logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nareszcie jest wykrywacz metali+pełny opis (zasięg do 1,5m)

tomo88 14 Paź 2004 15:21 174529 70
REKLAMA
  • #31 1478309
    Mat06
    Poziom 2  
    dzięki tego właśnie szukałem
  • REKLAMA
  • #32 1494123
    fakundo
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    opisał by mi ktos krok po kroku jak nawinąc cewke wykrywacza i czy im mniejsza cewka(sonda)tym dokładniej mniejsze rzeczy wykrywa z mocniejszym sygnałem mój e-mail fakundo(_at_)o2.pl
  • #33 1494529
    swaldek
    Poziom 18  
    Ocena: 63
    Nawinąć i zestroić sondę to nie taka prosta rzecz chyba ,że chodzi o PI.
    Co do wielkości to fakt im sonda jest mniejsza tym bardziej precyzyjna jeżeli chodzi o dyskryminację i czułość na drobne przedmioty. Niestety zmniejszanie sondy powoduje także zmniejszenie zasięgu, dlatego nie mozna przesadzić
    Pozdrawiam
  • #34 1495731
    Buba44
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    a zastanawialiście się nad zastosowaniem jednej dużej cewki o otwartym rdzeniu w kształcie U ? tak żeby PM zamykało się na jego końcach, cewkę/cewki nawinąć również na końcach.
    co myślicie o takim rozwiązaniu? zwiększyło by to zasięg?
  • #35 1626246
    tomo88
    Poziom 15  
    Ocena: 55
    hehe:) metoda prób i błędów, ale chyba warto spróbować jeśli ktoś ma duzo cierpliwości.

pozdro
  • #36 1639948
    rammaden
    Poziom 11  
    wiam
    widze że to forum już dawno nie odwiedzanie...
    tymbardziej ponawiam pytanie czy ktos już zbudował ten wykrywacz i mu zadziałał?? jęli tak prosze o dopowiedź i opis ewentulanych wyników poszukiwań..
    pozdrawiam
  • #37 1778511
    Zenek
    Poziom 30  
    Ocena: 134
    podpisuję się pod kolegą :arrow: Rammaden...

kolega tomo88 zamieścił schemat, ponad pół roku temu wykonywanie prototypu było na ukończeniu, i...od tego czasu wypowiedzi jego są na tematy zupełnie luźne i niezwiązane;) :/
  • #38 1806531
    tomo88
    Poziom 15  
    Ocena: 55
    powiem tak: wykrywacz wykonałem lecz nie spełnił moich oczekiwań (zbyt mały zasięg) po wielokrotnym sprawdzaniu sechaty z wykonaniem stwierdiłem że pepełnilem kilka błędów w konstrukcji. TEN WYKRYWACZ FAKTYCZNIE DZIAŁA !!!
  • #39 1947236
    vipera
    Poziom 1  
    Spróbuje go zbudować. Dopiero zaczynam, ale myślę, że mi się uda. Swoją drogą, ktoś może wie jak zrobić paralizator?
  • #40 1967959
    kublo
    Poziom 2  
    aloha jestem nowym użytkownikiem witam gorąco jak narazie nie mam smykałki do typu takich żeczy wogóle nie mam smykałki do elektroniki mój debiut to podłączenie radia w samochodzie a chodzi mi o konkret z tym wykrywaczem bardzo pragne taki sobie zbudować i nie wiem od czego zacząć ??
  • REKLAMA
  • #42 2016174
    andyq
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    kublo napisał:
    aloha jestem nowym użytkownikiem witam gorąco jak narazie nie mam smykałki do typu takich żeczy wogóle nie mam smykałki do elektroniki mój debiut to podłączenie radia w samochodzie a chodzi mi o konkret z tym wykrywaczem bardzo pragne taki sobie zbudować i nie wiem od czego zacząć ??

Jeśli nie masz smykałki do elektroniki a chcesz mieć prosty w budowie a zarazem stosunkowo tani wykrywacz można kupić zestaw do samodzielnego montarzu. W zestawie są wszystkie elementy impulsowego wykrywacza pozostaje tylko nawinąć jedną cewkę średnicy około 30cm z 20 zwojów druto 0,7mm i budowa ramienia.
    koszt około 100zł
  • #43 2028628
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #44 2030100
    swaldek
    Poziom 18  
    Pokaż, na którym schemacie lub wklej kawałek z kondensatorem. Przypuszczam,że jest to suchy kondensator i najlepiej MKT nie tzw "lizak" tylko foliowy
    Pozdrawiam
  • #45 2030106
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #46 2030108
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #47 2030303
    swaldek
    Poziom 18  
    Jest to kondensator 0,1uF czyli 100nF na zdjęciu możesz zobaczyć jak powinien wyglądać ,a jak nie
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Nareszcie jest wykrywacz metali+pełny opis (zasięg do 1,5m) kondki.JPG (95.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #48 2030958
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #49 2031177
    swaldek
    Poziom 18  
    robex41 napisał:
    juz wiem dla czego moj uklad mnie dzisiaj w ..... zastosowalem lizaki :((

Zastosowanie "lizaków" nie jest powodem niedziałania wykrywacza, przyczyna musi być inna i przypuszczam, że tkwi w samej konstrukcji.
    Jeżeli chcesz mieć przyjemność z działającego układu to polecam ten co kawałek zdjęcia widać.
    Sprawdziłem osobiście, dla amatora konstruktora nie widzę ciekawszego układu wsród wielu konstrukcji, ktore miałem możliwośc budować i które oczywiście działały.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #50 2031876
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #51 2045306
    gruzin24
    Poziom 1  
    Wie ktoś może czy można przerobić wykrywacz do kabli na wykrywacz do metalu, jak tak to w jaki sposób?????? Może macie schemat jakiegoś prostego do zrobienia wykrywacza .
  • REKLAMA
  • #52 2046114
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #53 2204798
    czeslaw2sz
    Poziom 2  
    mam pytanko czy mógłbym zmienić kształt cewki nadajnika na okrągły i czy to nie zakłuci lub nie zmieni pracy wykrywacza??:?::?::?:

Dodano po 9 [minuty]:

mam jeszcze jedno pytanko może ktoś wie ile może koosztowac zbudowanie takiego wykrywacza .I czy ktoś mógłby mi wysłac na maila Sliwek0(_at_)op.pl jakies inne schematy wykrywaczy metali Z GÓRY DZIEKI!!!:D:D:D:D
  • #54 2205694
    swaldek
    Poziom 18  
    Kształt cewek do Two Box może być okrągły(myślę, że o to pytałeś)
    Jeżeli chcesz zbudować prawdziwego Two Box napisz na priwa
    Pozdrawiam
  • #55 2207540
    czeslaw2sz
    Poziom 2  
    to mógłbyś mi dać ten opis jak zbudować two box ale z ilością zwojów na cewce i z podaną długościa cewki ,drukiem ,shematem montarzowym i ideowym jednym słowem full z góry thx
  • #56 2210932
    swaldek
    Poziom 18  
    Przecież napisałem wyżej, ale ze względu ,że nie mam zgromadzonego materiału w jednym miejscu pisz na maila lub GG to po kolei będziemy składać w całość te materiały. Wiele napisałem już na tym forum, ale dużo jest rozrzucone po sieci.
    Pozdrawiam
  • #57 2217132
    Pablo1625
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    mam pytanie czy mogł by ktos wysłac mi ten schemat wykrywacza razem z opisem na meila bo niestety mam za mało pkt. pablo1625(małpa)o2.pl
    I jeszcze jedno Ile mniej więcej wychodzi złożenie tego wykrywacza ???
  • #58 2296714
    Amiboy
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Jeżeli ktoś byłby zainteresowany to mogę pomóc przy budowie wykrywacza PI lub nawet wykonać całą elektronikę. Mam opracowany schemat (zupełnie inny niż w powyższych postach) oraz sporą ilość płytek. Mogę pokazać zdjęcia gotowej płytki. Pytania proszę kierować na maila.

amiboy(_at_)poczta.onet.pl
  • #59 2311711
    bastek1991
    Poziom 2  
    czy ktoś wysle mi opisy schematy na maila skostka(_at_)poczta.fm jak zrobić krok po kroku

dzieki
  • #60 2311821
    swaldek
    Poziom 18  
    A może napisz jeszcze kolego bastek co lub czego potrzebujesz, bo krok po kroku robi sie bardzo prosto.

Jakiego schematu i opisu potrzebujesz, może masz sprecyzowane oczekiwania?

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy prostego wykrywacza metali o zasięgu do 1,5 m, składającego się z nadajnika i odbiornika z antenami ramowymi ustawionymi prostopadle. Nadajnik generuje fale elektromagnetyczne o częstotliwości około 120 kHz, modulowane sygnałem o częstotliwości około 1 kHz. Wykorzystane są bramki logiczne UL1211 i układy 7400 do generacji sygnałów oraz obwody rezonansowe z cewką i kondensatorem. Użytkownicy omawiają techniki nawijania cewek, ich kształt (np. okrągły lub ramowy), oraz wpływ wielkości sondy na czułość i zasięg wykrywacza. Pojawiły się pytania o rodzaje kondensatorów (zalecane foliowe MKT 0,1 µF), materiały na obudowy (plastikowe), oraz koszty budowy (około 100-300 zł). Wiele osób zgłaszało trudności z poprawnym złożeniem i działaniem układu, wskazując na błędy konstrukcyjne i problemy z cewkami. Autor projektu potwierdził działanie wykrywacza, choć zasięg był mniejszy niż oczekiwany. W dyskusji pojawiły się także propozycje alternatywnych schematów, w tym wykrywaczy typu PI i VLF, oraz sugestie dotyczące źródeł drutu do cewek. W późniejszych postach pojawiły się pytania o nowoczesne wykrywacze i gotowe modele dostępne na rynku, np. MD3005II. Ogólnie temat cieszył się zainteresowaniem, ale wielu konstruktorów miało problemy z praktyczną realizacją projektu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA