Witam wszystkich! Dzisiaj chciałem zaprezentować drobne narzędzia dla elektronika-programisty.
Czasami zachodzi potrzeba równoległego programowania kilku urządzeń. Przykładem mogą być np. dwa niezależne układy, które komunikują się ze sobą. Zmiany np. w przesyłanych ramkach danych skutkuje przekompilowaniem dwóch różnych źródeł oraz zaprogramowaniem dwóch różnych mikrokontrolerów w celu sprawdzenia efektu wprowadzonych zmian. Ręczne przełączanie programatora doprowadza mnie do szewskiej pasji. Dlatego zbudowałem prosty przełącznik do programatora mikrokontrolerów AVR. Przełącza on linie danych z programatora do wskazanego, przez mikroswitche, urządzenia. Stan przełącznika sygnalizowany jest za pomocą diod LED. Możliwa jest również inna konfiguracja: dwa urządzenia komunikują się przez SPI (gniazda ISP), ale na czas programowania połączenie zostaje przerwanie i jedno z urządzeń podłączone zostaje do programatora.
Drugim "wynalazkiem", są proste adaptery DIP<->ISP dla mikrokontrolerów ATmega8, 16 i 32.
Pliki ze schematami i wzorami płytek w załącznikach.
Fajne! Ranking DIY