logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Najtańsze ogrzewanie dla mieszkania 36m2 na poddaszu - kocioł czy piecyk?

_MuChA_ 11 Paź 2010 15:45 15338 8
REKLAMA
  • #1 8607311
    _MuChA_
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam taki problem otóż mam mieszkanko około 36m2 na poddaszu. I chce zainstalować w nim jakieś ogrzewanie, myślałem o jakimś małym kotle na węgiel/drewno czy inne paliwo. Powiem tak grzejniki na ścianach wiszą od pieca gazowego, ale zostałem od niego odłączony. I chce własny piecyk bądź kocioł.
    I pytanie do was co wybrać, co tańsze.
  • REKLAMA
  • #2 8609816
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2616
    Jezeli jest możliwość zamontowania kotła gazowego to nawet się nie zastanawiaj.
  • #3 8610290
    neonAPSC
    Poziom 2  
    Może podłączę się do pytania - też mam mieszkanie 36m kwadratowych na poddaszu - 2 pokoje łazienka i kuchnia, na chwilę obecną jest ogrzewane elektrycznie, ale 1,200zł za 2 miesiące grzewcze, to chyba za dużo?

Mieszkanie zimne, poniemieckie, na poddaszu, "dodatkowo grzane" tylko przez sąsiadów od dołu, w łazience gazowy piecyk do wody, czy ktoś jest mi w stanie powiedzieć czy opłaci mi się wymiana go na dwufunkcyjny kondensacyjny?

Jakie są mniej więcej koszta takiego pieca plus instalacji do ogrzewania w 4 pomieszczeniach. Czy da się zrealizować to w taki sposób, żeby automatycznie można było np ustawić temperaturę w danym pokoju w danych godzinach - chodzi o to by w dzień sam nie grzał jak nikogo w domu nie ma + żeby zimna łazienka nagrzała się zanim się rano wstanie i pójdzie do niej?

Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #4 8610407
    Plumpi
    neonAPSC napisał:
    Mieszkanie zimne, poniemieckie, na poddaszu, "dodatkowo grzane" tylko przez sąsiadów od dołu, w łazience gazowy piecyk do wody, czy ktoś jest mi w stanie powiedzieć czy opłaci mi się wymiana go na dwufunkcyjny kondensacyjny?

To zalezy.
    Jeżeli do grzania samej wody to się nie opłaca.
    Poza tym jest jeszcze kwestia czy jest to budynek jedno czy też wielorodzinny.
    Budynek jednorodzinny to taki, który nie posiada większej ilości wydzielonych mieszkań jak 2 lub też jedno mieszkanie i jeden lokal użytkowy.
    W takim budynku można wyprowadzić rurę spalinową najkrtszą drogą poprzez ścianę.

Jeżeli budynek posiada więcej niż 2 wydzielone mieszkania to budynek taki jest kwalifikowany jako budynek wielorodzinny.
    Wtedy przy instalowaniu takiego kotła należy spaliny wyprowadzić kominem, a to się wiąże z zakupem wkładu nierdzewnego do komina.

neonAPSC napisał:
    Jakie są mniej więcej koszta takiego pieca plus instalacji do ogrzewania w 4 pomieszczeniach.

Sam kocioł to jest koszt rzędu 3,5-5 tys. zł + koszty przyłączy, instalacji, grzejników, pozwoleń (gazownia, kominiarz itd.) łacznie moze sięgnąć 10 tys.

neonAPSC napisał:
    Czy da się zrealizować to w taki sposób, żeby automatycznie można było np ustawić temperaturę w danym pokoju w danych godzinach - chodzi o to by w dzień sam nie grzał jak nikogo w domu nie ma + żeby zimna łazienka nagrzała się zanim się rano wstanie i pójdzie do niej?

Bez najmniejszego problemu. Wystarczy zainstalowac sterownik pokojowy w którym programujesz godziny i temperatury do jakich ma grzeć kocioł dla całego tygodnia.
  • #5 8610586
    neonAPSC
    Poziom 2  
    Witam serdecznie,

Dziękuję za dotychczasową pomoc

Plumpi napisał:
    neonAPSC napisał:

To zalezy.
    Jeżeli do grzania samej wody to się nie opłaca.
    Poza tym jest jeszcze kwestia czy jest to budynek jedno czy też wielorodzinny.
    Budynek jednorodzinny to taki, który nie posiada większej ilości wydzielonych mieszkań jak 2 lub też jedno mieszkanie i jeden lokal użytkowy.
    W takim budynku można wyprowadzić rurę spalinową najkrtszą drogą poprzez ścianę.

Jest to kamienica 6 rodzinna, po 2 rodziny na piętrze, po środku klatka. Nie wiem, na jakich zasadach jest to popodłączane, dotychczas było na dziadków, jak żyli to ogarnęli jakoś piecyk gazowy na wodę - wyprowadzenie jest prostu w górę do dachu - akurat jest w łazience ze skosem - poddasze, tuż obok niego leci jakiś komin od sąsiadów.

Nie wiem gdzie szukać i czego konkretnie, żeby mieściło się w miarę na miejscu tego piecyka - wiszący i aby mogło poza grzaniem wody komfortowo ogrzać mieszkanie (elektryczne grzejniki nie są zbyt "przyjemne" a ich lokalizacja jest na chwilę obecną "średnia").

Rozrzut od 3,5k za sam kocioł do 10k jest dość spory, czym jest to uzależnione? Zależy mi na konkretnym sprzęcie, ale czy to będzie opłacalne, czy jest szansa na zmniejszenie rachunków za ogrzewanie, czy wynikają one z zimnoty miekszania a nie grzania elektrycznymi grzejnikami?

Może wiecie gdzie w Szczecinie mógłbym się zgłosić w celu otrzymania jakiejś porady lub konkretnej wyceny od sprawdzonej firmy?
  • REKLAMA
  • #6 8611189
    am44
    Poziom 21  
    Ocena: 19
    600 zł miesięcznie za ogrzewanie elektryczne (jeżeli nie ma II taryfy) to nie jest dużo. Proponuję przeanalizować możliwość zwiększenia izolacyjności przegród zewnętrznych. U mnie wyklejenie sufitu, pod strychem, 6 cm styropianu +0,5 cm kaseton zmniejszyło zużycie gazu o ok. 20%. Im lepsza izolacja, tym tańsze ogrzewanie.
  • REKLAMA
  • #7 8613886
    neonAPSC
    Poziom 2  
    600zł/m-ce za małe mieszkanie i grzanie konkretne w jednym z dwóch pokoi + łazience gdy jest używana - wydaje mi się że to jendka ciut za dużo - kuchnia+przedpokój - praktycznie bez grzania, drugi pokój zamieszkały przez osobę chłodnolubną, też bez szaleńczego grzania.

Gdzieś wyczytałem, że kocioł kondensacyjny jest nieopłacalny przy takim mieszkaniu, prawda to?

Jakiej firmy sprzęt najlepiej wybrać do całej instalacji?
  • #8 8614696
    Plumpi
    neonAPSC napisał:
    Gdzieś wyczytałem, że kocioł kondensacyjny jest nieopłacalny przy takim mieszkaniu, prawda to?

Wszystko zależy od tego ile wydasz na budowę instalacji.
    Aby kocioł kondensacyjny się opłacał to grzejniki musza być duże i zapewniać wystarczające grzanie przy niskich temperaturach zasilających.
    Wszystko zalezy teraz od tego co chcesz kupić i za ile.

neonAPSC napisał:
    Jakiej firmy sprzęt najlepiej wybrać do całej instalacji?

Ale masz już jakieś konkrety, jakiego rodzaju kocioł/instalacja ma być ?
    Trudno jest tak doradzać, nie wiedząc czego szukasz i na co Cię stać.
    No i przede wszystkim czego oczekujesz ?
    Wygody, niskich kosztów montażu, niskich kosztów eksploatacji.
    Niestety w przypadku CO te 3 rzeczy nigdy nie idą w parze.
  • #9 8614738
    neonAPSC
    Poziom 2  
    Liczę na wygodę - ogrzaną łazienkę zimą jak do niej wchodzę i stałą temperaturę w pokojach a nie machanie co chwilę przy pokrętle na grzejniku elektrycznym i niższych kosztów eksploatacji. Domyślam się, że elektryka jakiego mam teraz łatwo założyć i w miarę "tanio" ale drożej jest urzymać - wysokie rachunki. Chciałbym się zmieścić w kwocie 6-8 tysięcy złotych.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje najtańszego rozwiązania grzewczego dla mieszkania o powierzchni 36m2 na poddaszu, rozważając instalację małego kotła na węgiel/drewno lub piecyka gazowego. W dyskusji poruszono kwestie związane z kosztami instalacji, efektywnością różnych systemów grzewczych oraz możliwościami automatyzacji ogrzewania. Użytkownicy sugerują, że kocioł gazowy może być najlepszym rozwiązaniem, zwłaszcza w przypadku budynku wielorodzinnego, gdzie konieczne jest spełnienie dodatkowych wymogów dotyczących odprowadzania spalin. Koszty zakupu kotła wahają się od 3,5 do 10 tys. zł, w zależności od wybranej instalacji i dodatkowych elementów. Wskazano również na znaczenie izolacji budynku dla obniżenia kosztów ogrzewania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA