Witam wszystkich,
Zawsze interesowałem się mikrokontrolerami, jednak wcześniej nie próbowałem ich wykorzystywać, ponieważ o pisaniu programów nie miałem pojęcia więc postanowiłem się trochę douczyć. Wybrałem język BASCOM bo na początek wydawał mi się najprostszy. Wiadomo chyba jak każdy zacząłem od migających diod itd. Po jakimś czasie zagłębiania się w programowanie postanowiłem zrobić coś praktycznego, ale do rzeczy:
Chciałbym przedstawić Wam stację lutowniczą jaką zbudowałem pod koniec wakacji. Urządzenie bazuje na procku ATMEGA8 jako przetwornik temperatury wykorzystałem układ MAX 6675, który komunikuje sie z procesorem poprzez magistralę SPI.
Zakres regulacji temperatury jest od 150°C do 450°C.
W przypadku awarii czujnika temp. w kolbie lub po przegrzaniu powyżej 550°C włącza się alarm w postaci sygnału dźwiękowego oraz na wyświetlaczu pojawia się napis
Od razu po uruchomieniu zasilanie podawane jest do kolby w sposób ciągły, jednak po osiągnięciu temp zadanej i późniejszym wystudzeniu kolba dogrzewana jest za pomocą impulsów, których czas jest regulowany.
Kolejnym Parametrem jaki można regulować jest Histereza.
Np.
Zadana = 300°C
Histereza = 8°C
300-8=292
Przy spadku temperatury stacja grzeje impulsami do 292°C poniżej tej wartości grzeje ciągle. Pozwala to lepiej stabilizować temperaturę niż w przypadku załączania grzałki na stałe.
Grzałka sterowana jest poprzez Triak i Optotriak.
Do zasilania grzałki wykorzystałem trafo 24V/50W natomiast do zasilania części elektronicznej wykorzystana została przetwornica z jakiejś starej ładowarki do telefonu.
W czasie testów zauważyłem, że po dłuższej pracy grzejące się trafo ma wpływ na prawidłowy pomiar temp. dlatego założyłem mały wiatraczek, którego niestety nie udało mi się umieścić w środku obudowy ze względu na brak miejsca.
Płytkę drukowaną zaprojektowałem sam i wykonałem metodą termotransferu, jednak po wytrawieniu okazało się, że zawiera kilka drobnych błędów.
Ogólnie jestem zadowolony z tej konstrukcji temperatura jest dość stabilna ± 8°C co dla lutownicy jest raczej dobrym wynikiem.
Poniżej zamieszczam kilka fotek, na niektórych widać jeszcze mój zasilacz, który był już wcześniej tutaj prezentowany
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic631237.html]
W załączniku zamieszczam kod programu. Jak już napisałem wczesniej jest to pierwszy program napisany przeze mnie dlatego proszę o wyrozumiałe komentarze. Zdaję sobie sprawę z tego, że pewnie można by to napisać prościej i lepiej.
Zapewne znajdzie się ktoś kto poprosi o schemat, dlatego od razu mówię, że go po prostu nie ma wszystko było projektowane na bieżąco (z głowy) jednak wszystko można wyczytać z kodu.
Fajne? Ranking DIY