1077028
    Adrian Żłobiński
    Poziom 15  
    Ocena: 21
    A co zrobić, jeśli po złożeniu drukarki sanki w service station jadą ciągle w jedną stronę do przodu, i tylko trochę się cofają. Myślę, że chodzi tu o złe złożenie mechanizmu w service station. I mam pytanie jak to poskładać, żeby było zsynchronizowane. Proszę o szybką odpowiedź . .
  • REKLAMA
  • #8 1078415
    pawelzet
    Poziom 21  
    Poszukaj w FAQ. Tam na temat tej drukarki znajdziesz zapewne całą trylogię.
  • #9 1079105
    damik
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    Adrian Żłobiński napisał:
    A co zrobić, jeśli po złożeniu drukarki sanki w service station jadą ciągle w jedną stronę do przodu, i tylko trochę się cofają. Myślę, że chodzi tu o złe złożenie mechanizmu w service station. I mam pytanie jak to poskładać, żeby było zsynchronizowane. Proszę o szybką odpowiedź . .

BTW: powinieneś sprawdzić czy sprzęglo się nie rozdzieliło , jedno kółko zachodzi na drugie poprzez zaskok pod sprężnyną , i to może być powodem problemu ...
    sprzęgło sprężynuje ze swoim kołem nie luzem.... i musi być "zaskoczone"
    ;)
    pozatym, powinieneś złapać wodzik z kołami w sprzęgle na wewnętrznych wycięciach przed poskładaniem ...

sorry, może trochę zamieszałem , ale chciałem łopatologicznie :)
    kurrrde, nie potrafię bardziej obrazowo ..... :P ... przemyślisz mechanizm sam dojdziesz ....
  • #10 1081619
    Adrian Żłobiński
    Poziom 15  
    Ocena: 21
    Dzięki bardzo za podpowiedź. Udało mi się to złożyć. Mechanizm musi być zasprzęglony. I wtedy należy to poskładać, a potem zaparkować karetkę z tuszami i podjechać sankami w service station pod te tusze i wtedy odpalić drukarkę. U mnie pomogło i śmiga aż miło. Pozdrawiam wszystkich strudzonych użytkowników HP 3820. Wesołych świąt i szczęśliwego nowego roku 2005.

Podsumowanie tematu

✨ Po naprawie zębatki w stacji serwisowej drukarki HP 3820 pojawił się problem z podawaniem papieru – drukarka nie wciąga papieru mimo poprawnego złożenia. Należy sprawdzić, czy rolki podające papier się obracają oraz czy mechanizm próbuje pobrać papier. Kluczowe jest prawidłowe złożenie sprzęgła w układzie zębatek, które musi być odpowiednio zasprzęglone, aby mechanizm działał poprawnie. Warto delikatnie wyciągnąć karetkę z tuszami po podniesieniu pokrywy, aby sprawdzić, czy jest wysprzęglona. Przed montażem stacji serwisowej należy dokładnie umyć i nasmarować wszystkie koła zębate (z wyjątkiem sprzęgła, które nie powinno być smarowane). Synchronizacja mechanizmu w service station jest istotna, a po złożeniu i zaparkowaniu karetki z tuszami należy uruchomić drukarkę, co powinno przywrócić prawidłowe działanie podawania papieru.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA