logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A4 2005r(1.9 TDI 116KM) silnik wskakuje na max obroty

MarioKutno 26 Lis 2010 22:10 3205 10
REKLAMA
  • #1 8793654
    MarioKutno
    Poziom 2  
    Witam
    Prosze o porade. Kupiłem autko tydzien temu i wszystko było OK do momentu gdy zmieniłem olej i wszystkie filtry w ASO. Na 2 dzien podczas jazdy przy przyspieszaniu silnik wskoczył na 5tys obrotow. zdarzyło mi sie tak 3 razy lecz po zgaszeniu wszystko wracało do normy. Teraz mam pytanie czy mogł cos spieprzyc mechanik wymieniajacy olej i filtry czy poprostu jest to wina zupełnie czego innego(z tego co wyczytałem to turbosprezarka). Lecz tego samego dnia podjechałem do mechanika podłaczył pod Vaga i nic nie wykazało przejechalismy sie jakies 10km przyspieszałem i nic zupełnie sie nie działo. Teraz mam troche stracha wsiasc i gdziekolwiek jechac by nie stanac gdzies i przy okazji nie rozwalic silnika.
    Prosiłbym o jakas pomoc i z góry dziekuje.
  • REKLAMA
  • #2 8793750
    T5
    Admin grupy Samochody
    Ocena: 4158
    Podjedz do mechanika który sprawdzi turbine i dolot do silnika(interculer na obecnośc dużych ilości oleju)
  • REKLAMA
  • #3 8793872
    miler80
    Poziom 34  
    Ocena: 1386
    Zdarzają się przypadki, że pracownicy ASO podmieniają części na niesprawne np. potencjometr pedału przsyspieszenia. Ale to tylko jedna z możliwych wersji, niestety...
  • REKLAMA
  • #4 8793934
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 8794381
    arturjasinski
    Poziom 13  
    Ocena: 44
    Napisz czy jak wejdzie na obroty to dymi na jasno. Jak tak to tak jak "T5" napisał olej z turba idzie do ssącego i nastepuje samozapłon oleju. Moze tak sie stać że jak klapa gasząca nie zadziała to go nie zgasisz.
  • #6 8795268
    miler80
    Poziom 34  
    Motronic napisał:
    O, albo mu podmienili krokowca. Może tak być, nie?

Ha ha ha bardzo śmieszne.
  • REKLAMA
  • #7 8795567
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1374
    miler80 napisał:
    Zdarzają się przypadki, że pracownicy ASO podmieniają części na niesprawne np. potencjometr pedału przsyspieszenia. Ale to tylko jedna z możliwych wersji, niestety...

Ciebie chyba w szpitalu podmienili......
  • #8 8795686
    gregorianin
    Poziom 27  
    Ocena: 293
    ja pierdziele :))))
  • #9 8795934
    miler80
    Poziom 34  
    [/quote]Ciebie chyba w szpitalu podmienili......[/quote]
    Pomylony to ty jesteś pajacu, i to raczej ciebie podmienili w jakimś porowincjonalnym roomońskim szpitalu skąd zapewne pochodzisz. Pomyliłeś nawet forum pisząc takie posty, fachowiec od siedmiu boleści mądrzy się przez kompa, ciekawe czy w pracy taki bystrzacha.
  • #10 8796267
    MarioKutno
    Poziom 2  
    Jak zdarzy sie tak jeszcze raz to postaram sie zwrócic uwage czy dymi na jasno..przy tych podskokach obrotów nie miałem problemu z gaszeniem auta.. teraz jeżdze juz 2 dzien i narazie nic sie nie dzieje
  • #11 8798512
    saly
    Poziom 32  
    Ocena: 990
    Ciekawe z tą podmianą pedału, jak ma wymontowywać pedał to łaze jak pies koło gorącego żarcia z uwagi na dostępność tych częsci, a tu mechanik z ASO robi to na szybkiego a klient kawe napiernicza i czeka na wymiane oleju za scianą. Całe szczeście że niestać mnie na ASO.

Obejrzał bym przewody dolotowe i stan ich zaolejenia.
    Może warto przejrzeć auto, może audi składane z trzech po wypadku, pomysłowość handlarzy czasem zaskakuje. Ostatnio widziałem takie przeszczepy w autach na handel byle tylko sprzedać auto.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik Audi A4 z 2005 roku (1.9 TDI 116KM) zgłasza problem z silnikiem, który nagle osiąga maksymalne obroty (5 tys. RPM) podczas przyspieszania, co zdarzyło się trzykrotnie. Problem pojawił się po wymianie oleju i filtrów w ASO. Mechanik nie wykazał żadnych błędów po podłączeniu do VAG. Użytkownicy sugerują sprawdzenie turbosprężarki, dolotu do silnika oraz potencjalnych podmian części przez ASO, takich jak potencjometr pedału przyspieszenia. Istnieje również możliwość samozapłonu oleju, jeśli klapa gasząca nie zadziała. Użytkownik planuje obserwować, czy silnik dymi podczas problemów z obrotami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA