logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór ogrzewania dla mieszkania 35m2: gazowe, elektryczne czy piecyk na drewno?

martosia 04 Gru 2011 23:28 5089 8
REKLAMA
  • #1 10219657
    martosia
    Poziom 2  
    Witam
    jestem kobietką nieznająca sie na tych sprawach zamieniam się na mieszkanie 35m2 brak ogrzewania komin w przedpokoju z którego wchodzi się do 2 pokoi i dalej z pokoju do kuchni i łazienki.Mieszkanie ciepłe ze wszystkich stron grzane.Wcześniej grzali elektrycznie,jest zezwolenie na centralne ,zastanawiam sie nad gazowym i jakimś piecykiem na drewno ,no nie wiem.Czego koszt założenia jest najtańszy i się najbardziej opłaca w moim przypadku proszę o poradę!
  • REKLAMA
  • #2 10219983
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2627
    martosia napisał:
    Witam
    jestem kobietką nieznająca sie na tych sprawach zamieniam się na mieszkanie 35m2 brak ogrzewania komin w przedpokoju z którego wchodzi się do 2 pokoi i dalej z pokoju do kuchni i łazienki.Mieszkanie ciepłe ze wszystkich stron grzane.Wcześniej grzali elektrycznie,jest zezwolenie na centralne ,zastanawiam sie nad gazowym i jakimś piecykiem na drewno ,no nie wiem.Czego koszt założenia jest najtańszy i się najbardziej opłaca w moim przypadku proszę o poradę!

Jeżeli jest w budynku lub w mieszkaniu gaz to nie ma się nawet nad czym zastanawiać. Niestety koszt instalacji ogrzewania centralnego oraz kotła w zależności od użytych materiałów oraz ich jakości to wydatek rzędu 8-15 tys. zł.
    Jeżeli w mieszkaniu nie ma gazu to trzeba jeszcze doliczyć projekt i wykonie instalacji gazowej. Tu zależy gdzie jest ten gaz i jak jest dostępny. Koszt materiałowy nie jest aż taki duży, ale koszty projektu i robocizny mogą być znaczne i całość kosztów doprowadzenia gazu może się wahać od ok. 2 do 8 tys. zł.

Oczywiście najtańszym rozwiązaniem będzie postawienie tzw. kozy (piecyk) na drewno. Tylko, że obsługa tego będzie wymagała codziennie przynoszenie drewna i wynoszenia popiołu oraz dokładania co kilka godzin.

Jeżeli jednak dookoła masz grzane mieszkania to można się też skupić na ogrzewaniu elektrycznym o ile wytrzyma to instalacja elektryczna.
    Można wtedy zakupić najtańsze, elektryczne grzejniki konwekcyjne - koszt ok. 150-300zł za sztukę.
    Jeżeli udałoby się jeszcze załatwić dwie taryfy to wtedy trzeba by było pomyśleć o piecach akumulacyjnych z rozładowaniem dynamicznym. Polega to na tym, że piec się nagrzewa w okresie II tańszej taryfy, czyli głównie w nocy, a oddaje ciepło do otoczenia stopniowo w dzień. Koszt takiego pieca to ok. 1,5-2 tys. za sztukę.
  • REKLAMA
  • #3 10221700
    martosia
    Poziom 2  
    Dziękuję bardzo za pomoc!
    Jestem studentką nie mam za dużo pieniędzy myślę zęby przeznaczyć ok 2tyś na ogrzewanie i żeby potem koszt utrzymania nie był drogi.Będę się musiała zastanowić.
  • REKLAMA
  • #4 10223546
    Piasek80
    Poziom 31  
    Ocena: 666
    Polecam piec typu koza oraz najzwyklejszy wentylator który będzie rozdmuchiwał gorące powietrze z nad pieca po pomieszczeniach i wymuszał obieg gorącego powietrza po całej przestrzeni. Można zbudować z rur typu SPIRO prowizoryczną instalację rozprowadzającą do każdego pomieszczenia - ładnie to wyglądać nie będzie (nie zamaskowane) ale skuteczne będzie na pewno.
    Są też wersje z wkładem wodnym do grzania wody ale to już wymaga całej instalacji odbioru tej wody, naczyń wzbiorczych itp... a to koszty.
  • #5 10223722
    bbradek
    Poziom 11  
    Około 2000 PLN to niezbyt dużo. Wykonanie instalacji gazowej w tej cenie jest niemożliwe - sam kocioł to ok. 1800 PLN. Prąd - najdroższe medium w naszym kraju - lepiej zrezygnuj. Jeżeli tylko jak piszesz jest komin - to kominek lub koza na drewno - jest najtańsze. Uciążliwość - że trzeba palić, dokładać wynosić popiół - ale w tej cenie nic innego nie zda egzaminu - a 35m2 spokojnie ogrzeje. Taką kozę na 35 m2 kupisz za kilkaset złotych. Moim zdaniem przy zakupie powinnaś tylko zwrócić uwagę aby ten piecyk miał wkład szamotowy - aby jak najdłużej trzymał ciepło.
  • #6 10224217
    Piasek80
    Poziom 31  
    Dokładnie. Ostatnio w Leroy widziałem całą wystawkę takich piecy. Ceny od 200zł w górę.
  • REKLAMA
  • #7 10241017
    thug10
    Poziom 14  
    Ocena: 33
    temat nie jest łatwy :)

zapotrzebowanie na ciepło myślę, że w granicach 3,5kW dla mieszkania. Instalacja gazowa koszt ok 8-10 tys zł.

Stałopalny w taki małym mieszkaniu osobiście odradzam. Mało miejsca wszędzie kurz i ogólny syf. Po za tym miejsca też nie mało zajmuje i trzeba kolo tego skakać.

Moim zdaniem jeśli mieszkanie jest ciepłe to piec eklektyczny akumulacyjny.

Eksploatacyjne będzie najdrożej. Natomiast inwestycja spokojnie zamknie się w 2 tys zł. W porównaniu z 10 tys za gaz. Okres zwrotu inwestycji w instalację gazową jest zbyt długi przy tak małym zużyciu.

Zobacz na takie produkty:
    http://allegro..

dwie sztuki spokojnie Ci wystarczą, do tego druga taryfa i programator i myślę, że rachunki za ogrzewanie zimą nie przekroczą 150-200 zł za miesiąc.

pozdrawiam
    Moderowany przez mirrzo:

Usunąłem link do aukcji

• #8 10241197
    Piasek80
    Poziom 31  
    Fakt że z takim ogrzewaniem będzie najmniej problemów i roboty - no i przede wszystkim czysto.
    Ale to wyliczenie kwot za prąd jednak chyba troszkę zaniżone....
    3,5KW w okresie pełnej zimy i mrozów niestety będzie chodzić cały czas - sama praca w tańszej taryfie nie da rady - także w takich miesiącach rachunki z pewnością będą wynosić 2x tyle co podałeś... za samo ogrzewanie, a gdzie tu jeszcze normalne zużycie prądu które mamy co miesiąc... Można będzie zdębieć jak przyjdzie taki rachunek za 2 m-ce...
    Same opłaty za posiadanie drugiej taryfy już są spore.

I podstawowe pytanie: jakiego zasilania potrzebują te piece bo zazwyczaj wszystko co się kończy na 2KW czyli farelki wyżyją z 230V ale takie piece to już prawie na pewno 380V będą wymagały... tak sądzę... a zapewne takiego zasilania nie posiada autor tematu.
  • #9 10244352
    thug10
    Poziom 14  
    Ocena: 33
    normalne zużycie prądu będzie i tak, moim zdaniem bez znaczenia czy płacisz jeden wielki rachunek do Tauronu czy dwa mniejsze Tauron i PGiN, ale masz racje w srogiej zimie może być rożnie.

Najlepszym rozwiązaniem będzie przejść się po sąsiadach i popytać jeśli mieszkania są podobne to i rachunki będą zbliżone. Wtedy można wybrać najlepsza wersję. Warto uczyć się na błędach sąsiadów eheheh :)

a 3 fazy pewnie są skoro poprzedni lokatorzy grzali prądem, no chyba że cały rok mieli w pokojach farelki :)

pozdrawiam i życzę powodzenia

Proszę poprawić błędy pisowni
    mod - mirrzo

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie wyboru systemu ogrzewania dla mieszkania o powierzchni 35 m². Użytkowniczka rozważała opcje: ogrzewanie gazowe, elektryczne oraz piecyk na drewno. Użytkownicy wskazali, że jeśli w budynku jest dostęp do gazu, to centralne ogrzewanie gazowe jest najlepszym rozwiązaniem, mimo wysokich kosztów instalacji (8-15 tys. zł). Alternatywnie, piecyk na drewno (koza) jest tańszą opcją, ale wymaga codziennej obsługi. Ogrzewanie elektryczne, choć wygodne, może generować wysokie rachunki, zwłaszcza przy dużym zapotrzebowaniu na ciepło. Użytkownicy sugerowali również użycie wentylatora do rozprowadzania ciepła oraz zwrócenie uwagi na wkład szamotowy w piecykach na drewno. Warto również skonsultować się z sąsiadami, aby poznać ich doświadczenia z ogrzewaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA